Koprolali hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Koprolali ilginç bir hastalık olarak, tıp literatünde yer almaktadır. Koprolali hastalığı bireyin istemsiz bir şekilde müstehcen, küfürlü ya da saldırgan sözler söylemesidir. Koprolali hastalığı ile ilgili tüm detaylar...

Koprolali hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Koprolali ilginç bir hastalık olarak, tıp literatünde yer almaktadır. Kopralali hastalığı bireyin istemsiz bir şekilde müstehcen, küfürlü ya da saldırgan sözler söylemesidir.

Dile getirilen bu sözler özellikle ırkçı hakaretleri ve cinsel küfürleri içermektedir. Koprolali rahatsızlığı, birilerine sövmekten ya da onları aşağılamaktan farklı bir şeydir çünkü Koprolali' de istemsiz bir davranış meydana gelmektedir.

KOPROLALİ’NİN NEDENLERİ NELERDİR?

Koprolali, Tourette Sendromu'nun belirtilerinden olmasına karşın, bu sendroma sahip kişilerin sadece %10 ile %20'si arasındakiler bu tür istemsiz davranışı sergilemektedir. Nörolojik anormallikler, Tourette Sendromu olan kişilerde bu tür sözel tikleri meydana getirebilir. Nörotransmiterlerin seviyeleri, özellikle dopamin, serotonin ve norepinefrin bu durumun yaşanmasını etkileyebilmektedirler.

Tourette Sendromu bulunan bireyle tiklerini insanlar göstermekten ötürü yoğun bir kaygı yaşarlar, özellikle de koprolaliye sahip olduklarında. Bu kaygı bireyin semptomlarını daha kötüye götürebildiği gibi kişinin sosyal hayattan uzaklaşmasına da yol açar.

KOPROLALİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Ses tellerinin yakınına botulinum toksinin enjekte edilmesi, sözel tikleri olan pek çok kişiye fayda sağlamaktadır. Fakat bu yöntem en son başvurulacak yöntemdir çünkü oldukça risklidir. Terapiler ve dopamin bloklayıcı ilaçlar da Tourette Sendromu yaşayan kişilere destek olmaktadır. Tourette Sendromu özellikle de ergenlerde ve genç yetişkinlerde oldukça yaygın olarak görülmektedir.

KOPROLALİ’NİN GÖRÜLME ORANI DÜŞÜK!

Tikler, toplumun %10'unda görülebilmek ile birlikte sözel tikler çok daha az yaygınlık göstermektedir. Koprolali ise çok çok daha az görülen bir vaka olmasına karşın medyada ilgi uyandırdığı için insanlarca bilinebilmektedir.

HASANCAN KAYA HASTA MI?

Programında bir seyircinin ailesine ettiği küfür ile gündem yaratan komedyen Hasan Can Kaya hakkında şaşırtan bir iddia ortaya atıldı. Gazeteci Arif Hür yayınladığı köşe yazısında son dönemlerde yıldızı parlayan komedyenin Koprolali hastalığı ile mücadele ettiğini duyurdu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER