Yasaklarla ilgili flaş açıklama

Hafta içi hafta sonu yasaklarıyla ilgili son dakika açıklaması. Son dönemde özellikle gençler virüsü dışarıdan eve taşırken 65 yaş üstü yaş grubundan hastaneye başvurular artıyor. Yoğun bakımlarda yatanlar, üçüncü dozunu yaptırmayan 6 milyon ile hiç aşı olmayan 7.5 milyonluk kesimden. Son 90 gün içinde 16 bin kişi koronavirüs nedeniyle öldü. Herkes hafta içi hafta sonu yasaklar geri mi? diye soruyor…

Yasaklarla ilgili flaş açıklama

Flaş gelişmeler yaşanıyor. Peş peşe açıklamalar geliyor. Uzmanlar tehlikeye dikkat çekiyor… Salgının seyrinde bir değişiklik olursa yeni kurallar da devreye girecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası tedbirlere ilişkin konuştu… Eylül ayının başından beri günlük testler ve günlük vakalar benzer şekilde dalgalanıyor ve gerilemiyor. Bunun bir sonucu olarak test pozitif oranı 35 gündür yüzde 8 civarında sabit bir seyir izliyor. Aşısı tamamlananların toplam nüfusa oranı yüzde 55’e ulaşırken, üçüncü dozunu olmayanların sayısı ise 6 milyon olarak belirlendi. Hiç Aşı olmamış 18 yaş üstü kişi sayısı 7.5 milyon kişi civarında seyrediyor.
Vaka sayıları ise artıyor.  Eylül ayının başından beri günlük testler ve günlük vakalar benzer şekilde dalgalanıyor ve gerilemiyor. Bunun bir sonucu olarak test pozitif oranı 35 gündür yüzde 8 civarında sabit bir seyir izliyor. Aşısı tamamlananların toplam nüfusa oranı yüzde 55’e ulaşırken, üçüncü dozunu olmayanların sayısı ise 6 milyon olarak belirlendi. Hiç Aşı olmamış 18 yaş üstü kişi sayısı 7.5 milyon kişi civarında seyrediyor.
Vaka sayıları ise artıyor.En az iki doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu 10 il,  Kırklareli, Muğla, Ordu, Çanakkale, Amasya, Eskişehir, Edirne, Osmaniye,  Balıkesir ve Burdur oldu.En az iki doz aşı yapılanların oranının en düşük olduğu iller ise  Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Muş, Mardin, Bitlis, Siirt, Bingöl, Ağrı ve  Bayburt olarak sıralandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kovid-19 sebebiyle bugün kaç can kaybımız olduğu, bu saatlerde  cevabı beklenen soruydu. Tanımıyor olsak bile, insanlarımızın acısına kayıtsız  kalmayışımız, vefat sayılarından duyduğumuz üzüntü bizi çoğu toplumdan ayırıyor.  Bu hassasiyet büyük bir güçtür. Birbirimizi koruyalım." ifadelerini kullandı.

SALGININ SEYRİ YENİ TEDBİRLERİ BELİRLEYECEK

 

Maske kullanımının geçen yıla göre azalması grip vakalarını da artırdı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Kovid-19 varyantlarının getirdiği vaka artış etkisi, aşılamada hatırlatma dozlarının ihmal edilmesi ve kış koşullarının yol açtığı grip salgınına karşı kampanya hazırlığında . Havaların soğuması ile birlikte kapalı mekanların kullanılmaya başlanmasının günlük vaka sayılarını belli oranda artırması bekleniyor. 

Maske kullanımı nedeniyle geçen yıl neredeyse hiç rastlanmayan gripte patlama olması ve bağışıklığın düşmesi nedeniyle bu rahatsızlığın daha öldürücü hale gelmesi endişesi yaşanıyor. Toplumun gribe karşı korunması için de kampanyaların devreye sokulması planlanıyor.

YÜZDE 90 AŞISIZ

Günlük 30 bine dayanan vakaların yüzde 90'ını aşısızlar oluşturuyor. Aşısızlar içinde 35 yaş altının oranı oldukça yüksek. Bu grup aynı zamanda maske-mesafe ve hijyen kurallarına da en az uyan kesim olduğu için salgının yayılmasında, eve taşınmasında etkili oluyor. Kendileri çok etkilenmese bile anne, baba ve diğer büyüklerine virüsü bulaştırıp vefat sayılarının artmasına neden olabiliyor.

YOĞUN BAKIMLAR IHMAL VAKALARIYLA DOLU

Yoğun bakımlarda yatan hastaların yüzde 39'unu iki doz aşısını yaptıran ancak hatırlatma dozunu yaptırmayı ihmal eden hastalar oluşturuyor. Yoğun bakımların yüzde 50'si aşısız, yüzde 10'u da tek doz aşılı vatandaşlardan oluşuyor.

6 MİLYON HATIRLAMADI

Yoğun bakımlardaki oranlar aşının hatırlatma dozlarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Birçok ülke bu dozları yapmaya başladı. Türkiye'de ise hatırlatma dozunu yaptırmayan 6 milyon vatandaş var. Bunlar risk altına olduğu için bir an önce aşılarını yaptırması gerekiyor.

GRİP ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Kış için korona kadar grip de önemli bir risk haline geldi. Maske ve mesafe nedeniyle geçen yıl tüm dünyada grip vakaları yok denecek kadar azdı. İnsanlar çok iyi korunduğu için yeterince bağışıklık geliştiremedi.

Bunun da gripleri daha ölümcül hale getireceği, özellikle kronik hastalığı olanlar ile yaşlıların grip aşısı olması gerektiği belirtiliyor. Bunun için de ayrı bir kampanya düzenlenmesi üzerinde duruluyor.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 15 bin, dünyada yaklaşık 500 bin kişi grip nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu yıl hem grip hem de gripten yaşanacak ölümlerin artacağını İngiltere'de yapılan araştırmalar da ortaya koyuyor.

KURALLAR İLE DEVAM

Sonbahar ile birlikte yeni birtakım kuralların hayata geçirilmesi gündemdeydi. Ancak aşılamanın devam etmesi ve günlük vaka sayıları, hastanelerin yükü dikkate alınarak önümüzdeki haftalarda mevcut kurallar ile yola devam edilmesinin ağır bastığı belirtiliyor. Ancak salgının seyrinde bir değişiklik olursa yeni kurallar da devreye girecek.

UZMANLAR TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKİYOR

Antalya’daki Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi’ne katılan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü pandemiyle mücadeleye dair önemli mesajlar verdi. Delta varyantı gençlerde hem daha fazla görülüyor hem de çok ağır vakalarımız var.

Şu anda serviste, yoğun bakımda takip ettiğimiz hastalarımızın yaş ortalaması 25-35. Önceden hastalığı yok. Sapasağlam insanlar bunlar. Bakıyorsunuz çok ağır bir tabloyla karşımıza geliyor. Entübe oluyor. Yoğun bakımda takip ediliyor. Kaybettiklerimiz de oluyor. Oysa bunları önlemek mümkün.

Gençlerde vaka oranlarının yükselmesinin nedeni yaşlı popülasyonun, kronik hastalığı olanların ve sağlık çalışanlarının iyi aşılanmış olması. Ancak gençlerimiz bu konuda biraz isteksiz davrandılar.

NÜFUSUN YÜZDE 90'I AŞILANMALI

Türkiye hem aşı tedariki hem de aşıyı halka ulaştırma konusunda başarılı. Bu artışı önlemek için artık yüzde 70 de değil yüzde 90'ın üzerinde popülasyonu aşılamamız lazım. Bunu yaparsak vaka sayılarımızı azaltmamız mümkün. Eğer şimdi aşılanma olmasaydı çok çok daha yüksek seviyelerde olacaktık.

GÜNLÜK VEFATLARI SIRADANLAŞTIRMAYIN

Türkiye dünyada en yüksek vaka sayıları olan ilk 3-4 ülkeden biri ve her gün 250 civarında yurttaşımızı kaybediyoruz. Bunlar çok büyük kayıplar. Dolayısıyla bunu kanıksamamak, sıradanlaştırmamak lazım. Şu anda Türkiye'de bir uçak düşse ve 250 kişi ölse bu günlerce televizyonlarda, medyada haber olur.

Ama her gün 250 kişi koronavirüsten ölüyor, sıradanmış gibi söyleyip geçiyoruz. Acı kayıplar yaşanıyor ve bunu bir şekilde mutlaka azaltmamız, durdurmamız lazım.

YAŞAM TARZI HALİNE GETİRMELİYİZ

Pandemide kazandığımız bazı alışkanlıkları devam ettirip bir yaşam tarzı haline getirebilirsek, pandemilere ve salgınlara karşı daha korunaklı hale geliriz. İnsanlar bağ evlerinde ya da yazlıklarda vakit geçiriyorlar. Birçok insan evden çalışmayı tercih etmeye başladı. Toplu taşıma yerine yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih ediyorlar.

Toplumsal bilinç, yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları, temiz hava, temiz içme suyu, stres ve yeterli gelir düzeyi gibi birçok faktör var. Hastalıkları sadece tıp değil toplum da yok eder. Önümüzdeki yaz daha iyi olacağımıza inanıyorum.

YASAKLARIN OLMASINI İSTEMİYORUZ AMA...

Şu an aşıdan başka güçlü bir çözüm ve etkili bir ilaç olmadığı için bu  fırsatın kullanılması gerektiğinin altını çizen Özlü, şöyle devam etti: "Başka bir çözüm dediğimiz yasaklar ve kısıtlamaların olmasını artık  hiçbirimiz istemiyoruz. Dolayısıyla aşılama konusunda mesafe almalıyız.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TEDBİRLER AYNEN DEVAM EDECEK 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada  henüz salgının tümüyle sona ermediğini, tehdit ve tehlikenin  ortadan kalkmadığını aktardı.  Salgın tedbirlerine riayet etmeyi bir müddet daha sürdürmeleri  gerektiğini, özellikle aşılamada hedefledikleri seviyelere bir an önce ulaşmak  istediklerini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:  "Bunun için vatandaşlarımızı, aşılarını bir an önce olmaya veya  tamamlamaya davet ediyoruz. Bilhassa üniversite öğrencilerimizden yükseköğretim  kurumlarındaki sosyal alanların kullanımında ve toplu taşımada tedbirlere azami  dikkat etmelerini bekliyoruz.

Biz kendi meselemizi çözsek bile dünya bu virüsten  tamamen temizlenmeden 'iş bitti' diyemeyiz. Sizlerin de yakından takip ettiği  gibi sürekli yeni varyantlarla yeni dalgalara yol açan salgına karşı hep tetikte  olacağız. Sağlık sistemini ayakta tutma yanında tüm boyutlarıyla ekonomide,  eğitimde, sosyal hayatta geldiğimiz olumlu seviyeyi korumak ve daha ileriye  taşımak için buna mecburuz. 

Kontrolü asla elden kaçırmadan hem vatandaşlarımızın sağlığını koruyacak hem de günlük hayatın kendi mecrasında akmasını temin edecek  tedbirleri uygulayacağız. Eskilerin 'korkulu rüya görmektense uyanık kalmak  evladır' sözünde işaret ettikleri gibi ihtiyatlı şekilde yolumuza devam  edeceğiz."

BAKAN FAHRETİN KOCA ÖNCE YASAKLARLA İLGİLİ KONUŞTU

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada şunları söylemişti: Kısıtlama günlerine dönmeyi hiçbirimiz tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız şey şu an yok ama olmayacağımız anlamına gelmez.

Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu aşı ile bağışıklık elde edene kadar tedbirlere uymaktır.Aşılar en çok risk grubundaki vatandaşlarımız için önemli. Ancak yaygın olarak aşılanmadan onları korumamız mümkün değil. Sevdiklerimizi korumamız için önce aşı olmamız şart. Salgın yönetimi açısından aşıların etki süresi ve etkinliği son derece önemli. Elimizde tüm tedavi ve tedbirleri yönetebilecek dijital bir altyapı var.

EK ÖNLEMLER ALMA ZAMANI GELDİ

Aşı ile korunan kişi sayısının yani toplumsal bağışıklığın artmadığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Aşı kararsızlığı bu kadar fazla, aşı karşıtları da yalanlarıyla toplumu bu denli ve rahat zehirlerken, toplumsal bağışıklık sağlamanın mümkün olmadığını görüp, devletin ek önlemler alma zamanı geldi, umarım geçmez" diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medya hesabından aşılama ve toplumsal bağışıklık sağlamayla ilgili açıklamalarda bulundu.

"YÜZDE 80 AŞIYLA KORUNAN HEDEFİNDEN GİDEREK UZAKLAŞIYORUZ"

Aşılama oranıyla ilgili bir grafik paylaşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Aşı ile korunan kişi sayısı yani toplumsal bağışıklık artmıyor. Her gün giderek azalıyor. 1. doz sayısı 100 binin altında. Önce inaktif aşıyla aşılanıp, şimdi bağışıklığını kaybedenlerin günlük sayısı daha fazla. Yüzde 80 aşıyla korunan hedefinden giderek uzaklaşıyoruz.

"TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK SAĞLAMA ARTIK MÜMKÜN DEĞİL"

Aşı kararsızlığı bu kadar fazla, aşı karşıtları da yalanlarıyla toplumu bu denli ve rahat zehirlerken, toplumsal bağışıklık sağlamanın mümkün olmadığını görüp, devletin ek önlemler alma zamanı geldi, umarım geçmez."

İL İL VAKA SAYISI BELLİ OLDU

İl il korovirüs vaka sayısı ve risk haritası güncellendi. Koronavirüs tedbirlerine yön gösteren insidans haritasında 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayısı belirlendi. Bursa, Balıkesir, Uşak, Kırklareli, Sakarya, Ardahan, Edirne gibi iller coronavirüs vaka sayısının en çok arttığı kentler arasında yer alırken, Antalya, Van, Muğla, İzmir en az vaka görülen illerden oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER