Omikron küresel büyüme beklentilerini gölgeliyor

Pandemide üçüncü yıla girilirken ülkelerin büyüme rakamları ve enflasyondaki olumsuz yansımaları da devam ediyor. Olumsuz etkilerle üçüncü çeyrekte 'küresel büyümeye Omikron darbesi' gelebilir

Omikron küresel büyüme beklentilerini gölgeliyor

Bloomberg'in ülke ekonomilerinden büyüme, enflasyon gibi gerçek zamanlı yüzlerce veriyi derleyerek oluşturduğu tahminlere göre küresel ekonomi yılın son çeyreğinde yüzde 0.7 büyüyecek. Bu rakam, önceki çeyreğin yarısı ve kriz öncesi yüzde 1 civarındaki büyüme oranının da altında.

Euro Bölgesi için son çeyrek büyüme tahmini de Kasım'da öngörülenin altında, yüzde 0.8 oldu.

Tahminlere göre bu çeyrekte Çin'in büyümesi yüzde 4.5'e, Brezilya yüzde 0.2'ye gerileyecek. Rusya, Hindistan ve Güney Afrika'da da büyüme yavaşlıyor.

"Avrupa kırılgan"

Bloomberg Economics Kıdemli Ekonomisti Tom Orlik, 2021 yılının sonuna yaklaşırken küresel ekonomik toparlanmanın omikron varyantı nedeniyle risk altında olduğunu belirtti ve "Özellikle Avrupa kırılgan görünüyor. Almanya, Fransa ve İtalya'da artan vakalar nedeniyle toparlanma baskı altında" değerlendirmesini yaptı.

Çin ekonomisinde büyümenin yüzde 4.9'dan yüzde 4.5'e gerilemesi bekleniyor. Geçen ay tüm gelişmekte olan ülke ekonomileri Brezilya öncülüğünde yavaşlamıştı. Aylık bazda bakıldığında Japonya ve Euro Bölgesi'nde büyüme Aralık'ta Kasım ayına göre yavaşlarken ABD, Kanada ve İngiltere'de ise güçlendi.

3. çeyrekte yüzde 2.1 olan ABD büyümesinin bu dönemde artarak yüzde 4.9'a ulaşması bekleniyor.

Birçok ekonomide büyüme yavaşlarken enflasyonda devam eden ivmelenme de dünya ekonomisi için olumlu beklentileri gölgeliyor. Merkez Bankaları ise fiyat baskıları karşısında daha agresif politikalara kayıyor.

Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası 3 yılda ilk kez faiz oranını artırırken Fed de Mart ayında varlık alım programını bitirmesinin ardından 2022'de faiz oranlarını artıracağı sinyali verdi.

Bloomberg Economics Brezilya, Meksika, Norveç, Yeni Zelanda, Güney Afrika'nın 2022'nin ilk çeyreğinde faiz artışı yapacağını öngörüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER