BioNTech ve Moderna, Omicron'a karşı geliştirilecek yeni aşı için tarih verdi

Omicron varyantının mRNA aşılara karşı etkili olduğunun belirllenmesinin ardından gözler mRNA aşı üreticisi BioNTech ve Moderna'ya çevrildi. İki firma da yeni formül için tarih verdi.

BioNTech ve Moderna, Omicron'a karşı geliştirilecek yeni aşı için tarih verdi

Dünyada endişe yaratan Omicron varyantı hakkında aşı üreticileri harekete geçti. Omicron varyantı, iki doz aşılı kişilerde de tespit edildi ve kaçış varyantı olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle Covid-19 aşılarının Omicron'a karşı güncellenmesi gerekebilir.

BioNTech yeni formül için çalışmalara başladı

DSÖ’nün ilk defa 26 Kasım’da açıkladığı Omicron varyantı hakkında aşı üreticileri şimdiden çalışmaya başladı Hong Kong’da tespit edilen iki vakanın iki doz BioNTech&Pfizer aşısı olduğu belirlenmişti.. BioNTech’ten bugün yapılan açıklamada Omicron’un laboratuvar testlerinin sürdüğünü ve ancak bu testlerin tamamlanmasını beklemeden yeni formülün üzerinde çalışıldığı duyuruldu. Şirketten 26 Kasım’da yapılan açıklamada Omicron’un “kaçış varyantı” olduğunun belirlenmesi durumunda yeni formülün 6 haftada hazırlanacağı ve 100 gün içinde ilk partinin yola çıkabileceğini açıklamıştı.

Omicron’a karşı koyabilen BioNTech üretimi yeni aşının Mart’tan önce kullanılması pek mümkün görünmüyor. Aşılar ilk olarak anavatanlarında kullanılacaktır. Bu durumda Türkiye’nin Nisan, Mayıs aylarını beklemesi gerekecek.

Moderna yöneticisi tarih verdi

ABD'li aşı üreticisi Moderna’dan yapılan açıklamada ise Omicron’un mevcut aşıdan kaçabilecek yetenekte olması durumunda yeniden formüle edilmiş aşının 2022’nin başlarında hazır olacağı belirtildi. Moderna aşısı da mRNA yapıda üretildi. Moderna’nın Baş Tıbbi Yetkilisi Paul Burton, “Eğer yeni bir aşı yapmak zorunda kalırsak, bunun, büyük miktarlarda üretilmeden önce, 2022 yılının başlarında olacağını düşünüyorum. mRNA aşıları ve Moderna platformu için dikkat çekici olan şey, çok hızlı hareket edebilmemiz” şeklinde konuştu.

İlk belirlemelere göre inaktif aşılar daha etkili

Omicron varyantı çok yeni bir varyant. Bu nedenle yeteri kadar bilimsel çalışma yapılamadı. İlk belirlemelere göre Omicron’un bir kaçış varyantı olduğu ve Spike proteninin çok sayıda mutasyona uğradığı tahmin ediliyor. Mutasyona uğramış Spike proteini üzerinden vücuda saldırıyor.

BioNTech aşısı mRNA yapıda bir aşı olduğu için sadece Spike proteinine karşı antikor oluşturuyor. Sinovac ve TURKOVAC benzeri inaktif aşılar ise Spike proteininin yanı sıra N ve M proteinlerine karşı da antikor oluşturuyor. Omicron varyantının  Spike proteinleri mutasyona uğradığı için mRNA aşılar zayıf kalıyor. İnaktif aşıların ürettiği gibi ek antikorlara ihtiyaç duyuluyor. İlk tahminlere göre inaktif ve diğer yöntemlerle geliştirilen Covid-19 aşılarının mRNA yapıdaki Covid-19 aşılarına göre daha etkili olacağı tahmin ediliyor. Omicron varyantı öncesinde ise tam tersi durum söz konusuydu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER