Yabancı aksan sendromu nedir?

Amerika'da bir kadın yabancı aksan sendromundan mustarip ve bir süredir kendi aksanı dışında istemsiz şekilde konuşuyor. Peki, Yabancı Aksan Sendromu nedir?

Yabancı aksan sendromu nedir?

Kazalar çok farklı semptomlara ve tepkilere sebep olabiliyor. Bazen insanlar hafızasını kaybediyorken bazıları direkt konuşmayı unutuyor. Bazense konuşulan dil farklı şekilde ağzımızdan çıkıyor. Amerikalı bir kadın yabancı aksan sendromundan mustarip. Peki, yabancı aksan sendromu nedir?

BİR ANDA FARKLI AKSANLA KONUŞMAYA BAŞLADI

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan Summer Diaz, geçen sene 25 Kasım’da araba kazası sonucu komaya girmişti. O gün yaşadıkları hakkında hiçbir şey hatırlamayan Diaz’ın beyninde hasar olduğu doktorlar tarafından tespit edilmişti. Hasta komadan 2 hafta çıktıktan sonra yönleri doğru hatırlamadığını ve kafasının karıştığını söyledi. Yavaş yavaş konuşmasını geri kazanan Summer Diaz’ın aksanı değişmeye başladı ve artık hemşireler onun Amerikalı olduğuna inanmıyordu. Normalde İngiliz aksanına sahip olan Summer Diaz, Yeni Zelanda’ya gitmemesine rağmen şu an Yeni Zelanda aksanıyla konuşuyor. Yabancı aksan sendromu zamanla geçebiliyor ya da kalıcı olabiliyor.

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/image/YzfjVsFy6Iu0SpoEjn88dM4ZBWLmk5Fi-body.jpg

YABANCI AKSAN SENDROMU NEDİR?

Yabancı aksan sendromu dünyada şu ana kadar 100den az kişide görülmüş eşi benzeri görülmeyen bir hastalıktır. Beyin kanamasından sonra hastalar bazen kendi dilini başka aksanla ya da direkt olarak başka dili ana dil olarak kullanabiliyor. Hayatında hiç Rusya’ya gitmemiş biz İngiliz, kaza sonucu İngilizceyi Rus aksanıyla konuşabilir.

YABANCI AKSAN SENDROMU SEBEPLERİ NELERDİR?

Beyin kanaması sonucu iki dilsel hastalık vardır. Biri iki dil konuşma bozukluğu, diğeri de dilini farklı aksanla konuşma üzerine kurulu yabancı aksan sendromudur. Bu sendrom ağır bir hasar sonucu oluşabileceği gibi çok basit bir kafa çarpması sonucu da olabilir. Genel olarak beyin travması, darbe ve beyin kanaması sonucu görülüyor. Yabancı Aksan Sendromu bazen daha farklı sonuçlara yol açabiliyor. Bazı hastalarda neredeyse her hafta farklı aksanlarda konuşmaya yol açabiliyor.

YABANCI AKSAN SENDROMU İLK NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

İlk daha Fransız nörolog Pierre Marie tarafından 1907’de teşhisi konulan bu hastalığın 1919 tarihinde de bir vakası bulunuyor. Dünyada tahmin edildiği üzere 100den az defa görülmüş ve bazı doktorlar bu sendromu yanlış olarak tanımlıyor.

YABANCI AKSAN SENDROMU NASIL GEÇER?

Yabancı aksan sendromu birileri tarafından düzeltilemez. Kendiliğinden geçmesi beklenir. Ağız okumaları anca kısmi düzeltmelere yarayabilir. Onun harici yabancı aksan sendromu bir haftada da geçebiliyor, ömür boyu kalabiliyor da.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER