Türkiye’de tek bir ilde yetişiyor

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yetişen şerbetçi otu bitkisinde hasat zamanı başladı. Türkiye’de tek şehirde yetişen bitkinin üreticileri fiyatlardan memnun.

Türkiye’de tek bir ilde yetişiyor

55 yıldır üretimi süren endüstriyel bitki şerbetçi otunda hasat zamanı başladı. Pazaryeri’nde 575 çiftçi tarafından üretimi yapılan şerbetçi otundan bu yıl 15 ila 20 milyon lira kazanç beklendiği açıklandı.

Endüstriyel bitki şerbetçi otu yüksek verim ve kazancıyla üreticisini sevindiriyor. İlçede 575 çiftçi tarafından yaklaşık 2 bin 950 dekar alanda ekimi yapılan, ilaç ve içecek sanayisinde kullanılan şerbetçi otundan bu yıl 15 ila 20 milyon lira kazanç hedeflendiği ifade edildi. 

ÜRETİCİ ÜRETİMDEN UMUTLU 

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdar Sert, Türkiye'de şerbetçi otunun, Pazaryeri ve 11 köyünün yanı sıra Bilecik merkeze bağlı 3 köyde üretildiğini belirtti.

Şerbetçi otundan, iyi bakıldığında dekar başına 600 ila 1000 kilogram verim alınabildiğini dile getiren Sert, "Bu yıl 1000-1700 ton civarı bir rekolteye ulaşmayı umut ediyoruz. Tespit komisyonun belirlediği fiyatlara göre bu yıl 'Aroma' cinsi kilogramı 16,10 liradan, diğer çeşitler ise 15,75 liradan alınıyor” diye konuştu.  Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Zafer Kozpınar da 2021 sezonu için alımlara başladıklarını söyleyerek, “Şerbetçi otunun 1965'te deneme ekimlerine başlandı. Kooperatifin kuruluş yılı olan 1972'de ise tesisler hizmete girdi. Geçen yıl yağışlardan dolayı otlar hastalandı. Bu yıl yeterince yağış ve güneşi aldık, bundan dolayı şerbetçi otları daha güzel. Çiftçimizin bir nebze de olsa yüzünün gülmesini istiyoruz. Çiftçilerimize hayırlı hasatlar diliyorum” ifadelerinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER