ABD, Japonya'nın şikayet ettiği tarifeler için harekete geçti

ABD'nin önceki başkan Donald Trump döneminde ortaya çıkan ticaret ihtilaflarını çözme çalışmaları devam ediyor. AB ile olan çözümün ardından ABD şimdi de Japonya'ya çelik ve alüminyum tarifeleriyle ilgili yeni bir teklif iletti. Bloomberg'in haberine göre Japonya, AB ile varılan çözüme benzer bir model talebiyle henüz teklife olumlu bir yanıt vermedi.

ABD, Japonya'nın şikayet ettiği tarifeler için harekete geçti

ABD, eski başkan Donald Trump’ın 2018’de Japon çelik ve alüminyumuna uyguladığı gümrük vergileri nedeniyle ortaya çıkan ihtilafları çözmek amacıyla Japonya’ya yeni bir anlaşma teklif etti.

Bloomberg'in haberine göre ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Ofisi temsilcileri Ekim’de göreve gelen Başbakan Fumio Kishida yönetimine ABD’nin yeni teklifini sundu. Fakat kaynaklar, Japon hükümetinin, Avrupa Birliği ile Ekim ayında yapılana benzer bir anlaşma yapma umuduyla henüz bu teklife olumlu yanıt vermediğini belirtti.

Ekim ayında ABD ve AB yetkilileri bir araya gelerek karşılıklı gümrük vergilerinin bir kısmını kaldıran bir ticaret anlaşmasına varmışlardı.

Bu anlaşmaya göre ABD, çelikte yüzde 25 ve alüminyumda yüzde 10 olarak uygulanan vergiyi belli bir ticaret hacmine kadar kaldıracak bu limit aşıldığında ise üstündeki rakamlar ek ücretlendirmeye tabi olacak, aynı şekilde Avrupa Birliği de misilleme vergilerini kaldıracak ve 10 milyar dolarlık ticari ürün için ceza niteliğinde olan ek ödemeleri kaldırma kararı almıştı.

İhtilaflar 2018'de başlamıştı

Söz konusu ihtilaf ABD Başkanı Trump’ın 2018’de, Avrupa Birliği, Asya ve diğer bölgelerden ithal edilen çelik ve alüminyuma ulusal güvenliği gerekçe göstererek ilave gümrük vergileri getirmesiyle başlamıştı.

Bu hamle sonrası Avrupa Birliği de Harley Davidson Inc. motorsikletleri, Levi Strauss & Co. kot pantolonları ve burbon viski gibi bir dizi ürünü hedef alan düzenlemelerle misilleme yapmıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER