Alanya’da ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlandı

‘Kadınlar Günü’ için düzenlenen törende konuşan Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, “Toplumun her alanında kadınlar ayrımcılığa, haksızlığa ve şiddete maruz kalıyor. Buna toplumun her alanında var olan cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliğine yol açan politikalar neden oluyor” dedi.

Alanya’da ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlandı

Alanya’da ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlandı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan kutlama töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Alanya’da ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlandı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan kutlama töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törene katılanlar adına ortak açıklama yapan Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, din, dil, ırk ve siyasi düşüncesi ne olursa olsun kadın sorunlarının aynı olduğunu söyledi. Özcan, “Burada tüm dünyaya örnek olacak bir birliktelik sergiliyoruz. İnsan haklarının aslında kadın-erkek bütün bireyleri kapsaması gerekir. Eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkı diyebileceğimiz ve doğarken sahip olduğumuz bu temel haklar, ömrümüz boyunca kesintisiz olarak sürer, vazgeçilemez ve hiçbir durumda değiştirilemez. Haklarımızı koruma altına alan hukuk sistemine göre herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, uyruk ya da toplumsal köken, düşünce farkı, mülkiyet gibi farklara bakılmaksızın yasalar önünde eşittir. Ancak yasaların zaman zaman gerektiği gibi uygulanmadığı ve haklarımızın yeterince korunmadığı da bir gerçek. Yasalar bazen kadınlar gibi erkeklerin haklarını da korumayabilir. Ne var ki, kadınların hakları ihlal edildiğinde, bu durum çoğu zaman kadınlar sırf kadın olduğu için gerçekleşir. Örneğin aile içi şiddet veya töre cinayeti dendiğinde, şiddete maruz kalan veya öldürülen kişinin erkek olduğunu kimse düşünmez. Veya "eşit işe eşit ücret" talebi dile getirildiğinde, eşit işe eşit ücret almayanın kadın olduğu açıktır. Cinsel/bedensel şiddeti meşrulaştırmak için erkeklerin değil, kadınların giyimi ve/veya geç saatte sokakta olduğu konu edilir. Okullaşma kampanyaları "Bütün Çocuklar Okula!" değil, "Haydi Kızlar Okula!" sloganıyla yapılır. "Erken/zorla evlendirme" dendiğinde kimsenin aklına yaşlı bir kadınla evlendirilen bir oğlan çocuğu gelmez. İşte bunlar ve bunlara benzer pek çok ayrımcılığa dayalı uygulama yüzünden, "kadının insan hakları" kavramına ihtiyaç duyuyoruz.

“KADINLAR EŞİT EĞİTİM VE İSTİHDAMA SAHİP OLAMIYOR”

Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen yıllarda kadınlar Atatürk devrimleriyle eğitim, aile ve siyasette eşit haklara sahip oldu. Aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen, nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki hala eşit oranda eğitim, istihdam olanaklarına sahip olmamakta, yönetim mekanizmalarında, siyasal yaşamda ve karar alma organlarında temsil edilmemekte. Halen kadınların, emekleri, bedenleri, kimlikleri üzerinde erkek egemen zihniyetler belirleyici olmakla beraber, toplumun her alanında kadınlar ayrımcılığa, haksızlığa ve şiddete maruz kalıyor. Buna aile içinden başlayarak, toplumun her alanında var olan cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliğine yol açan politikalar neden oluyor. Her fırsatta Türk kadınını överek yücelten Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, toplumdaki başarısızlığın sebebinin kadınlara karşı gösterilen ihmal ve kusurdan kaynaklandığını, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı çıkarken kadınları ezilmiş olan toplumların demokratikleşemeyeceğini ve ilerleyemeyeceğini açıkça belirtmiştir. Özellikle kadınlarımızın haklarının bilincinde olmaları ve haklarına sahip çıkmalarını temenni ediyor, toplumun tüm kesimlerini kadın hakları konusunda duyarlı olmaya, her türlü kadına ve çocuklara yönelik cinsel istismar, şiddete karşı tek yürek olmaya çağırıyoruz” dedi. Özcan’ın konuşmasının ardından Başkan Yücel anıt törene katılan kadınlara karanfil vererek günlerini kutladı. Tören anı fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.

Bir 17 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve şunu diyen bir yazı 'T MHP' görseli olabilir

Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 16 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir
 

Bir 7 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER