Özellikle çocuklarda astım riskini artırıyor

Yapılan yeni bir araştırma sürekli olarak hava kirliliğine maruz kalan çocukların astıma yakalanma ihtimalinin yükseldiğini ortaya koydu.

Özellikle çocuklarda astım riskini artırıyor

Sonuçları BMJ dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde Danimarka'da 1994-2014 yılları arasında dünyaya gelen yaklaşık 780 bin çocuğa dair veriler incelendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, 1 ila 15 yaşlarında olan çocukların çok fazla küçük parçacıklı hava ve nitrat kirliliğine maruz kalmaları durumunda astıma yakalanma ve uzun süre devam eden hırıltılı solunum geliştirme olasılıklarının artığı ortaya kondu.

Bu kirleticilerin yoğunluklarında her metreküpe 5 mikrogram eklenmesinin, astım ve uzun süre devam eden hırıltı solunumda yüzde 4 ila 5 oranında artış anlamına geldiği görüldü.

Aynı zamanda araştırmacılar, aile üyelerinde astım hastası olan ve gebeyken sigara içen annelerin çocuklarının astıma yakalanma riskinin yükseldiği belirlendi.

Daha önce de çocuklarda görülen astım ile hava kirliliği arasındaki bağlantıyı gözler önüne seren çeşitli araştırmalar yapılmıştı.

Hava kirliliğine maruz kalmak astımın yanı sıra kalp rahatsızlıklarına, kansere ve prematüre ölümlere de neden olmaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER