Hamilelikte Neu yüksekliği nedir?

Hamilelikte Neu yüksekliği nedir? Neu nedir? Normal Neu değeri kaç olmalı? Yüksek Nötrofil neden olur? Hamilelikte nötrofil değerleri ve diğer merak edilenleri derledik.

Hamilelikte Neu yüksekliği nedir?

Hamilelikte kan değerlerindeki en ufak bir düşüş veya yükseliş anne adaylarının korkmasına neden olabilmektedir. Bu düşüş veya yükselişlerin bir kısmı zararsız olsa da bir kısmının nedenlerinin kontrol edilmesi ve tedavi edilmesi gerekebilir. Bu yüzden hangilerinin tehlikeli hangilerinin zararsız olduğunu bilmekte fayda var. Bunlar değerler arasında merak edilen önemli bir konu da hamilelikte neu yani nötrofil yüksekliğidir. Neu Nedir?

NEU NEDİR?

Neu yani nötrofil vücuttaki beyaz kan hücrelerinin %55 ila 70'ini oluşturur. Nötrofiller bağışıklık sistemine saldıran bakterilere karşı savaşırlar. Enfeksiyonlarla mücadele yardımcı olurlar. Nötrofiller beyaz kan hücreleri arasında sayıca en fazla olanıdır. Nötrofiller vücuda giren bakteri, virüs, mantar, zehir ve kanser hücreleleri gibi antijenlere hemen saldırmak için damar duvarlarından vücudunuzun dokularına hareket ederler. Diğer kan hücreleri gibi vücudun belli bir dolaşım alanıyla sınırlı olmadıkları için varlıkları önemlidir.

NORMAL NEU DEĞERLERİ KAÇ OLMALI?

Nötrofil sayısı yetişkin bireylerde mikrolitre kan başına 1500 ile 8000 aralığında olmalıdır. Beyaz kan hücrelerinin yaklaşık %50 si ile %70 i arasında bulunur. Normal olup olmadığına kan testi raporunda verilen ayrıntıları kontrol ederek karar verebilirsiniz. düşük veya yüksek çıkması durumunda tehlike arz edebileceğinden altında yatan sebepler mutlaka kontrol edilmelidir.

YÜKSEK NÖTROFİL NEDEN OLUR?

Nötrofili olarak adlandırılan bu durum vücuttaki herhangi biri enfeksiyonu işaret eder. Enfeksiyon, iltihap, yaralanma, kronik miyeloid lösemi, sigara içmek, fazla stresli olmak, fazla egzersiz yapmak, steroid kullanımı, kalp krizi gibi sebeplerle yükselebilir. Yüksek olması durumunda altında yatan sebep mutlaka araştırılmalıdır.

DÜŞÜK NÖTROFİL NEDEN OLUR?

Nötropeni olarak adlandırılan bu durumla genellikle ilaçlar sebebiyle karşılaşılır. Başka farklı veya hastalıkların belirtisi de olabilir. Kemoterapide ve başka tedavilerde kullanılan bazı ilaçlar, kemik iliği yetmezliği, bastırılmış bağışıklık sistemi, kostmann sendromu, HIV/AIDS, kan zehirlenmesi, miyelodisplastik sendromlar, febril nötropeni, otoimmün hastalıklar, hepatit A,B veya C gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Nötrofil sayısının mikrolitre başına 1500’ün altına düşmesi durumunda hayati tehlike eden enfeksiyonlar ile karşılaşılabilir. Bu sebeple dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır.

HAMİLELİKTE NEU YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Hamilelikte Neu yüksekliği nedir: Hamilelik durumlarında beyaz küre sayısı genelde normal seyreder. Fakat bazı durumlarda yüksek çıktığı da olabilmektedir. Nötrofiller dahil olmak üzere beyaz küreler enfeksiyonla mücadele ederler. Bu durumda hamilelikte neu yüksekliği nedir sorusunun cevabını vücutta bir enfeksiyon olabilir şeklinde verebiliriz. Hamilelikte neu yüksekliği görüldüğünde altında yatan bir enfeksiyon ya da kan hastalığı olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Genellikle doğum esnasında ve doğum sonrasında bu artış fazla olur. Fakat çoğu hamile de doğumdan sonraki 2 hafta içinde oranlar normale döner.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER