Astra Zeneca üçüncü dozu Omikrona karşı korumayı artırıyor

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre AstraZeneca aşısının üçüncü dozu, Omikrona karşı etkili antikor sayısında kayda değer bir artış sağladı.

Astra Zeneca üçüncü dozu Omikrona karşı korumayı artırıyor

Şirketten Perşembe günü yapılan açıklamada hatırlatma aşısı yapılan kişilerde ölçülen etkili antikor miktarı, iki doz aşı olduktan sonra delta varyantına karşı oluşan etkili antikor miktarına yakın seviyelerde oluştuğu belirtildi.

Şirket, ayrıca hatırlatma aşısı olan kişilerde oluşan antikor seviyesinin Alfa, Beta ve Delta varyantlarından doğal yollarla iyileşen kişilerde oluşandan daha yüksek olduğunu kaydetti.

Bu sonuçlar, mRNA aşılarının yapılan birçok araştırmada daha etkili olduğunun gösterilmesi sonucu hatırlatma aşısı olarak yedekte tutulan Astra aşısı için sevindirici. Çalışma, üçüncü doz verilen 41 kişiyi kapsıyor.

Çalışmada görev alan araştırmacılarından biri olan Birleşik Krallık Tıp Bilimleri Akademisi eski Başkanı ve Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi John Bell sonuçlarla ilgili, “Mevcut aşıların üçüncü dozu takiben Omikrona karşı koruma potensiyeline sahip olduğunu görmek oldukça umut verici. Bu sonuçlar ülkelerin ulusal aşı stratejileri kapsamında hatırlatma dozu kullanımının, Omikron dahil endişe verici varyantların yayılımını önlemek için gerekli olduğu savını destekliyor” ifadelerini kullandı.

Varyantla mücadelede hatırlatma dozu

Bu veriler varyantın dünyaya yayılması sonrası Pfizer Inc. ve Moderna Inc.’in kendi aşılarının Omikrona karşı koruma sağladığına dair araştırmalarını paylaşması sonrasında açıklandı.

Pfizer ve BioNTech SE, yaptıkları araştırmalarda 2 dozla korunan kişilerde Omikron ile savaşan antikor seviyelerinin hatırlatma dozu olanlara kıyasla 25 kat daha az olduğunu belirterek varyantla mücadelede hatırlatma dozuna ihtiyaç olabileceğine dikkat çekmişlerdi.

Alman Sağlık Bakanı da Çarşamba günü yaptığı açıklamada Omikronu hedef alacak şekilde geliştirilecek Pfizer-BioNTech aşısından Mayıs ayı için 80 milyon adet sipariş verdiklerini duyurdu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER