Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 ilacının vatandaşa ücretsiz verileceğini açıkladı

Bilim insanlarının Covid-19'daki ölüm ve yatış oranını azaltacağını söylediği molnupiravir isimli ilaç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın söylediğine göre Türk halkına ücretsiz olarak verilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 ilacının vatandaşa ücretsiz verileceğini açıkladı

Geçtiğimiz saatlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bilim insanlarının umut verici konuştuğu Covid-19 ilacı hakkında güzel haberler verdi.

"Ölüm ve Yatış Oranı Düşecek"

Yakın zamanda ABD’de “acil kullanım onayı” için başvurulması planlanan Merck&Co isimli şirketin geliştirdiği Covid-19 ilacı "molnupiravir" için güzel gelişmeler paylaşılmıştı. Bilim insanlarının söylediğine göre bu ilacın Covid-19'daki ölüm ve yatış oranını yüzde 50 oranında azaltması bekleniyor. Şu anda üçüncü faz aşamasında olan bu ilaç, ağızdan alınan bir ilaç olacak. 

Şirket yetkililerinin daha önce yaptığı açıklamalarda 775 koronavirüs hastasının testlere katıldığı ve ilacı alanlar arasında hiçbir ölümün yaşanmadığı söylenmişti.

Halka Ücretsiz Dağıtılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise geçtiğimiz saatlerde katıldığı basın toplantısında bu ilaç hakkında güzel haberler verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın söylediğine göre bu ilaç onayları alıp kullanılmaya başlandıktan sonra Türk halkına ücretsiz olarak verilecek. Aynı Covid-19 aşılarında da olduğu gibi. 

Bakan Koca ayrıca ilacın Türkiye'de üretilmesi için duyuruda bulunduklarını belirtirken açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Bunun için bize müracaat ederek 'Biz bu ruhsatı verebiliriz' dedik. Şu an 1 firma var ama biz en az 45 firmanın üretmesini, bize müracaat ettiklerinde toplu ruhsatlandırma düşünüyoruz. Bu dönemde rekabetle en düşük fiyata mal ederek vatandaşı buluşturmayı hedefliyoruz.

Şu an onunla ilgili ruhsat alındı. ABD 5.2 milyar dolarlık sipariş verdi. Birçok ülke ilaca erişim çabası içinde. Biz Türkiye olarak zorunlu lisans vererek Türkiye'de üretimini birden fazla merkezde yaparak vatandaşı en ucuz maliyetle ücretsiz bu ilaçla buluşturmayı hedefliyoruz, bu çok sürmeyecek" 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER