Geri dönüşüm neden önemlidir?

Her gün evlerde, iş yerlerinde, okullarda yaşamın sürdüğü hemen her yerde milyonlarca atık oluşuyor. Bu atıklar hem çevreye hem de dünyaya büyük ölçüde zarar veriyor. Bu nedenle geri dönüşüm oldukça önemli bir yöntemdir. Peki, geri dönüşüm nedir? Geri dönüşüm neden önemlidir? Detaylar haberimizde…

Geri dönüşüm neden önemlidir?

Hem sağlığımıza, hem çevremize, hem de çevreye ciddi anlamda zarar veren atık maddeler geri dönüşüm ile tekrardan kullanıma kazandırılarak hammaddeye kullanım ihtiyacının azaltılmasını sağlar. Böylelikle hem zararlı atıkların doğaya zarar vermesi önlenir hem de daha fazla ham madde ihtiyacı oluşmaz. Geri dönüşüm en çok doğaya verdiği zararları önlediği için tercih edilmektedir. Pek çok madde geri dönüşüm sayesinde tekrar kullanıma kazandırılır ve böylelikle ham maddeye duyulan ihtiyaç azaltılmış olur.

GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

Geri dönüşümü kısaca özetlemek gerekirse; kullanılan bir maddeden defalarca aynı maddenin üretilme işlemidir. Her madde geri dönüşüm için uygun olmayabilir. Birçok ülke geri dönüşüm konusuna ciddi önem vermekte ve gelişim göstermekte.

GERİ DÖNÜŞÜM NEYİ SAĞLADI?

Yapılan araştırmalara göre geri dönüşüm işlemi ile birlikte %35 su kirliliğinin önüne geçilmektedir. Özellikle geri dönüşüm hava kirliliğinin önlenmesi için oldukça önemlidir. Hava kirliliğinin yoğun olduğu sanayi gibi bölgelerde geri dönüşüm sayesinde %75 olarak hava kirliliğinin önüne geçilebilmektedir. Bundan dolayı geri dönüşümün yaygınlaştırılması ve kullanılması önem arz eder.

GERİ DÖNÜŞÜM NEDEN ÖNEMLİDİR?

Doğaya zarar veren birçok atık geri dönüşümde kullanılabiliyor. Bu şekilde doğaya zarar vermelerinin de önüne geçilmiş oluyor. Özellikle pet şişe, cam ve elektronik atıklar geri dönüşümde en çok kullanılan maddeler arasında yer alıyor. Böylece bu maddelerden de tasarruf elde edilmiş oluyor. Tekstil ve ahşap ürünlerde atık maddeler olarak bilinir. Bu ürünler de yine aynı şekilde geri dönüşüme uğrayarak tekrardan kullanıma hazır hale getirilebilir. Alüminyum gibi maddeler de geri dönüşüm de kullanılan maddeler arasında yer alır. Geri dönüşümde solvent bazlı atıkların da işleme uğradığı bilinmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER