Bu belgeye sahip olmayanlar meslekten men edilecek

Öğrenci taşıyan servis sürücülerine meslekî yeterlilik belgesi alma mecburiyeti bugün yürürlüğe girecek.

Bu belgeye sahip olmayanlar meslekten men edilecek

Bugün itibariyle okul servis sürücülerine, meslekî yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Sınavı başarıyla tamamlayan şoförler, Meslekî Yeterlilik Kurumunun Avrupa Birliği hibe 2 programı kapsamında ödedikleri sınav ücretinin tamamını geri alacak. Belgesi olmayan şoförler ise meslekten men cezası alarak bir daha servis taşımacılığı yapamayacak. Sınav Şartları İse Şu Şekilde; Sınava girmeden önce adaylardan psikoteknik belgesi ve Türk Ceza Kanunun belirlenen maddelerinden hüküm giymemiş olması bekleniyor. Ayrıca adayların, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, fuhuş ve sarhoşluk başlıklı gibi suçlardan da affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olması gerekiyor.

‘BELGESİ OLMAYANLAR ÇALIŞTIRILMAYACAK’

Belgelendirme Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan Kutlu yaptığı açıklamada "5544 sayılı kanun ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde belirtilen mesleklerde Meslekî Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu çerçevesinde yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılamayacak. Belgesiz çalışan tespit edildiğinde idarî para cezası uygulanacak. Ayrıca son 5 yıl içinde ölümlü trafik kazasına karışan, alkollü olarak araç kullanan, hız kurallarını ihlal sebebiyle sürücü belgesi birden fazla geri alınan, “fuhuş” başlıklı 227'inci ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun “sarhoşluk” başlıklı 35'inci maddesine göre hakkında işlem yapılan sürücüler de sınava katılamıyor" dedi.

SINAVI GEÇENLER ÜCRETLERİNİ GERİ ALABİLECEK

Başkan Kutlu açıklamasına "Sınavlar hem teorik hem de uygulamalı olarak düzenlenmektedir. Sınav bedeli, Mesleki Yeterlilik Kurumunun Avrupa Birliği hibe2 programı kapsamında sınavda başarılı olanlar ücretin yüzde 100'ünü geri iade alabilecekler. Bu belgeyi alan şoförler 5 yıl geçerli olarak kullanılabilecektir. Servis taşımacılığında mesleğini yaparken bir uygunsuz halinde mesleki yeterlilik belgesini geri çağırıyoruz" şeklinde devam etti.

‘ŞOFÖRLERİN NİTELİĞİNİ BU BELGE SAYESİNDE KONTROL ETMİŞ OLUYORUZ’

Ailelerin gözü kulağının bu belgede olması gerektiğini belirten Kutlu, "En yüksek donanımlı bir araç yapsanız da onu kullanan insan. Bu, şoförün o işe ehliyetini ölçen bu belgedir. Bu belge ile şoförler yurt içi ve yurt dışında mesleğini rahatlıkla icra edebilecekler. Hepimizin çocukları değerli. Aileler çocuklarını servislere teslim ederken, huzurla teslim etmek ister. Bu belge alındığında bu gibi soru işaretlerinin yaşanmasının önüne geçilecektir. Bugüne kadar birçok kaza, birçok çocuk servislerde unutuldu. Bunların yaşanmasını istemiyoruz. Şoförün niteliğini bu belge ile kontrol etmiş oluyoruz. Bugün yürürlüğe girecek olan yeterlilik belgesini bütün ailelerin çocuklarını verdikleri servis şoföründen görmeleri gerekmektedir. Servis şoförlüğü yapabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) başvuran 141 bin servis şoförü adayından 5 bin 315 adayın, alkol ve uyarıcı madde testi pozitif çıktı. Okullarımız, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı lütfen bu konuda hassasiyet göstersin. Çünkü bu hafife alınacak bir durum değil. Milyonlarca aileyi ve öğrenciyi yakından ilgilendirmektedir".

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER