ALGC'de çarpıcı 'Alanya' tespitleri

Alanya'da dün bir dizi temas ve incelemelerde bulunan Demokrat Parti (DP) Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı, Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, ALGC'de gazetecilerle buluşmasında çarpıcı açıklamalar yaptı

ALGC'de çarpıcı 'Alanya' tespitleri

DEMOKRAT Parti (DP) Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı, Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, dün Alanya'daki barınma krizini yerinde görmek ve bir dizi temasta bulunmak üzere Alanya'ya geldi. 
DP İlçe Başkanı Hilmi Lök'ün barınma krizi incelemesi için Alanya'ya davet ettiği Göç Uzmanı Aksoy'a DP İl Başkanı Mahmut Çil de eşlik etti. Aksoy ve beraberindeki DP heyeti, barınma krizi incelemelerinin ardından Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti'nde (ALGC) Alanya basınıyla buluştu. 
‘ALANYA’DA YABANCI GETTOLAŞMASI VAR’
Alanya’da orantısız bir kira artışı ve aidat krizi olduğunu belirten Aksoy, "Aidat krizinin ardında çok sinsi bir plan olduğunu düşünüyorum. Yerel halk aidatları ödeyemeyince siteleri yabancılar ele geçirecek. Yabancılar oy deposu haline geliyor. Rus vatandaşlar üzerinden seçimlere müdahale olacak. Alanya’da çok orantısız bir kira artışı var. Kentte yabancıların gettolaşması var. Yaşam alanlarında yerli vatandaşların kısıtlanması söz konusu. Kendi irademiz ve kültürümüz dışında şehrin yaşam şekli değişiyor. İçişleri Bakanlığı bazı mahalleleri yabancı ikametgahına kapattı. Bu sefer emlaçılar evleri kendileri kiralayıp alt kiralama yapmaya başladı. Bu da güvenlik sorununa neden oldu. Emniyet kimlerin gelip gittiğini kontrol edemez hale geldi” dedi.
‘MİKRO MİLLİYETÇİLİK KAYBETTİRİYOR’
Göçün ilk etapta ekonomiye katkısı oluyor gibi gözükse de göçün kalıcı hale gelmesiyle birlikte mikro milliyetçiliğin ortaya çıktığını ve ülkeye zarar verdiğini söyleyen Aksoy, "Alanya yoğun şekilde yabancı göçü alıyor. Göç başladığı zaman ilk etapta şehre bir katkı gözüküyor ama göç eden insanlar kalıcı hale geldiği zaman kendi ekonomilerini yaratıyorlar. Mikro milliyetçilik sayesinde o insanlar kendi esnaflarını tercih ediyor ve Türkiye yine kaybediyor. Türklere bir katkıları kalmıyor. Bavul ticareti gibi bir ticaret yapılıyor. Marka değerimiz çok zarar görüyor. Yabancılara çok tolerans gösteriliyor ve bu bize zarar veriyor. Başka ülkelerde insanlar o ülkenin kurallarına uymak zorundadır. Bu kadar serbest bırakılmaması lazım" diye konuştu.
‘VATANDAŞLIK KANUNU'NUN KÖKTEN DEĞİŞMESİ LAZIM’ 
Yabancılara vatandaşlık verilmesi konusunu da değerlendiren Aksoy, vatandaşlık kanununun kökten değişmesi gerektiğini söyledi. Aksoy, “Türkiye bir turizm ülkesi. Yabancılara turist olarak bakmamız lazım. Turistlere yerleşik düzen olarak bakamayız. Yerleşik olarak baktığımız zaman onlara hak vermemiz lazım. Vatandaşlık kanununun kökten değişmesi lazım. Konut alan yabancının ailesine de vatandaşlık veriliyor. Yabancı vatandaş 3 yıl sonra evi satıyor, ülkesine dönüyor ama oy kullanabiliyor. Ülkemizde malı mülkü olmamasına rağmen benim egemenliğimle ilgili oy kullanabiliyor. Böyle bir şey olamaz. Türkiye’nin hak ettiği değeri toparlaması lazım. Yurtdışına da öz ağırlığını göstermemiz lazım. Hiçbir ülke bu kadar ucuz olamaz. Bu kendi halkına da büyük haksızlık. Yabancılar ülkeye tabiki ekonomik katkı sağlasınlar. Ancak ekonomik katkı sağlamakla ekmeğimizi teslim etmemiz arasında çok fark var. Bu kadar farklı demografinin bir arada yaşamasının sonucu kaostur. Hiçbir turist, güvenliğinin olmadığı bir yere gelmez. Bizim uzun vadeli düşünmemiz lazım. Göçe hükümet aklı değil, devlet aklı getirilmesi gerekiyor" dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER