Küresel futbolda 3 aktör öne çıkıyor

İngiliz Premier League kulübü Newcastle United'ın Suudi konsorsiyuma satılmasına onay verilmesinin ardından küresel futbol yatırımlarında Körfez bölgesinin artan ilgisi yeniden gündeme geldi. Körfez ülkeleriyle birlikte Çin ve ABD'nin de futbolda öne çıkan aktörler olduğu görülüyor.

Küresel futbolda 3 aktör öne çıkıyor

Küresel futbol yatırımlarında öne çıkan ülkeler

Çin

Çin 2011-2015 arasını tesisleşme ve altyapıya ayırdı.

2015 sonrası Birçok yıldız oyuncunun Çin kulüplerine transferinin yanısıra dünyaya da kulüplere yatırımcı olarak Çin dalgası yayıldı.

Çinli futbolseverler, eskiye nazaran stadyumları daha fazla doldurmaya başladı. Oluşan bu güzel tablo, Çin kulüplerinin ekonomik olarak zor durumlara düşmesini ilk senelerde önlemeyi başardı fakat uzun süreli olmadı. Çin futbolunun ekonomisini sarsan en önemli konular ise kulüplerin ödedikleri bonservis bedelleri ve oyunculara verilen maaşlar oldu.

Çin Futbol Federasyonu (CFA), kulüplerin ödedikleri bonservis bedelleri ve oyunculara verilen maaşların astronomik bir seviyeye ulaşması sonrası önlemler alsa da kulüpler mega transferlere devam etti.

Yıldan yıla koyduğu kuralların sertliğini artırmaya başlayan Çin Futbol Federasyonu, ülke futbolunun kaderini değiştirebilecek bir kural değişikliğini daha kamuoyu ile paylaştı. Kulüpler ile yapılan toplantı sonrası açıklanan kurala göre 2020 yılı başından itibaren Çin’e gelecek yabancı futbolcuların maaşlarını üç milyon euro ile sınırlandırdı. Sadece yabancı futbolcuları kapsamayan bu kural değişikliği Çinli futbolcuların maaşlarının da büyük ölçüde azalmasına neden oldu. Federasyonun açıklaması sonrası Çinli oyuncular en fazla 1,3 milyon euro ve 21 yaşın altındaki altyapı oyuncuları ise en fazla 38 bin euro kazanabilecekti. Belirtilen rakamların üzerinde futbolculara maaş ödeyemeyecek olan kulüpler, transfer harcamalarına gelen limitler ile de sarsıldı. Federasyon tarafından yerel kulüplerin harcamaları 1,1 milyar yuan (yaklaşık 160 milyon dolar) ile sınırlandırıldı.

Salgının gölgesi altında oynanan Çin Süper Ligi’ni tarihinde ilk kez kazanma başarısı gösteren Jiangsu Suning, yakaladığı bu başarıyı paraya dönüştüremedi. 2015 yılından bu yana İtalya temsilcisi Inter’in de sahibi olan Çin’in en büyük şirketlerinden Suning Grup, asıl işleri olan perakende sektörü dışında riskli yatırımlarının faaliyetlerine son verildiğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte Jiangsu kulübü, büyüyen ekonomik krizin altında yapayalnız kaldı. Koronavirüs salgınından sonra çıkış yolu bulmakta daha da zorlanan son Çin Süper Ligi şampiyonu Jiangsu, yapmış olduğu resmi açıklama ile futbol faaliyetlerinin durdurulduğunu kamuoyuna duyurdu.

Körfez ülkeleri

Kulüp satın almalar, forma ve stat sponsorlukları, isim hakları gibi yatırımlar yapılıyor.

Gelecek dünya kupası Katar’da.

BAE, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Mısır yatırımcılar arasında. İngiltere ve İtalya’dan sonra İtalya, Belçika, Hollanda ve Türkiye de ilgi alanlarında.

ABD

Avrupa Süper Ligi ve JP Morgan vakası.

Ülke içinde son yıllarda önemli transferler ve lige yatırımlar.

Premier Lig’de en büyük yatırıma 4 kulübü satın alan ABD’li iş adamları imza attı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER