Bir ülkeye daha seyahat yasağı!

Avrupa'da Koronavirüs vakaları artıyor. Belçika, İngiltere ve Hollanda, 4. dalganın geleceğine kesin gözüyle bakıyor. Omicron varyantı da bu artışlara körükle gitti. 4. dalga ne zaman gelecek?

Bir ülkeye daha seyahat yasağı!

Koronavirüs aşısı bulunduğundan beri insanlar maske takmayı bıraktı. Maske zorunluluğu olsa bile insanlar umursamıyor. Yetkililer sürekli maske takılması ve Koronavirüs kurallarına uymaları için uyarılarda bulunsa da insanlar bir buçuk yıllık içeride sıkışmışlık hissini üzerlerinden atmak istiyor. Kurallara uymamak haliyle Koronavirüsün yayılmasına ve mutasyona uğramasına neden oluyor. Bu sebepten ötürü Koronavirüs 4. dalga yolda gibi geliyor.

İNGİLTERE'YE UÇUŞ KISITLAMASI GETİRİLDİ

İngiltere günlük 100 bin Koronavirüs vakası bildiriyor. Omicron varyantı temelli 2 ölümün İngiltere'de bildirilmesi ve vakaların durdurulamaz noktaya gelmesi sebebiyle Almanya İngiltere'ye seyahat kısıtlaması getireceğini duyurdu. İngiltere'den gelen kişilere 14 gün boyunca karantina zorunluluğu da getirildi. Almanya dışında Fransa da İngiltere'ye dair seyahat sınırlamalarını sıklaştırdığını söyledi.

AMERİKA'DAN KORKUTAN 4. DALGA AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden, Koronavirüs yeni varyantı Omicron hakkında korkutucu açıklamalarda bulundu. Biden, aşısızları ölüm ve hastalık dolu bir kış beklediğini, ağır hastalıkların kışın daha etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Biden'dan gelen bilgilere göre Omicron varyantı henüz dünyaya yayılmamış durumda. Bu sebeple Ocak ayında Omicron'un yaygınlaşmasını, yeni bir vaka zirvesinin Ocak ayında çıkması bekleniyor.

YENİ ZELANDA OLİMPİYATLARA KATILMIYOR

Kış Olimpiyatları yaklaşıyor ama kış olimpiyatlarının kendisi değil, yaşanan krizler konuşuluyor. ABD'nin diplomatları göndermeyeceğini açıklamasından sonra Yeni Zelanda'da diplomatlarını seremonilere göndermeyeceğini açıkladı. Sebep olarak artan Koronavirüs vakalarını gösterdi.

ALMANYA AĞIR SINIRLAMALAR GETİRDİ

Olaf Scholz, Angela Merkel ve 16 eyalet başkanının katılımıyla yapılan toplantı sonrası aşı olmayanlara karşı ağır kararlar alındı. Almanya genelinde dükkanlara, restoranlara ve sinema salonlarına girişte aşılı olma zorunluluğu getirildi. Dördüncü dalganın kırılması için bu durumun zorunlu olduğunu söyleyen Merkel, yeni kurallara uyulmasının zorunlu olduğunu söyledi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ KISITLAMALARI ELEŞTİRDİ

DSÖ, Koronavirüs'ün yeni varyantı Omicron sebebiyle Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamasını eleştirdi. Afrika ülkelerinin tedarik zincirinin aksaması ve geçim sorununun yaşanma ihtimalinin çok kuvvetli olduğunu açıklayan DSÖ, Delta'dan daha şiddetli olduğuna dair hiçbir bilginin henüz bulunmadığını belirtti.

OMICRON VARYANTI NEDİR?

İlk defa Güney Afrika'da görülen ve çıkış yerinin orası olduğu düşünülen Omicron, Koronavirüs'ün yeni varyantıdır. Şimdiden birçok yerde görülen varyant, Delta'ya göre daha hafif olduğu biliniyor.

OMICRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güney Afrika'daki bir doktorun belirttiğine göre Omicron varyantı Delta'dan daha az etkilidir. Daha çok genç erkeklerde görülmüş ve iki gün kas ağrısı ve yorgunluk sonunda hastaların düzeldiğini ve evde dinlendiklerini belirtti.

HOLLANDA KISITLAMALARA GERİ DÖNÜYOR

Hollanda'da geçici hükümet yeni tip Koronavirüs salgınında artan vaka sayıları önlemek için kısmi kapanmaya gidebileceklerini açıkladılar. Hollanda geçici hükümeti 4 Aralık'a kadar kapanmayı planlıyor. Yasaklar 18 Aralık Cumartesine kadar sürecek ve akşam 17 ile sabah 5 arasını kapsayacak. Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika'dan gelen uçakta 61 kişinin Korona testi pozitif çıkmıştı.

ÇİN UÇUŞLARI DURDURDU

Çin, Sıfır-Koronavirüs politikasına kaldığı yerden devam ediyor. Ülkede bildirilen 3 Koronavirüs vakasından sonra ülkede yüzlerce uçuş iptal edildi. Suzhou şehrine seyahat eden 3 kişide Koronavirüs görülmesi ülkede hareketliliğe neden oldu. Şangay hükümeti, tüm turistik turları iptal etmiş oldu.

AVRUPADA AŞI KISITLAMASI BAŞLADI

İtalyan hükümet, Koronavirüs salgınında günlük vakaların artışı sonrası aşı yaptırmayanlara ciddi tedbirler getirdi. Başbakan Mario Draghi, 6 Aralık'tan itibaren aşısız kişilerin spor etkinliklerine, sinema ve restoranlara alınmayacağını açıkladı. Draghi, komşu ülkelerde durumun çok kötü gitmesiyle birlikte İtalya'nın da yavaş yavaş aynı noktaya ilerlediğini ve erkenden sorunu çözmek istediklerini dile getirdi.

MEB ETKİNLİKLERİ İPTAL ETTİ

Milli Eğitim Bakanlığı, resmi ve özel okullardaki tören ve yarışma gibi etkinliklerin tedbir amaçlı iptal edildiği açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün Koronavirüs'ün hızlı yayıldığını açıklaması sonucu MEB de böyle bir tedbire başvurmuş oldu. Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamada "Bu kapsamda virüsün etkilerinden korunmak amacıyla resmi ve özel okullarda, toplantı, çalıştay, sempozyum, , konferans, ödül töreni, spor müsabakası gibi sosyal etkinlikler tedbiren iptal edilmiştir" dedi.

AVUSTURYA TAM KAPANMAYA HAZIRLANIYOR

Avusturya Koronavirüs vakalarındaki artış sebebiyle tam kapanmaya gidecek. Pazartesi gününden itibaren yasaklar uygulamaya koyulacak. Avusturya, yasaklar dahilinde 1 Şubat'tan itibaren aşı olunmasını zorunlu kılacak. Tam kapanma en az 10 gün, toplamda 20 gün olacak.

BELÇİKA KARANTİNAYA GİRİYOR

Vakaların artması sonucu Belçika'da maske takma zorunluluğu geldi. 10 yaşından büyük herkesin maske takma zorunluluğu tekrardan getirildi. 1 Eylül'de kaldırılan maske takma zorunluluğu, yeniden getirildi. Aynı zamanda sosyal mesafe kuralları da getirilmiş oldu. Sınırlamalar 20 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek ve açık alanlarda da zorunlu olacak. Sınırlamalar Ocak 2022 sonuna kadar geçerli olacak.

BİLİM KURULU ÜYESİ KRİTİK TARİHİ VERDİ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Türkiye için kapanma tarihini verdi. Genellikle Avrupa'dan 3 hafta sonra Türkiye'de de vakalar arttığını söyleyen Bilim Kurulu üyesi, vaka sayılarının 30 bin civarında tutulamayacağından korkuyor.

VAKA SAYILARI ARTIYOR! KAPANABİLİRİZ

Bilim insanları ve sağlık çalışanlarını yeni kapanmanın gelmesinden endişeleniyor. Vaka sayıları şu an 30 bin civarında ve gittikçe yükseleceği ön görülüyor. Vaka sayısının 50 bin olması durumunda kapanmanın çok büyük bir olasılık olduğu dikkat çekiliyor.

ALMANYA'DA YENİ KORONAVİRÜS MUTASYONU GÖRÜLDÜ

Alman bilim insanları, ilk olarak İsveç'te tespit edilen yeni tip Koronavirüs varyantı A.30'un aşılara karşı yüksek düzeyde dirençli olduğunu açıkladı. Aşıda bulunan antikorlar, yeni varyanta karşı iyi tepki veremiyor. Tanzanya kaynaklı olduğu düşünülen varyant, İsveç ve Angola'da tespit edildi. Varyant ağır mutasyona uğradığı ve aşı temelli antikordan pek etkilenmediği bildirildi.


https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/J62DiqINUmoZbOOqQ6HFEzzgg4j3BQkJ-body.jpg

Yeni varyantlar, aşıların 2. dozunun yetip yetmemesi, insanların Pandemi kurallarına uymaması ve birçok nedenden ötürü Koronavirüs 4. dalgasının gelmesi an meselesi. Ülkemizde de günlük 20 bin yeni vakanın bildirilmesi, birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor.

AVRUPA 4. DALGAYA HAZIRLANIYOR

Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, son günlerde artan Koronavirüs vakalarıyla birlikte 4. dalganın resmen başladığını düşünüyor. Vaka sayılarının keskin bir şekilde artacağını düşünen sağlık bakanı, bu sürecin yeni virüs varyantlarıyla birlikte çok ağır geçeceğini düşünüyor. 4. dalganın gelmesi ihtimaline karşın 65 yaş üstü insanların 3. doz aşı olmasının gündemde olduğunu iletti. Vandenbroucke'e göre insanların maske takmaması toplum sağlığı için bir tehdit. Delta Plus'ın İngiltere'de tekrardan yaygınlaşması, Belçika'yı tekrardan endişelendiriyor.


https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/sZxQuBPcOsLDMm629lj6HrqEwTpdM760-body.jpg

Dünya Sağlık Örgütü'nü açıklamalarına göre Koronavirüs vakaları Avrupa'da ciddi şekilde artış gösteriyor. Yüzde 7'lik artışa sahip Koronavirüs vakaları en çok İngiltere, Almanya ve Rusya'da görülüyor. Rusya'da son bir haftada sürekli yeni Koronavirüs vaka sayısı rekoru kırılıyor. Bunun yanında Avrupa ülkelerinin yarısından çoğunda vakalar artış halinde.


ALMANYA'DA 4. DALGA YOLDA

Almanya'da 4. dalga tehlikesi insanları tedirgin ediyor. Açıklanan verilere göre günde 100 kişinin hayatını kaybettiği Almanya, Avrupa'nın vaka yükselme oranında birinci sırada. Sebebinin aşı olmamış milyonlarca kişi bulunduğunu, 4 milyon kişinin riskli grupta yer aldığı biliniyor. En son günlük ölüm sayısı 126'ya çıkarak uzun süre sonra tekrardan endişe verici sayılara ulaştı.


https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/yyKdnb876gAx3Z3QhMYxNGHvYRZQvrlZ-body.jpg

Uzmanlar, vakaların gelecek haftalarda ve kış aylarında artışının daha düzenli ve sağlam olacağını düşünüyor. Koronavirüs'e bağlı tedavi gören ağır hasta sayısının bin 700'e çıkması, ülkede büyük endişe yaratıyor. Öte yandan okullarda maske zorunluluğunun 4 Ekim'de kaldırılmasının yanlış bir karar olduğunu, maske zorunluluğu yeniden gelmezse Aralık'ta tekrardan okulların kapatılacağı düşünülüyor. 5-11 arası çocuklara henüz aşı onayı verilmediğini hatırlatalım. Yeni varyantlara karşı geliştirilen aşı takviyesinin insanları koruduğunu Uğur Şahin açıkladı.


7

ALMANYA YENİ KORONAVİRÜS VAKA REKORUNA ULAŞTI

Pandemi geçen sene başladığından beri Almanya'nın en yüksek günlük vaka sayısına dün ulaşıldı. 10 Kasım itibariyle Almanya'nın günlük vaka sayısı 46 bin olarak açıklandı. Almanya siyasi çevrelerde tekrardan yasaklamaların gelmesi konuşuluyor.


HOLLANDA'DA YASAKLAR YENİDEN GELİYOR

Vaka sayılarının yüksek gelmesiyle birlikte Hollanda hükümeti yasakları yeniden getiriyor. 25 Eylül'de açık alanda maske takma zorunluluğu kalkmıştı. O zamandan beri yükselen Koronavirüs vaka sayısı sonrası bu hafta sonu tekrardan maske takma zorunluluğu getirilecek. Resmi daireler, süpermarketler, mağazalar gibi bütün kapalı alanlarda maske zorunluluğu olacak. Hollanda'da tekrardan gelen yasaklara karşı protestoların arttığı haberi geliyor.


TÜRKİYE'YE 4. DALGA GELEBİLİR

Türkiye'de sokakta Koronavirüs yokmuş gibi bir hava var. Prof Dr Haluk Çokğraş, 4. dalganın maskesiz ve aşısız insanları vuracağını düşünüyor. Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda Koronavirüs artışının ciddi boyutlarda olduğunu söyleyen doktor, çocukların sadece yüzde 25'inin aşı olduğunu tekrardan hatırlattı.


İSTANBUL KIZARIYOR

İstanbul için Koronavirüs çanları çalmaya bAşlıyor. 100 bin kişiden neredeyse 300 kişide Koronavirüs vakası görüldü. Vakaların artmasıyla birlikte BionTech 3. doz aşılar bugün itibariyle başladı. İstanbul dışında Ankara ve İzmir'de de ciddi vaka artışı var.

İN'DE ŞEHİR KARANTİNAYA ALINDI

ÇİN'DE ŞEHİR KARANTİNAYA ALINDI

Çin'de Koronavirüs artışı gözlemleniyor. 4 milyon nüfuslu Lanzhou şehri karantinaya alındı, birçok bölgede tren seferleri ertelendi ve turistik alanlar karantinaya alındı. Kentte sokağa çıkma yasağı uygulanmaya koyuldu ve insanların acil durumlar dışında evden çıkmamasını istedi. Karantinanın Delta varyantlı Koronavirüs vakalarının artmasından dolayı yapıldığı açıklandı. Ayrıca Çin'in bazı bölgelerinde bazı yüksek riskli alanlarda kişilerin yerlerini terk etmeleri yasaklandı. Yüz yüze yapılan dersler askıya alındı. Çin güçlendirici dozlara başlamış durumda. Ayrıca bazı bölgelerde kargo sevkiyatları da durmuş vaziyette. Çin'de yasaklı bölgelerde iç turizm etkinlikleri durdurulmuş durumda.

ÇİN'DE DISNEYLAND KAPATILDI!

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Koronavirüse karşı aldığı sıkı tedbirler sonucu Çin'de turizm sektörü tıkanma noktasına gelmiş durumda. Şangay'daki Disneyland, ülkede Koronavirüs vakalarındaki artış dolayısıyla geçici olarak kapatıldı.


https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/ZU6ZWtBmeoKC5RB7e1LmA7PtYdW4yS3w-body.jpg

Çin'de delta varyantı vakaların artışı turizme darbe vurmuş durumda. Çin'in en büyük uçak firması, durumun daha gideceğinden endişeli. Disneyland bir süre daha kapalı kalacak.


ÇİN YİYECEK STOKLAMA TALİMATI VERDİ

Çin Ticaret Bakanlığı aileler acil durumlarda kullanmak üzere günlük ihtiyaçlarını depolaması gerektiğini açıkladı. Koronavirüs salgınından ilk Çin çıkmıştı ama yeni gelen haberler sonrası Çin'de yine büyük endişe hakim. Vakaların yerel kaynaklı olması endişeyi daha da önemli hale getiriyor. Çin'de bir ilkokulda Koronavirüs vakası görüldüğü için okul geçici olarak kapatıldı. Test sonuçları sonrası 35 öğrenci karantinaya alındı. Ülkede Koronavirüs vakaları son 3 ayın en yükseğine çıktı.


RUSYA VAKA REKORLARI KIRIYOR

Rusya'nın başkenti Moskova'da vaka artışı sonucu kısmi kapanma kararı gelmiş durumda. Moskova belediyesinin geçen hafta almış olduğu kararla şehirde yaşayanlar kısmi kapanmaya girmiş durumda. 7 Kasım'da sonlanacak olan kısmi kapanma sonucu sadece ilaç ve gıda tedarik eden yerler açık olacak. Moskovalılar ürünleri internet üzerinden tedarik edebilecek. 7 Kasım'a kadar devlet birimleri kapalı kalacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER