Baş ağrılarını dindirmek için bergamot ve nane yağı

Son zamanlarda en çok şikayet edilen rahatsızlıkların arasında baş ağrıları gelmektedir. Stres, yorgunluk, alerjiler, hormonlar, beslenme eksiklikleri gibi birçok etken baş ağrısına neden olmakta. Peki migren ve baş ağrılarını bitkisel yağların hafifletebileceğini biliyor muydunuz?

Baş ağrılarını dindirmek için bergamot ve nane yağı

Gün içerisinde yaşadığımız yoğunluk ve stresin nedeniyle birçok kişi baş ağrısı problemi gibi birçok rahatsızlık yaşamaktadır. Modern yaşamın getirisi olarak hızlı, yoğun ve karmaşık bir günlük çalışma hayatının sonunda baş ağrıları birçok kişinin şikayetleri arasında. Tüm bu yoğunluğun ve ağrıların sonucunda sinirlilik ve tahammülsüzlük baş göstermekte.

Tüm bunlarla birlikte Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan kişilerin baş ağrısı şikayetleri daha da artmakta. Baş ağrısıyla birlikte uzun süren açlığın sonucu olarak sinirlilik ve tahammülsüzlük de daha fazla baş göstermekte. Oruç tutarken gün içinde yaşanabilecek sinirlilik, baş ağrısı gibi durumlara karşı bergamot veya nane yağı iki avuç arasında ısıtılarak şakaklara ve enseye sürülebilir

Ramazanda uykusuzluk, sinirlilik gibi belirtiler meydana gelebilir. Bu durumlarla başa çıkmak için aromaterapiden faydalanmak mümkün. Aromaterapi Uzmanı Eczacı Özlem Pamuk Yıldız, rahat bir Ramazan ayı geçirmek için bitkilerden nasıl faydalanılacağını anlattı…

KARNINIZA SÜRÜN

-Ciddi reflü hastası olan kişiler iftar ve sahurdan yarım saat sonra 1 çorba kaşığı nane hidrolatı içerlerse bu sorun ortadan kalkar. Şiddetli hazımsızlık için yine nane ve portakal yağı birer damla olacak şekilde karına sürülebilir. İsteyenler bir iki damla bu yağlardan bala ya da zeytinyağına karıştırıp oral olarak tüketebilir.

-İrritabl bağırsak, hassas midebağırsak sistemi olan kişiler; gaz, şişkinlik, spazm problemleri için melissa hidrolatını birer çorba kaşığı olacak şekilde içebilir. Ayrıca bu hidrolat sinirlilik hali yaşayanlar için de onlara iyi gelecek bir öneri.

-Ramazan'da yaşanan sorunlardan biri de uykusuzluk... Uykudan uyanıp yemek yendiği için uyku problemleri ortaya çıkabiliyor. Buna bağlı olarak ertesi gün sinirlilik, baş ağrısı vb. somatik belirtiler ortaya çıkabiliyor.

HÜCRELER YENİLENİR

-Oruç tutarken gün içinde sinirlilik, baş ağrısı vb. durumlar için bergamot, nane yağı iki avuç arasında ısıtılarak şakaklara ve enseye sürülebilir.

-Yemekle beraber kanda hızla yükselen şeker, hafif bir tansiyon yükselmesiyle birlikte baş ağrısına neden olabilir. Bu durumda iftarda 1 dml. nane yağı içilmesi hem baş ağrısını giderir.

-Oruç, özel hastalıkları olanlar hariç vücut fizyolojimiz için iyi ve sağlıklı bir şey aslında. Otofaji (selfeating, kendi kendini yeme) başlar; yani yaşlanmış, zarar görmüş hücrelerini ve organellerini (hücre içi organlarını) yine kendi hücrenin kendi enzimleriyle sindirir. İşte bu aynı zamanda eski, yaşlı hücreler yerine yenisinin gelmesi demektir. Bu da yaşlanma karşıtı bir harekettir.

NANE YAĞI

Nane yağı baş ağrısı ve migren ağrılarını tedavi etmek için kullanılan en yaygın doğal yöntemlerden biridir. Gerginlikten kaynaklanan baş ağrılarına nane yağının iyi geldiğini birçok çalışma söylüyor.

Alın derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Omuzlarınıza, alnınıza ve boynunuzun arkasına sürerek ağrı kesici etkisinden faydalanabilirsiniz.

BERGAMOT YAĞI

Hoş kokusu ve faydalı aromasından ötürü aromaterapide, enfeksiyonla mücadelede, bağışıklık sistemini güçlendirmede faydalıdır. Çay veya yemeklere eklendiğinde mide ve sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Masaj yağı olarak kullanıldığında gerginliği alır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER