Hangi besinler hangi organa zarar veriyor?

Bazı besinleri beden sağlığımız için tüketmeliyken, bazı besinlerden olabildiğince uzak durmamız gerekir. Hangi besin hangi organa zarar veriyor?

Hangi besinler hangi organa zarar veriyor?

Beden ve ruh sağlığımız için bazı besinleri düzenli olarak tüketmemiz gerekir. Ancak bir takım besinlerden de uzak durmalıyız. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak bu konu hakkında bazı bilgiler verdi.

BEYİN-ASPARTAM İÇEREN BESİNLER

Aspartam fenilalanin, metanol ve aspartik asitten yapılan, pek çok şekersiz üründe kullanılan yapay bir tatlandırıcıdır. Aspartamın içeriğinde bulunan fenilalanin, kan-beyin bariyerini aşabilir ve nörotransmiterlerin üretimini bozabilir. Bu nedenle aspartam aşırı tüketildiğinde öğrenme ve duygular üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

KARACİĞER VE ALKOL

Alkol tüketimi, karaciğer hasarının önde gelen nedenlerinden biridir. Çok fazla alkol tüketmek karaciğerdeki yağların parçalanmasını engelleyerek yağ birikimine, karaciğerde iltihaplanmanın artmasına ve sonuçta karaciğer hasarına neden olabilir.

YAĞLI BESİNLER

Yağlı yiyecekler kilo, kan basıncı ve kolesterol üzerindeki etkileri nedeniyle kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. 2010 yılında Lancet’te yayınlanan 22 ülkede 6.000 kişide yapılan büyük bir gözlemsel çalışma, kızarmış yiyecekler, pizza ve tuzlu atıştırmalıklar tüketmenin felç riskini %16 artırdığını bulmuştur.

AKCİĞERLER-SİGARA

Sigara dumanı, solunum sistemine zarar veren birçok kimyasal madde içerir ve akciğerlerin yapısını bozarak amfizem, KOAH, kronik bronşit, akciğer kanseri gibi hastalıkların görülme riskini artırır.

KONSERVE BESİNLER

Konserve yiyeceklerin çoğu, raf ömrünü uzatmak için koruyucu maddeler özellikle bol miktarda tuz eklendiğinden, yüksek miktarda sodyum içerir. Vücuda alınan sodyumun fazlası idrarla dışarı atılır bu da böbreklere binen yükün artmasına neden olur ve uzun vadede böbrek hasarı gelişebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER