AK Parti seçimlerde parmak izi ile e-oylamayı gündeme aldı

K Parti yetkilileri elektronik oylamayı hayata geçirmeyi planlıyor. Parmak izi kullanılarak online sistem üzerinden yapılacak oylama ile seçimler hızlanacak ve başkasının yerine oy kullanılamayacak.

AK Parti seçimlerde parmak izi ile e-oylamayı gündeme aldı

AK Parti çok tartışılacak bir değişikliği gündeme aldı. Seçimlerde dijital sisteme geçilmesi planlanıyor.Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre AK Parti, Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklikle birlikte oy verme sisteminde değişikliği gündemine aldı. Seçimde teknolojinin kullanımını konusunda yurt dışındaki örnekler inceleniyor ve avantajları değerlendiriliyor.Ancak seçim sisteminde yapılacak değişikliğin, sıradaki seçim sonuçlarını etkilememesi için 2023 seçimlerinden sonra yapılması planlanıyor. Parti kaynakları “Seçimi kaybedeceklerini anladılar; o yüzden sistemi değiştiriyorlar” algısı oluşmaması için bu düzenleme hayata geçirilirse 2023 seçiminden sonra kullanılacak.

Oy pusulası yerine kiosklar kullanılacak

Şu an fikir aşamasındaki değişikliğe göre seçim gününde her sandık başına kiosklar kurulacak. Vatandaşlar hem yeni çipli kimlik kartlarını hem de parmak izini okutarak online sistemde oy kullanacak. vatandaşın kullandığı oy hem sisteme kaydedilecek hem de kiosktan pusulanın çıktısı alınarak kurulan sandıklara atılacak. Böylelikle oy kullanan her vatandaşın oyu iki taraflı olarak teyit edilmiş olacak. Parmak izi eşleşmesi gerektiği için başkasının yerine oy kullanılmayacak. Bu sistem ABD'de, Estonya'da, Hindistan'da ve birkaç ülkede daha kullanıldı.AK Partili yetkililer, “Bu yöntemle özellikle Doğu ve Güneydoğu’da başkasının yerine oy kullanma, turnike sistemi gibi problemlerin önüne geçilebilir” değerlendirmesini yapıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER