Severek tüketilen besin beyin kanamasına neden oluyor!

Tükettiğimiz çoğu besinin vücudumuz için faydalı olduğunu düşünürüz. Fakat bilmemiz gereken bir şey var ki her ne kadar sağlıklı olursa olsun fazla tüketilen her besin vücudumuza yarardan çok zarar verecektir. Uzmanlar tarçın tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. İşte detaylar...

Severek tüketilen besin beyin kanamasına neden oluyor!

Haberlere Hızlı ErişinSon Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;

Daha SonraTakip Et

BIST1.407DOLAR8,64EURO10,11ALTIN492,56

  

İstanbul

17°İmsak'a07:58:43

GÜNDEM

EKONOMİ

DÜNYA

SPOR

MAGAZİN

SAĞLIK

TEKNOLOJİ

KADIN

HaberGaleriVideo

HaberGaleriVideoAra

KÜLTÜR VE SANATSEYAHATEĞİTİMOTOMOBİLEMLAKSOSYORÖPORTAJGALERİ

VİDEO

SERVİSLER

OYUNLAR

365 GÜN 7/24 HABER HATTI

BİP

0542 246 53 65

Haberler

Sağlık Haberleri

Akıllı Mercek Gözlükten Kurtulmanızı Sağlayabilir

Uzmanlar, gözlük kullanan hastaların ‘akıllı mercek’ ile hem uzağı hem yakını orta seviyede net olarak görebileceğini belirtiyor. Gözlük ihtiyacı ortadan kaldıran ‘akıllı mercek’ hakkında merak edilenler haberimizin detaylarında…

 20.08.2020-09:48 - (Son Güncelleme: 20.08.2020-09:46)

PaylaşPaylaşPaylaşA-A+

Akıllı mercekler insanların uzağı, yakını ve orta mesafeleri net bir şekilde görmesini sağlayarak gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Katarakt ameliyatından sonra saydamlığını kaybeden göz merceğinin yerine operasyonla mercek yerleştiriliyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Oküloplastik Cerrahı Op. Dr. Erhan Dilek, ‘Akıllı mercek daha çok katarakt olan hastalar tercih ediyor. Bununla birlikte uzak ve yakın gözlük takmak istemeyen özellikle 45 yaş üstü kişilerde de akıllı mercek tercih edilmeye başladı. Operasyon bir göz için 5-10 dakika sürüyor. İki göz aynı anda yapılmamaktadır. Operasyondan sonra hasta hayatına kaldığı yerden gözlüksüz bir şekilde devam edebiliyor’ dedi.

AKILLI MERCEK ÖMÜRLÜK VE KALICI

Op. Dr. Erhan Dilek, hastaların gözlüğe ihtiyaç duymadan hem uzağı hem yakın hem de orta seviyeyi net olarak görebilmesinin yanı sıra, uygulamanın ömürlük olduğunu belirterek ‘Numara değişikliği kolay kolay beklenmez. Katarakt olmadan da yapabilirsiniz" dedi. Dilek, "Akıllı mercek sayesinde katarakt oluşumundan kurtulabilir, kataraktın neden olduğu görme azlığı stresinden de kurtulmuş olursunuz. Gözlüksüz olarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Yaşam kalitenizi arttırır’ diye konuştu.

Op. Dr. Dilek, akıllı mercek ameliyatını katarakt gelişmeden 45 yaş sonrası kişiler için tavsiye ettiklerini belirtirken, ‘Onun dışında daha genç kişiler için çok yüksek numarası nedeniyle eximer laser ameliyatı yapılamayan hastalar için de iyi bir tercihtir. Bununla birlikte akıllı merceği daha çok kataraktlı ve gözlük takmak istemeyen kişiler tercih etmektedir. Ayrıca katarakt olmayan hastalarda özellikle 45-50 yaş civarında artı numarası olan ya da astigmat numarası olan kişilerde de akıllı merceğe duyulan ilgi artmaya başladı. Gözlük takmak istemeyenlere de öneriyoruz’ dedi.

TEDAVİ SÜRECİ VE SONRASI

Akıllı mercek operasyonunun normal katarakt ameliyatı gibi yapıldığını aktaran Op. Dr. Dilek, tedavi süreci ve sonrasına dair şunları aktardı:

‘Operasyon normal katarakt ameliyatı gibi. Gözümüzün içindeki doğal mercek çıkarılıp yerine trifokal lens denen akıllı mercekler konuluyor. Yani çok odaklı yakını, uzağı ve orta seviyeyi gösteren akıllı mercekler konarak hastanın net görmesi sağlanıyor. Bir göz için operasyon 5-10 dakika sürmektedir. İki göz olacaklar için ise aralarında bir gün ya da tercihe göre bir hafta ara verilerek yapılmaktadır. Aynı anda iki göz yapılmamaktadır. Sonrasında katarakt tedavisindeki gibi damla tedavisi uygulanıyor. Hayattan koparacak bir durum söz konusu değil. Üç beş gün kadar su değdirmeme durumu dışında bir sıkıntı yok. Hastalar, normal hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedirler’

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ

Akıllı merceğin yanı sıra göz kapağı estetiği hakkında da detaylı bilgi veren Op.Dr.Erhan Dilek, ‘Yapmış olduğumuz göz kapağı estetiğiyle, yorgun, mutsuz, yaşlı, cansız görüntü ortadan kalkıyor. Hasta olduğu yaştan daha genç, enerjik, canlı ve mutlu bir görüntüye kavuşuyor’ dedi.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte göz kapağının sarkmaya başladığını aktaran Op.Dr. Dilek, ‘Göz kapağı düşüklüğü çocukluktan, doğuştan ya da sonradan da olabiliyor. Özellikle yaş ilerledikçe göz kapağında sarkmalar meydan geliyor. 45 yaşından sonra birçoğumuz bunu yaşıyor’ ifadelerini kullandı.

GÖZ ALTI TORBALARINA SON

Göz kapağına yapılan operasyonlarla kişinin daha genç görünmenin mümkün olduğuna da değinen Op. Dr. Erhan Dilek konuşmasına şöyle devam etti:

‘Genelde 45 yaşından sonra birçoğumuzun üst kapağında düşmeler yaşanıyor. Alt kapakta da torbalanma yapıyor ya da fazla cilt yapıyor. İkisi aynı anda da olabiliyor. Çok erken yaşlarda da yaşanabiliyor. Torbaları alarak, üst kapağı kaldırarak hastalarımızı kendi yaşlarından daha da gençleştiriyoruz. Cilt sarkmaları, şişlikler, fazla ciltler, torbalar insanları yorgun, mutsuz, üzgün ve yaşlı gösteriyor. Bu operasyonla bu sorunları ortadan kaldırıyoruz. Bununla birlikte kişileri iyi değerlendirmek gerekir. Bazılarının kaş düşüklüğü ve bununla birlikte üst, alt göz kapağı da kötü durumda olabiliyor. Bu durumdaki kişilerde kaşı da toparlamak lazım. Kaş kaldırma operasyonunda birkaç yöntem var. Ya kaşın üstünden direkt bir kesi yapılıp o bölgeden fazla dokunun çıkarılmasıyla kaş kaldırma yapılabilir. Ya da şakak bölgesinden şakak germe yöntemiyle kaşın dış kısmı kaldırılıyor. Onun dışında badem göz isteyenlerde de gözü büyük olanlarda alt kapağı biraz yukarı çekip biraz kısaltaraktan üst ve alt kapak arasındaki açıklığın bir badem şeklini almasını sağlıyoruz. Hastanın beklentilerine göre hepsini bir bütün olarak değerlendirmek lazım.’

HER YAŞTA YAPILABİLİR

"Doğuştan göz kapağı düşüklüğünü olan kişilerin en geç üç yaşına kadar operasyon yaptırması gerektiğini belirten Op. Dr. Erhan Dilek, ‘Çünkü bir göz kapalıysa tembel kalacaktır. Göz tembelliğine neden olmaktadır. Tembel kalmaması için de bir an önce gözü tedavi etmek lazım. 1-3 yaş arası yapılabilir. Göz kapağı estetiği ise her yaşta yapılabilir. Bununla birlikte iki kez üst üste operasyon yapmak mümkün’ diye konuştu.

İLİŞKİLİ İÇERİKLER

Göz Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Göz Sağlığını Tehdit Eden Bu Belirtilere Dikkat!

Göz Sağlığını Tehlikeye Sokuyor!

Dijital Cihazlar Çocukların Göz Sağlığını Bozuyor

Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Gözlerle İlgili Hiç Duymadığınız Bilgiler

Bu Çay Göz Sağlığınızı Koruyor!

Gözlerinizde Bir Sorun Olabileceğini Gösteren İşaretler

PaylaşPaylaşPaylaş

YORUM YAZ..

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ

Kenevir Nedir, Ne Amaçla Kullanılıyor?

Çocuklar MIS-C Hastalığından Nasıl Korunabilir?

Kovid-19 Türkiye’deki Böbrek Nakillerinde Düşüşe Sebep Oldu

Anason Çayının Faydaları

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EN ÇOK OKUNANLAR

Kovid-19 Beyin Fonksiyonlarını Geriletiyor!

Ünlülerin Diyet Sırları: Zerrin Özer Nasıl Zayıfladı?

Anason Çayının Faydaları

Kuş Üzümü Nedir, Faydaları Nelerdir?

SON DAKİKA HABERLER

Maç Sona Erdi! Kayserispor 3-0 Galatasar...

Medipol Başakşehir'de Teknik Direktör Ay...

Adana Demirspor'dan Mario Balotelli Açık...

Çaykur Rizespor Teknik Direktör Bülent U...

Haberler

Sağlık Haberleri

Severek Tüketilen Besin Beyin Kanamasına Neden Oluyor!

Tükettiğimiz çoğu besinin vücudumuz için faydalı olduğunu düşünürüz. Fakat bilmemiz gereken bir şey var ki her ne kadar sağlıklı olursa olsun fazla tüketilen her besin vücudumuza yarardan çok zarar verecektir. Uzmanlar tarçın tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. İşte detaylar...

 20.08.2020-09:27 - (Son Güncelleme: 20.08.2020-10:32)

PaylaşPaylaşPaylaşA-A+

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, oldukça sık tüketilen tarçın ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Tatlılarda ve özellikle soğuk havalarda içeceklerimize eklediğimiz tarçını alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri belirleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, son zamanlarda kalitesi düşük ve ucuz tarçınların kullanıldığına dikkat çekti.

KUMARİNİN OLUŞUMU

Şu an piyasada bulunan tarçınlar, Endonezya veya Vietnam'dan gelmektedir. Bu tarçınlarda dıştaki ağacın mantar tabakasını kazımışlar, içteki kısmı çıkarmışlar ve dolayısıyla odun kısmı kalmış. Odun kıvrılmıyor. Bunda da aroma var fakat bunların içerisinde gramında 6.8 miligram kumarin bulunuyor' şeklinde konuşan Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıklamalarına devam etti.

Eskiden sofralarda 'seylan' tarçını kullanıldığını belirten Yeşilada, 'İç içe geçmiş ince dokusu ile taşıdığı az miktarda 'öjenol' ile o güzel koku ve aroma ortaya çıkıyor. Tarçın denildiğinde aklımıza ilk bu geliyor. Bu tarçının fiyatı da çok yüksek. Türkiye eskiden bunu kullanıyordu. Seylan tarçınının gramında 0,1 miligram kumarin var. O yüzden bu sağlık açısından risk oluşturmuyor. Çocuk ve yetişkinler başta olmak üzere herkes tatlılarına, içeceklerine rahatça ilave edebilir' açıklamasında bulundu.

KUMARİN TÜKETİMİ KİLO İLE ORANTILI OLMALIDIR

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; 70 kiloluk bir insanın alabileceği en fazla kumarin miktarının 7 miligram olarak belirlendiğini hatırlatan Yeşilada, 'Dolayısıyla gündelik aldığımız bu tarçınlar son derece risk içeriyor. Bazı kişiler tarçının kan şekerini dengelediği konusundaki bilimsel verilerden kaynaklanarak 'muhallebinizin üzerine silme tarçın koyup öyle yiyin kan şekeriniz yükselmesin' diyor. O zaman insanlar büyük bir risk altına giriyor. Çocuğunuza da bunu bu şekilde verdiğinizde daha büyük bir risk oluşuyor' ifadesinde bulundu.

Alınması gereken kumarin miktarının insan kilosuyla orantılı olması gerektiğinin altını çizen Yeşilada, 'Doğru kullanım, 0,1 miligram bölü kilogram başı olarak hesaplanıyor. Yani 50 kiloluk bir insan için bu 5 miligrama denk geliyor. Bu risk de ülkemize kalitesiz tarçının gelmesiyle ortaya çıkıyor. İnsanların kullandıkları tarçına dikkat etmesi gerekli' şeklinde konuştu.

KUMARİN KANI SULANDIRIYOR

İnsanların yaşamında kan sulandırıcıya ihtiyaç duyduğunu ve kumarinin güçlü bir kan sulandırıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

'Tarçını dozunda kullandığınızda o sizi dengeleyecektir. Ama fazla ve yanlış kullandığınızda, hatta kan sulandırıcıyla beraber kullanıyorsanız hafif bir şekilde kafanızı bir yere vurduğunuzda beyin kanaması geçirebilirsiniz. Kumarin ve kan sulandırıcıyı bir arada alıyorsanız durum riskli bir hale gelebilir. Doğadaki her şeyi miktarında kullanmak önemlidir. Fazla kullanımda vücutta karaciğerdeki enzimleri etkiliyor ve sizin aldığınız ilaçların daha fazla miktarda işlem görmeden kana geçmesine ve yan etkilerinin çıkmasına neden olabiliyor. Kan sulandırdığı için beyin kanaması, kanın durmaması gibi riskler ortaya çıkabiliyor. Bu bakımdan dikkatli olmak gerekli' dedi.

SAHTE TARÇIN NASIL ANLAŞILIR?

Baharatların bütün olarak kullanılması ve toz tarçının kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yeşilada, toz halindeki baharatlarda sahtekarlık yapıldığını söyledi. Yeşilada, 'Kırmızı biberlere kiremit tozu, karabibere kurum koyuluyor. Baharatları bütün alarak elektrikli bir kahve değirmeninde insanlar kendileri toz haline getirmelidir. Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir' şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER