Beyin fonksiyonlarını güçlendiriyor alzheimer hastalığını önlüyor

Faydaları ile şifa deposu olan kestane hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok tarif ile alternatif tıp alanında da kullanılmaktadır. Kestanenin yararları nelerdir? Kestane şekeri nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

Beyin fonksiyonlarını güçlendiriyor alzheimer hastalığını önlüyor

Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden olan Aydın'da sezonun ilk kestanesi, kilogramı 120 liradan Aydın Ticaret Borsasınca satın alındı.

Borsada düzenlenmekte olan sezonun ilk kestane alım törenine, farklı ilçelerden 4 üretici toplam 100 kilogram kestane getirdi. Kestane, sembolik olarak kilogramı 120 liradan satın alındı

TÜRKİYE KESTANE ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜ SIRADA!

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy gerçekleştirdiği konuşmasında, Türkiye'nin, kestane üretiminde dünyada dördüncü sırada yer aldığını belirterek Aydın'ın da ülkedeki üretimde ilk sırada olduğunu söyledi.

Türkiye'de yılda 75 bin ton kestane üretildiğinin altını çizen Aksoy, "Şehrimiz, bu üretimin 3'te birini gerçekleştirmektedir. Temennimiz önceki yıllar gibi bu sene de aynı kalitede, aynı miktarda kestaneyi üretmek ve hem yurt içinde hem de yurt dışında insanların beğenisine sunmaktır." diye açıkladı.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur geçen sene 9 bin ton kestanenin yurt dışına gönderildiğini vurguladı.

Üretici Muhsin Kıyar ise bu sene kuralık dolayısıyla kestanedeki veriminin düşük olduğunu ifade etti.

KESTANE NASIL TÜKETİLİR?

Kestane kayıngiller türünden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan bu ağaçların meyveleri dikenli bir kapsülün içinden çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan kestane çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Kestanenin kabuğu veya yaprakları da kaynatılarak tüketilebilir.

TÜRK MUTFAĞINDA KESTANENİN YERİ...

Türk mutfağında yemeklerin içerisinde de sıklıkla kullanılan kestane hem tatlılara hem de tuzlulara lezzet katar. Faydaları ile şifa deposu olan kestane hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok tarif ile alternatif tıp alanında da kullanılmaktadır. Kestanenin yararları nelerdir? Kestane şekeri nasıl yapılır?

KESTANENİN FAYDALARI NEDİR?

- Kestanenin lif oranı yüksektir bundan sebep tok tutar ve kan şekerini yükseltmez.

- Kestane, karbonhidrat içeriğiyle etkili bir enerji kaynağıdır.

- Kestane kansızlığına birebirdir demir eksikliği olanlar sık sık tüketmelidir.

- Kestane içerdiği magnezyum ve fosforla kemik metabolizmasını desteklemektedir.

- Kestanenin sakinleştirici bir etkisi bulunur.

- Kestane dişler, kemikler ve kan dolaşımı için oldukça yararlıdır.

- Kestane güçlü bir potasyum kaynağıdır.

- Folik asit yönünden zengin olan kestane kandaki alyuvar sayısını artırır. Karaciğer ve mide için oldukça yararlıdır sindirim düzenleyicidir.

- Kestanenin Alzheimer hastalığının önlendiği söylenmektedir.

- İçerdiği vitaminlerle cildi güzelleştirir.

KESTANE ŞEKERİ TARİFİ

Kestane Şekeri Tarifi İçin Malzemeler:

- 500 gram kestane

- 4 çay bardağı şeker

- 5 çay bardağı su

- 2-3 damla limon suyu

Kestane Şekerinin Hazırlanışı: Öncelikle kestaneleri kalın kabuklarından ayıklayın. Su dolu bir tencerede, 10 dakika süresinde kaynatın. Kaynatmanın ardından üzerindeki tüylü kabuğu soyulabilir kıvama gelmiş olacaktır. İstenilen kıvama gelince kabukları soyabilirsiniz. Yapışmaz bir tencereye 4 çay bardağı şekeri alarak karamelize edin ardından birkaç damla limon suyunu damlatın. 5 çay bardağı sıcak suyu dikkatlice dökün. Şeker toparlanıp sertleşecektir bu sizi korkutmasın her şey yolunda sertleşen şeker bir süre sonra eriyecektir. Eriyen şeker parçalarının ardından şerbete kestaneleri parçalamadan dikkatlice ekleyin. Ocağın altını kısık bir derecede ayarlayın ve kestaneleri şerbeti çekip yumuşayana kadar yavaş yavaş kaynatın. Kestaneleri şerbeti ile bir kavanoza alarak iyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. 1 veya 2 saat sonra servis edebilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER