Alanya'da hamsi yemek hayal oldu

1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağının kalkmasıyla Alanya’daki tezgahlarda 80 TL’den satılmaya başlanılan hamsi fiyatı 150 TL’ye yükseldi. Bir kasa hamsi maliyetinin bin TL olduğu balık halinde sadece bir tezgahta hamsi satıldığı görüldü.

Alanya'da hamsi yemek hayal oldu

Alanya Balık Hali esnafı artan maliyetlerle birlikte vatandaşlara hamsiyi ulaştıramıyor. Palamut sayısının artması, hava durumu, mazot fiyatının yükselmesiyle balıkçıların denize açılmaması sonucu Alanya Balık Hali’ne gelen hamsi sayısı düştü.  Balık hali esnafından Feridun Duraklı, palamudun denizden bol çıktığı için hamsi bulunmadığını söyledi. Duraklı, “Çünkü palamut hamsinin peşinden gider. Hamsi, palamudun yemidir. Zaten hamsi bu sene az. Hamsi az oluğu için tezgahlara pek gelmiyordu. Pahalıydı. Şimdi havalar soğudukça hamsi azalır ve fiyatlar biraz daha yükselir. Şu an hamsinin kasası bin TL. 100 TL’den aşağı hamsi satılmaz. Zaten Karadeniz’de şu an hamsi yok. Karadeniz’de hamsi olmadığı için şu an Ege ve Marmara’dan geliyor. Mazot fiyatları yükseldiği, tekneciler denize çıkıp boş döndüğü için bir daha denize çıkmak istemiyor. Çünkü maliyetler artıyor. İşçilik maliyeti de arttı. Tekne ile denize açılanlar 3 gün boş döndüğü zaman bir daha da denize çıkmıyor. Gelen tekneler de az miktar hamsi ile geliyor. Kasıma kadar düzgün bir balıkçılık oluyordu ama zannediyorum ki bu sene biraz daha azalacak. Balık nesli yavaş yavaş azalacak gibi. Bu bilinçsiz avlanmadan kaynaklı değil. Kimyasal atıklardan dolayı. Deniz kirliliği olunca bu durum balıklara zarar veriyor. Bu da halkın tüketeceği balıkların azalmasına neden oluyor. Bundan sonra da sanırım palamudu da 100 TL’den aşağı tüketemeyecekler” dedi.  

“VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNÜP BALIK ALMIYOR”

Bir kasa hamsinin maliyetinin bin TL olduğunu tekrarlayan Duraklı, “Bir kasa hamsi 11-12 kilo ağırlığında. Kilosu 100 liraya gelir. Bunu da mecbur alıyoruz. Çünkü tezgahta balık çeşidi olması lazım. Balık çeşidi olmayınca da satışlar azalıyor. Balık olmadığı zaman vatandaş balık halinden uzak duruyor. Zaten her şeye zam geldi. Alım gücü azalan vatandaş balık haline gelip tezgaha bakınca kara kara düşünüyor. Bazıları balık almadan geri dönüyor ama yine de çok şükür işlerimiz iyi. Çupra, mercan, levrek var ama pahalı. Çupraların kilosu 130 TL’den başlıyor, 300 TL’ye kadar çıkıyor. Palamudun tanesi 70 TL ancak büyüklüğüne göre fiyatı 90 TL’ye kadar değişiyor. Palamutta da azalma var. Palamut da azaldığı zaman denizlerimiz iyice boş kalacak” diye konuştu. 



“GELEN HAMSİ 20 KOLİDEN 5 KOLİYE DÜŞTÜ”

Bu sene geçen seneye göre hamsi biraz azaldığını söyleyen esnaf Hasan Eroğlu da, “Bu sene bol olan balık palamut. Palamut bol olduğu zaman hamsi az geliyor. Geçen sene hamsi vardı, palamut yoktu. Evvelsi sene palamut çoktu hamsi yoktu. Palamut avcı bir balık. Palamut olduğu zaman hamsi olmuyor. Aslında bir sene palamudun diğer sene hamsinin olması güzel. İnsanlar bu sene palamuda doyacak. Vatandaşlar geçen sene hamsiye doymuştu. Bu sene yine de hamsi geliyor. Önceden 20 koli geliyordu. Bu sene 5-7 koli geliyor. Fiyat biraz yüksek. Piyasadaki tavuk, sebze, meyve gibi ürünlerle karşılaştırıldığında her şey hormonlu. Hamsi Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna bin 200 kilometreden geliyor. Alanya tezgahlarında hamsinin 70-80-90 liraya satılması gayet normal. Vatandaş yine hamsiden vazgeçmesin. Tezgahlarımızda yine hamsi var. Palamut hamsi ile besleniyor. Vatandaş palamut yediği zaman her iki balığı da yemiş olur. En faydalı balık palamut” ifadelerini kullandı. 

“PALAMUT AZALIRSA HAMSİYE KAVUŞURUZ”

Tezgahlarda hamsinin bulunmama nedeninin havanın durumu ve palamudun çoğalması olduğunu aktaran esnaf Riyad Dinçer ise, “Palamudun çok olduğu sene hamsi olmuyor. Çünkü palamut hamsinin düşmanı. Bugün hamsinin kilosu 150 TL. Palamut sayısı azalırsa hamsiye kavuşuruz. O zaman fiyatlar düşecek. Geçen hafta palamudun tanesi 40-50-60 TL idi, şimdi 80 TL. Yerliler balık haline neden gelmiyor? Yerli vatandaşları balık haline bekliyoruz” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER