G20'de 1,5 derece hedefi

İtalya'nın başkenti Roma'nın ev sahipliği yaptığı G20 zirvesi başladı. Reuters'ın gördüğü taslak metinde G20 liderlerinin küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecede sınırlama hedefine ulaşmak için acil adımlar atmayı kabul edeceği belirtildi. Zirvede küresel asgari kurumlar vergisi yönünde anlaşma sağlandığı da açıklandı.

G20'de 1,5 derece hedefi

G-20 liderleri COP26 İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde küresel ısınmaya vurgu yapacak.

Reuters tarafından görülen taslak bildirgeye göre, hafta başında Glasgow'da başlayacak COP26 İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde, dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 Zirvesi, küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama hedefine ulaşmak için acil adımlar atmayı kabul edecek.

2015 Paris İklim Anlaşması imzacıları küresel ısınmayı 2 derecenin "çok aşağısında" ve mümkünse 1,5 derecede sınırlamayı taahhüt etse de, o zamandan beri atmosferdeki karbondioksit oranı artmış durumda.

Reuters'ın gördüğü taslak bildirgede, "İklim değişikliğinin varoluşsal meydan okumasıyla mücadele etmeyi taahhüt ediyoruz. İklim değişikliğinin etkilerinin 1,5°C'de 2°C'den çok daha az olacağını ve 1,5°C'yi tutturabilmek için acil önlem alınması gerektiğini kabul ediyoruz." ifadeleri yer aldı.

Ev sahibi Draghi'den çok taraflılık vurgusu

G20 Dönem Başkanı İtalya Başbakanı Mario Draghi, bugün karşı karşıya oldukları sorunlar karşısında çok taraflılığın en iyi yanıt olduğunu söyledi.

Oturumun başında açılış konuşmasını yapan ev sahibi Başbakan Draghi, dünyanın bugün karşı karşıya kaldığı Kovid-19 salgınına, iklim değişikliğine ve dijital vergilere atıfta bulunarak "Bugün gördüğümüz problemler karşısında çok taraflılık en iyi yanıt. Bu, bir seçenek değil. Farklılıklarımızın üstesinden gelmeli ve bu forumun ruhunu yeniden keşfetmeliyiz." dedi.

Uluslararası toplumun salgınla mücadele ettiğini dile getiren Draghi, geleceğe iyimserlikle bakabileceklerini söyledi.

Draghi, İtalya’nın dönem başkanlığında daha adil bir ekonomik toparlanmayı teşvik ettiğini kaydetti.

Küresel asgari kurumlar vergisi anlaşması onaylandı

G20'nin Roma’da gerçekleştirilen Liderler Zirvesi'ne katılan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı yazılı açıklamada, G20 liderlerinin, OECD’nin çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde 2023'ten itibaren en az yüzde 15 oranında vergilendirilmesine yönelik 136 ülkenin kabul ettiği anlaşmayı onayladıklarını bildirdi.

İtalya'nın ev sahipliğinde yapılıyor

Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, başkent Roma'da başladı.

G20 Dönem Başkanı İtalya'nın, Roma'daki Nuvola Kongre Merkezi'nde düzenlediği zirvenin açılışı, ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin konuklarını karşılamasıyla yapıldı.

Draghi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu konuklarını tek tek kapıda karşıladı.

Başbakan Draghi ve konukları, daha sonra birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

Liderler, zirvenin ilk gününde "Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık" oturumunda bir araya gelecek.

Zirvede, salgın döneminde ekonomik toparlanma, aşılama kampanyası ve salgın döneminde sağlığa ilişkin öne çıkan gelişmeler ele alınacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER