5 saniyede 1 kişi yaşamını yitiriyor! Uzmanlar tedavi yönteminin değişeceğini duyurdu

Dünya Sağlık Örgütü, diyabeti 21. yüzyılın en önemli toplum sağlığı problemlerinden biri olarak tanımlıyor. Peki, Türkiye'de diyabet artışı ne durumda? Detaylar haberimizde...

5 saniyede 1 kişi yaşamını yitiriyor! Uzmanlar tedavi yönteminin değişeceğini duyurdu

Dünya Sağlık Örgütü, diyabeti 21. yüzyılın en önemli toplum sağlığı problemlerinden biri olarak tanımlıyor.

5 SANİYEDE 1 KİŞİ DİYABETTEN DOLAYI YAŞAMINI YİTİRİYOR

Enternasyonal Diyabet Federasyonunun (IDF) global diyabet istatistiklerini aktaran Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, ''Verilere baktığımızda dünyada 2021 yılı itibariyle dünyada 537 milyon diyabet hastası var ve bu sayının 2030’da 643 milyona, 2045’te ise 784 milyona çıkacağı öngörülüyor. 2021 yılında 6,7 milyon kişi diyabet yüzünden hayatını kaybetti. Yani bu sene 5 saniyede bir 1 kişi diyabete bağlı nedenler yüzünden öldü. Enternasyonal Diyabet Federasyonu verilerine göre bugün Türkiye’de yaklaşık 8 milyon diyabet hastası var'' diye açıkladı.

TÜRKİYE’DE DİYABET ARTIŞI İVME KAZANDI!

Türkiye’nin diyabetin son derece dik bir ivme ile arttığı ülkelerin başında geldiğini söyleyen uzman isim, ''Bu alanda ilk önemli çalışma olan TURDEP-1’e göre 1998 yılında ülkemizdeki Tip 2 diyabet hastaları nüfusun yüzde 7,2’si idi. 2010 yılında bu oran yüzde 13,7’ye çıktı. Yani sadece 12 senede yüzde 80’lik bir artış söz konusu! Enternasyonal Diyabet Federasyonu verileri ülkemizde yaklaşık 8 milyon diyabet hastası olduğunu gösterse de, bu rakamın içinde henüz diyabet hastası olduğunu farkında olmayanlar yer almıyor. Senelerdir diyabet hastası olup da bilmeyen öyle çok kişi var ki. TURDEP-II sonuçlarına göre diyabet hastalarının yüzde 50’si diyabetli olduğunun farkında değil. Tabii bir de diyabet yolunda hızla ilerleyen, bizim prediyabet hastası dediğimiz nüfus da istatistiklere girmiyor. Tabloya bunları da eklediğinizde durumun ne kadar ciddi olduğu ortada'' diyerek Türkiye’de diyabetin hızlı bir şekilde arttığını vurguladı.

DİYABET TEDAVİSİNDE DOĞRU BESLENME İLAÇLARI GÖLGEDE BIRAKACAK!

Dr. Ümit Aktaş, diyabet hastalığında doğru beslenme ile kan şekerinin düşürülmesini vurgulayarak ''Diyabet tedavisi için kılavuzlar ve tedavi protokolleri vardır. Hastanın kan şekeri yüksekse hemen ilaç verilir. Ancak ilaç tedavisine rağmen hastalığın vücutta yaptığı tahribat giderek fazlalaşır. Zaman içinde ilaçların dozu artırılır, daha sonra ilaç yetmez ve insülin iğnesine geçilir. Birkaç ay önce tıp dünyasının en prestijli yayınlarından biri olan The Lancet Dergisi’nde yayımlanan çalışma için dünyanın önde gelen diyabet araştırma merkezlerinden uzmanlar bir araya geldi. Bilim insanları literatürü gözden geçirerek Tip 2 diyabet tedavisinde yeni bir yaklaşımın benimsenmesi; kan şekerini ilaçla düşürmek yerine hastanın beslenmesine ve kilo vermesine odaklanmak gerektiği sonucuna vardılar. İlaçla kan şekerini düşürdüğünüzde sorunun kaynağına etki etmezsiniz ve hastalık vücuda hasar vermeye devam eder. Ayrıca bu yaklaşımla hastalığı geri çevirmek gibi bir şansınız da yoktur'' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER