Uzmanlardan sıcaklıkla ilgili uyarı!

Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi, iklim değişikliğine yönelik analiz yayımladı. Yayımlanan bu analiz, 39 araştırmacı tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Uzmanlardan sıcaklıkla ilgili uyarı!

Araştırılan bu iklim değişikliği, sellerin tetiklenmesi ve aşırı yağış olasılığını artırdığı ve emisyonların azaltılmaması durumunda bu tür yağışların daha yaygın hale geleceği raporda ifade edildi.  Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi (WWA),iklim değişikliğinin 12-15 Temmuz tarihleri arasında Batı Avrupa'da yaşanan sel felaketine etkisini inceleyen ilişkilendirme analizini yayımladığı açıklandı. Çalışma; Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, ABD ve Birleşik Krallıktaki üniversiteler, meteoroloji ve hidroloji kurumlarından bilim insanlarının da dahil olduğu 39 araştırmacı tarafından gerçekleştirildiği öne sürüldü.

GELECEKTE DAHA SICAK VE DAHA YAĞIŞLI BİR DÜNYA

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin sellere neden olan yoğun yağış üzerindeki rolünü hesaplamak için hava durumu kayıtlarını ve bilgisayar simülasyonlarını kullanarak, 1800'lerin sonlarından beri yaklaşık 1,2 derece ısınan bugünün iklimiyle geçmişi karşılaştırarak rapordaki verileri elde etti.  Gerçekleştirilen analize göre, aşırı yağışlar 12-15 Temmuz tarihleri arasında Batı Avrupa'nın belirli bölgelerini vurduğu belirtilirken, aşırı yağışların sebep olduğu sel, Belçika ve Almanya'da en az 220 kişinin ölümüne sebep olduğu açıklamalarda yer aldı. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği nedeniyle bir günde düşen yağmur miktarı yüzde 3 ila 19 oranında arttığı bilgileri raporda yer aldı.

‘İKLİMİ DİRENÇLİ HALE GETİRMELİYİZ’ 

Yapılan araştırmada, Newcastle Üniversitesi İklim Değişikliği Etkileri Uzmanı Prof. Hayley Fowler, çalışmaya ilişkin değerlendirmesinde, son teknoloji iklim modellerinin gelecekte daha sıcak bir dünyada aşırı yağış olaylarındaki artışı vurgulayarak, "Bu olay, toplumların mevcut aşırılıklara karşı dirençli olmadığını gözler önüne seriyor. Kayıpları ve maliyetleri azaltmak ve aşırı sel olaylarına karşı daha dayanıklı olmak için sera gazı emisyonlarını mümkün olduğunca hızlı azaltmalı, acil durum uyarı ve yönetim sistemlerini iyileştirmeli ve altyapımızı 'iklim dirençli' hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.  Gerçekleştirilen analizde, Oxford Üniversitesi Çevresel Değişim Enstitüsü Direktör Yardımcısı Friederike Otto ise sellerin, aşırı hava olaylarının şiddetli etkilerinden gelişmiş ülkelerin bile güvende olmadığını öne sürerek, "Bu acil bir küresel problemdir ve bunu çözmek için adım atmamız gerekiyor. Bilim açık ve yıllardır açıktı" İfadelerinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER