Kış geliyor, fazla kilolara dikkat!

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte beslenme düzenindeki değişiklikler, daha sık tüketilen şekerli ve tatlı gıdalar, azalan fiziksel hareketlilik ve son olarak da giyilen kıyafetle fazla kiloların daha kolay kamufle edilmesi gibi pek çok nedenle kış aylarında alınan kilolar görmezden gelinilir veya fark edilmez.

Kış geliyor, fazla kilolara dikkat!

Kış ayının bitmesiyle ve yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte kış aylarında alınan kilolar daha görünür hale gelir ve daha sık göze batmaya başlar. Çok düşük kalorili diyetler veya moda diyetleri ile alınan kilolara bir çözüm yolu aranır fakat bu çözümler kalıcı olmayan kilo kayıpları veya sağlığınızın bozulmasıyla size birçok olumsuz sonuçlar doğurur.

O halde kışa geçiş aylarında kalıcı ve sağlıklı kilo vermek için uymanız gereken kuralları sıralayalım.

 

1.Sık su için

Suyun tokluk hissini artırıcı özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Suyun tokluk hissini vermesi sayesinde sık su tüketimi kilo vermenize yardımcı olur. Yemek öncesi 1 bardak su tüketimi tokluk hissi vermesi nedeniyle sofraya oturmadan 15 dakika öncesinde bir bardak su tüketimiyle sofradan daha az yiyerek kalkabilirsiniz. Günlük su tüketim miktarı; erkekler için günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir. Fakat bu noktada portakal, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.

2.Ana ve ara öğünlerle beslenin

Bir sonraki öğününüzde fazla yemeyi ve açlık krizleri yaşamanızı engellemek için 2-2,5 saatte bir beslenmeniz gerekir. Kan şekerinin dengelenmesi için “3 ana, 3 ara” öğün şeklinde beslenme kuralına uymanız gereklidir. Ayrıca tüketeceğiniz ara öğünler tatlı krizlerinden uzak durmak, metabolizma hızınızı arttırmak ve kolay kilo vermek için yardımcıdır.

3.D vitamini alın

Güneş ışınlarından yararlanamamak kilo vermenizi engellediği gibi aynı zamanda bedeninizi de zayıf bırakabilir. Bu sebeple kış aylarına geçiş döneminde güneşten yararlanamadığınız günlerde takviye edici gıdalar yoluyla veya 30 dakikalık bir yürüyüş yaparak gereksiniminiz olan D vitamini miktarını alabilirsiniz.

4.Probiyotik tüketin

Zararlı bakterilerin zararlarından korunma ve iyi bir sindirim sistemine ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için vücudumuzda bulunan probiyotik miktarını arttırmalıyız. Kış aylarının gelmesiyle yavaşlayan metabolizma sonucunda sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle probiyotik yoğurt, turşu, kefir gibi besinlere günlük tüketimde yer vermeniz yaşam kalitenizi olumlu etkileyecektir. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalara göre; düzenli olarak probiyotik besin tüketenler yüzde 50 oranında daha fazla kilo kaybediyor!

5.Öğünlerinizde yüksek posa ve liften zengin yiyecekler bulundurun

Posalı ve lifli yiyecekler kilo almaya karşı bizi korur. Lifli yiyeceklerin birçoğunun vücuda verdiği bir kalorisi yoktur. Uzun süre tokluk hissi yaşatır. Yağa dönüşme gibi bir durumu yoktur. Posalı besinlerin glisemik indeksleri düşük olduğu için kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur. Lif içeriği yüksek olan gıdaların çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olduğu gözlenmiştir. Posa ve liften zengin olan fasulye, barbunya, nohut, bulgur, badem, armut gibi liften ve posadan zengin birçok yiyecekleri öğünlerinizde bulundurabilirsiniz.

6.Egzersiz yapın

Egzersiz yaptığınızda vücudunuzdaki yağlar daha hızlı erimeye başlayacaktır. Dolayısı ile metabolizma daha da hızlanacak ve bu şekilde yapılan diyette sağlıklı kilo verilecek ve verilen kilolar hemen geri alınmayacaktır. Haftada yaklaşık 150 dakika yapacağınız egzersiz vücudunuzdaki yağın daha hızlı erimesine yardımcı olacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER