Musk 2016'dan bu yana ilk kez Tesla hissesi sattı

Elektrikli araç üreticisi Tesla Inc.’nin CEO’su Elon Musk, Twitter’da şirketteki payının yüzde 10’luk kısmını satıp satmama konusunda açtığı anketten kısa bir süre sonra Tesla hissesi sattı. Musk açıklamasında satışın hisse senetleri opsiyon işlemlerinden doğan vergi yükümlülüklerini karşılamak için yapıldığını duyurdu.

Musk 2016'dan bu yana ilk kez Tesla hissesi sattı

Dünyanın en zengin kişisi konumundaki Elon Musk, ses getiren Twitter anketinin ardından 5 milyar dolarlık hisse satışı yaptı.

Musk'ın düzenleyici kuruluşa gönderdiği açıklamada, satışın hisse senetleri opsiyon işlemlerinden doğan vergi yükümlülüklerini karşılamak için yapıldığını duyuruldu.

Açıklamada ayrıca işlemlerin Eylül ortasında benimsenen daha önceden ayarlanmış bir işlem planına dayanarak yapıldığı da kaydedildi.

Musk’ın 2012’de elde ettiği bir opsiyon ödülünden gelen bu kontratların vadesi gelecek yıl Ağustos ayında doluyordu ve bu nedenle, Musk’ın bu kontratları bu süreden önce işleme koyması gerekiyordu. Bu gibi kontratların satılması gelir vergisi yükümlülüğü getiriyor ve bu vergiler genellikle yeni elde edilen hisselerin bazıların satışı yoluyla karşılanıyor.

"Anket eleştirilerden kaçınmak içindi"

Tesla gibi sadık takipçi kitlesi olan şirketlerde, üst düzey yöneticilerin hisse satışları, bu şirketlerin hayranları ve bu şirketleri eleştirenler tarafından dikkatle inceleniyor.

Bloomberg'in değerlendirmesinde bu yılın başlarında opsiyonları muhtemelen yakın gelecekte işleme koyacağını söyleyen Musk, Twitter’da anket açarak olası eleştirilerden kaçınmak istedi.

Ancak manşetlere çıkan bu gelişme, Tesla hisse senetlerinin Pazartesi ve Salı günü değer kaybetmesine yol açtı ve bunun sonucu Musk’ın serveti 50 milyar dolar eridi.

Tesla Çarşamba günü yüzde 4,3 yükselerek 1.067,95 dolardan kapandı ve bu haftaki kayıplarının yüzde 13’ün altına çekti. Hisse satışı açıklamasının ardından, hisseler kapanış sonrası işlemlerde yüzde 2‘den fazla yükseldi.

Bu, milyarder işadamının en son hisse senedi opsiyonlarını işleme koyduğu ve yaklaşık 590 milyon dolarlık gelir vergisini ödemek için yeni elde ettiği hisse senetlerinin bir kısmını elden çıkardığı 2016 yılından bu yana ilk hisse satışını işaret ediyor.

Ankette çoğunluk satış çağrısı yapmıştı

Bu satış, Musk’ın 6 Kasım’da Twitter’da “Son dönemde realize edilmemiş kazançların vergiden kaçınmanın bir aracı olduğu şeklinde çok şey söylendi, bu nedenle Tesla’daki payımın yüzde 10’unu satmayı teklif ediyorum” diyerek açtığı anketin ardından geldi. Ankete gelen 3,5 milyon yanıtının yaklaşık yüzde 58’i hisse satışı yönünde oy kullandı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, 50 yaşındaki Musk yaklaşık 300 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin kişisi konumunda. Musk’ın Tesla’daki hisseleri şirketin yüzde 60’ına tekabül ediyor. Bu durum, Musk’ın sözünü yerine getirebilmesi için ilave hisse senedi satışına gidebileceğini işaret ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER