Sigara isteğini azaltan ve vücuttaki nikotini temizleyen besinler

Sağlık için zararlarını hepimizin bildiği sigarayı bırakmak için alternatif yollar arıyorsanız bu haber tam size göre. Peki sigara istediğini azaltıp nikotinden korunmanın doğal yolları var mı? Sizin için araştırdık…

Sigara isteğini azaltan ve vücuttaki nikotini temizleyen besinler

Sigarayı bırakmak mümkün mü? Sigarayı bırakmanın yolları nelerdir? Sigara içme isteğini azaltan besinler nelerdir? Sigara içmenin sağlık açısından ne kadar tehlikeli olduğu ve birçok hastalığa neden olduğu hatta ölümlere yol açtığı yapılan bilimsel araştırmalarca kanıtlandı. Uzmanlar sigaradan uzak durulması gerektiğini ve sigara tüketenlerin ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekerek sigarayı bırakmanın ve etkilerini azaltmanın yollarını araştırdı. Peki sigarayı bırakmak mümkün mü? Sigara isteğini azaltan besinler nelerdir? 

SİGARA İÇENLERDE ÖLÜM RİSKİ DAHA YÜKSEK

Sigara, akciğer dokusunda savunma sistemini bozar. Bu nedenle her türlü enfeksiyon daha kolay gelişir ve solunum yetmezliği oluşur. Özellikle Kovid-19 pandemisi sürecinde sigara içen kişilerin hastalığı daha ağır atlatması sigaranın korkunç yüzünü bir kez daha gösterdi. Sigara ve tütün grubu içenlerde ölüm riskinin daha yüksek olduğu kanıtlandı. Peki, solunum yollarının savunma mekanizmalarını bozarak birçok solunum yolu rahatsızlığına yakalanma riskini artıran sigaranın zararlarından arınmak mümkün mü? 

Sigara içmenin zararlı etkileriyle mücadelede yardımcı olan ve vücudumuzu tüm zararlı madde oluşumundan koruyan  birçok besin maddesi vardır. Bilinmesi gereken en önemli nokta, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin bir beslenme düzeniyle bağışıklık sistemimizi geliştirebileceği ve olumsuz etki ve koşullara dayanmamıza yardımcı olabileceğidir.

SİGARANIN ZARARLI TOKSİK GAZLARI TÜM ORGANLARI ETKİLER

Her sigara içtiğinizde toksik gazlar akciğerlerinize ve ardından kan dolaşımınıza geçer ve vücuttaki her organa yayılır. Bir sigara nikotin ve çeşitli başka bileşikler içeren tütün yaprakları kullanılarak yapılır. Tütün ve bileşikler yandığında, kansere neden olduğu bilinen 40'tan fazla tehlikeli kimyasal salgılarlar.

Sigara dumanı; zehirli gazlardan karbon monoksit, azot oksit ve eser miktarda kansere neden olan radyoaktif parçacıkları içerir. Puro, pipo, çiğneme tütün ve dumansız tütün de dahil olmak üzere tüm tütün türleri tehlikelidir.

Nikotin, beyinde zevkli bir his uyandıran tütün bağımlılığı yapan bir kimyasaldır. Tekrarlanan nikotin alımı beyni duyarsızlaştırır, normal hissetmek için gittikçe daha fazla nikotin ister.

BİRÇOK HASTALIĞIN NEDENİ

Sigara içmenin prematüre ölüm, kalp hastalığı, kalp krizi, inme, kan ve kemik iliği kanseri, ağız, gırtlak, boğaz, mide, böbrekler vb., kalp-damar hastalığı, ateroskleroz, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve başka birçok tehlikeli hastalığa yol açmaktadır. 

Birçok hastalığa yol açtığı kanıtlanan sigaranın sağlığı bu denli bozması nedeniyle artık uzak durulması gerekmektedir. Sağlıklı yaşam için ve bıraktığı kötü etkilerden kurtulmak için sigaranın mutlaka bırakılması gerekmektedir. Sigarayı bırakmak ise çok zor değil! Sigaradan uzak durmanın artık mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar sağlıklı besinleri tüketerek bu süreci kolay atlatabileceğini söylüyor. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenmenin gerekliliğini vurgulayan uzmanlar nikotinin zararlı etkilerinden kurtarıp akciğeri temizleyecek besinlerin mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu besinler sağlıklı olmasının yanı sıra sigara içme isteğini azaltacak nikotin ve toksinlerden arındırarak akciğerlerin temizlenmesini sağlıyor. 

Siz de mutlaka bu besinleri tüketerek hem sigaradan uzak durun hem de sigaranın zararlı etkilerinden vücudunuzu arındırın...

1

Nar

Nar

Nar, kan dolaşımının rahatça sağlanmasına ve kanıdaki hücresi sayısının yeterli seviyede tutulabilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nar, güçlü antioksidan özellikleriyle pek çok besine oranla 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Ayrıca narda bulunan polifenoller, serbest radikallerin uzaklaştırılması, inflamasyonun azaltılması ve hücre hasarlarının önlenmesine yardımcı olarak her türlü kanseri ve inflamatuar hastalığı önleyici özelliğe sahiptir. Nar tüketimi kalp ve damar sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi dolayısıyla da mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.

2

Brokoli

Brokoli

Brokolinin yapısında bolca B5 ve C vitaminleri bulunur. Bu özelliği sayesinde de akciğerleri sigaranın yarattığı hasara karşı korur. Brokoli gibi "brassika" türü sebzelerde bulunan sülforapan maddesinin, akciğer hücrelerinde bulunan ve hücreleri toksinlerin zararlı etkilerinden koruyan "NRF2" geninin faaliyetini artırdığı kanıtlandı. Ayrıca sigara içen ya da sigarayı bırakmış kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskini de azaltıyor.

3

Elma

Elma

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar” atasözünü biliriz. Çok çeşitli flavonoidler, vitaminler ve antioksidanlar, özellikle de akciğer hastalıklarına karşı etkin bir şekilde savaşmamıza yardımcı olan C vitamini içerir.

4

Ispanak

Ispanak

Ispanak, tütünün tadını bozarak sigara bırakma sürecinde kişiye destek olur. Yapısında birçok vitamin ve yüksek oranda folik asit bulunduran ıspanağın faydalarından yararlanmak için az pişmiş ya da çiğ şekilde tüketmeyi tercih edin.

5

Su

Su

Su, hayat içeceğidir. Su, vücudunuzdaki toksinleri, cildiniz vasıtasıyla atmanızı sağlar. Nikotin, vücudu susuz bıraktığından vücudunuz için gerekli sıvıyı yeniden depolamak için günde yaklaşık 8-12 bardak su içmeniz gerekiyor.

6

Zerdeçal

Zerdeçal

'Altın Baharat' olarak da bilinen zerdeçal, anti-enflamatuar (iltihap karşıtı) özellikleri sayesinde ciğerlerimizin temizlenmesine de yardımcı olur.

7

Zencefil

Zencefil

Zencefil, toksinlerin solunum sisteminden uzaklaştırılmasına yardımcı olan anti-enflamatuar (iltihap karşıtı) özelliklere sahiptir. Potasyum, magnezyum, beta-karoten ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral içerir. Bazı zencefil ekstrelerinin akciğer kanseri hücrelerini öldürdüğü de bilinmektedir. Bir bitki olarak birçok yemeğe zencefil ekleyebilir veya zencefil çayı şeklinde tüketebilirsiniz.

8

Turpgil Sebzeler

Turpgil Sebzeler

Bu sebzelerde bulunan klorofil detoksifiye edici görevi görür ve kanın süzülmesinde ve toksinlerin vücudumuzdan atılmasında yardımcı olur. Brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası vb. bağışıklık sistemimizi güçlendiren C vitamini bakımından zengindir.

9

Yeşil Çay

Yeşil Çay

Yeşil çay, kardiyovasküler sağlığı arttırmada etkili olan, çeşitli kanserlere karşı koruyan ve sıvıları ciğerlerimizden alan güçlü antioksidanlar içerir. Yeşil çayın içinde bulunan şifalı bitkiler antimikrobiyaldir, ciğerlerimizin içlerinden mukusun gevşemesine yardımcı olur.

10

Kişniş

Kişniş

Vücudun akciğer hastalığına bağlı ağır metalleri uzaklaştırmasına yardımcı olur. Havuç A vitamini için harika bir kaynaktır. Zencefil, hava kirletici maddeleri ve diğer tahriş edici maddelerin ciğerleri tahriş etmelerine fırsat vermeden önce ciğerlerden uzaklaştırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda tıkanıklığı azaltır ve dolaşımı iyileştirir. Ananas şişliği azaltır ve ananas suyunun öksürüğü azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Ek olarak, ananas doğal yoldan akciğerlerin kalıntıları uzaklaştırmasına ve detoks etkisi yapmasına yardımcı olan bromelin enzimini içerir.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2021, 15:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER