ALGC'de konuşuldu: Turizm emekçisi Alanya'dan kaçıyor

Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti'nin (ALGC) "Alanya’nın Değerleri" etkinliğinin konuğu olan HOTED Kurucusu, Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, otelcilere "Emekçi üzerinden tasarruf olmaz. Kalifiye personellerinize sahip çıkın" çağrısı yaparken "2023 turizm sezonunda tüm zamanların rekorları bekleniyor ama kalifiye personel krizinde de tüm zamanların rekorları kırılacak" dedi

ALGC'de konuşuldu: Turizm emekçisi Alanya'dan kaçıyor

HOTEL Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyon Derneği (HOTED) Kurucusu, Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti (ALGC) tarafından başlatılan "Alanya’nın Değerleri" etkinliğinin konuğu oldu. 
Alanya'da kalifiye turizm personeli sorununun giderek arttığını hatırlatan Yeni, rekorlar kırılması beklenen 2023 turizm sezonunda kalifiye personel krizinin de rekor düzeye ulaşacağını söyledi. Alanya’daki yüksek kiralar ve lojman eksikliği nedeniyle emekçilerin Alanya’yı terk ettiğini belirten Yeni, barınma krizinin emekçi camiayı bitirdiğini söyledi.

'HAKAN YENİ EMEKÇİLERİN SESİDİR'
Toplantının açılış konuşmasını yapan ALGC Başkanı Ferit Kesen, Yeni'nin Alanya'da sayıları 100 binin üzerinde olan turizm emekçilerinin sesi olduğunu ve bu anlamda büyük bir eksikliği başarıyla giderdiğini belirterek "Emekçilerimizin şu dönemde her zamankinden daha fazla zorluklar yaşadığını biliyoruz. Onların sıkıntılarını, talep ve beklentilerini bugün Sayın Yeni'den öğreneceğiz. Kendisine emekçilerimiz için yıllardır sürdürdüğü takdire şayan çabaları için huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi. 

'BARINMA KRİZİ EMEKÇİLERİ BİTİRDİ'
İşte Yeni’nin açıklamalarından satır başları:
"2023 turizm sezonunda tüm zamanların rekorunun kırılmasını bekliyoruz. Ancak turizmde çok büyük kalifiye personel sorunu var. Bu sorunu çözmek için hiç kimse adım atmıyor. Kalifiye personel sorununun bir an önce masaya yatırılması gerekiyor. Kaybettiğimiz emekçileri geri kazanmamız lazım. Barınma krizi emekçi camiayı bitirdi. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olmasıyla birlikte Alanya’da 12 bin TL’nin altında ev bulmak imkansız hale geldi. Emekçiler tek tek Alanya’yı terk ediyor. Son 1 ayda 150 kalifiye personelimiz ailesiyle birlikte Alanya’dan göç etti. Göçmeye de devam ediyor. Turizm sektöründe hizmet çok önemli. Bu yıl turizmde rekor kırılacağını söylüyoruz ancak hizmet edecek kalifiye personel kalmadı. Konuklar tatil yapacağı otele gelmeden önce puanlarına bakıyor. Emekçinin olmadığı yerde yüksek puan alma şansımız yok. Yüksek puanları böyle giderse ancak rüyamızda görürüz. İşletmelerin çalışanlarına sahip çıkmaları gerekiyor. Turizm çalışanlarının 6 ay kıskacından kurtulması lazım. İşletmelerin maaş politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor. İşverenlerin elini taşın altına koymaları şart. 

‘İTHAL PERSONEL VATANA İHANETTİR’
Bazı işletmeler Orta Asya'daki Türki cumhuriyetlerden daha ucuza çalıştırmak için personel getiriyorlar. Türkiye’de bu kadar çok işsiz insan varken, başka ülkelerden sırf ucuza çalıştırmak için personel getirmek vatana ihanetten başka bir şey değil. Turizm işletmeleri sürekli çalışan üzerinden tasarruf yapmaya çalışıyor. Emekçi üzerinden tasarruf olmaz. Emekçiyi bugüne kadar düşük ücretlerle tabiri caizse köle gibi çalıştırdılar. Ama artık emekçi yaşayamıyor.  Yurtdışından personel ithalatının durdurulması lazım. Emekçiye insanca yaşayabileceği ücretlerin ödenmesi gerekiyor. Yabancıya konut satışının da durdurulması lazım. Başka türlü barınma sorununun çözülmesi imkansız. Ev sahipleri insanları sahte imza kullanarak evden çıkarmaya çalışıyor. Emekçileri köşeye sıkıştırıp ahtapot gibi boğuyoruz. Kaybettiğimiz kalifiye personelin geri getirilmesi lazım aksi halde turizm sektörü büyük yara alacak. 2023 yılında turizmde rekor beklerken, aynı zamanda kalifiye personel krizi rekoru da bizi bekliyor. Biz ALGC'de bir kez daha uyarı görevimizi yerine getiriyoruz. Sorunları ve çözüm önerilerimizi tekrar vurguluyoruz. Artık turizm işletmelerinin patronlarından bu konularda adım atmalarını bekliyoruz."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER