Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite nedir?

Erken çocukluk dönemi psikolojik rahatsızlıklarından biri olan hiperaktivite birçok ailenin merak ettiği bir konudur. Peki, hiperaktivite nedir? Hiperaktivite belirtileri nelerdir? Hiperaktivite nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite nedir?

Çocukluk döneminde yaşanan sağlık sorunlarından biri de hiperaktivitedir. Bu psikolojik rahatsızlık, özellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıktığı için birtakım büyük sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Çocuğun geleceğinden endişe eden ebeveynler, çocuk beklenmedik davranışlar sergilediğinde endişeye kapılmaktadır. Bu durumda, çocuğun hiperaktivite hastalığına sahip olduğunu düşünüp korkmaktadır.

HİPERAKTİVİTE NEDİR?

Hiperaktivite, genelde çocuklarda görülen anormal derecede hareketli olma ve yüksek oranda dikkat bozukluğu yaşama durumudur. Bu bozukluğa sahip olan çocuklar duygusal ve fiziksel açıdan aşırı denilebilecek davranışlar sergilerler. Sakin kalmakta zorlanırlar. Otururken bile el ve ayaklar hareket halindedir. Böylesi bir hareketlilik durumu, çocuğun sakin bir hayat yaşamasının önüne geçer. Özellikle okul çağında, çocuğa beraberinde birtakım ruhsal sıkıntılar getirir.

Halk arasında ‘yaramaz çocuk’ olarak adlandırılan çocuklarda hiperaktivite durumu gözlenebilir. Ancak her yaramaz çocuk hiperaktif değildir.

Çocuklar sergilediği davranışları bilerek yapmazlar. İçten gelen dürtülerine engel olamadıkları için bu şekilde aşırı davranışlar sergilerler.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile boğuşan çocuklar ruhsal açıdan bu durumdan oldukça fazla etkilenebilmektedir. Sosyal ortamdan dışlanan çocuk, sosyal ve akademik hayatında başarı sağlayamaz. Zaman zaman da tam tersi bir durum gözlenebilir.

HİPERAKTİF ÇOCUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hiperaktivite belirtileri çocuktan çocuğa farklılık gösterse de birtakım belirtiler herkeste yaşanabilir. Bu belirtiler şu şekildedir;

Sürekli olarak ağlama hali

Duygusal huzursuzluk

Uyarılma durumlarında verilen abartı tepkiler

Fazla uyumak

Uykunun sık sık bölünmesi

Sürekli olarak hareket halinde olmak

Sorunlar karşısında sakinleşememek

Hiperaktif çocuk belirtileri genel olarak bu şekildedir. Ancak yukarıdaki belirtileri taşıyan her çocuğun hiperaktivite taşıyacağı gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

HİPERAKTİVİTE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hiperaktivite tedavi yöntemi çeşitlilik arz etmektedir. Ancak en bilinen tedavi metodu ilaç kullanımıdır.

Öte yandan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun sadece yüzde 5’i nörolojik bir sorun taşır. Diğerleri ise duygusal durumlardan kaynaklanmaktadır ve tedavide bu duygudurum bozukluklarının çözülmesine odaklanılmalıdır; bunun için birkaç yöntem bulunmaktadır.

Çocukların duygularını boşaltmasına yardım edilmelidir.

Bebeklikte ağlanmasına izin verilmelidir.

Çocukların duygularını net bir şekilde ifade etmelerine destek olunmalıdır.

Sabırlı olunmalıdır ve gerektiğinde uzman bir hekimden destek alınmalıdır.

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TANISI NASIL KONUR?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genelde anne karnında başlayan aşırı hareketlilik durumudur. Bu durum bebeklik ve çocukluk döneminde de devam eder.

Okul öncesi erken çocukluk döneminde çocuğun davranışlarında gözle görülür değişimler yaşanması bu bozukluğun ebeveyn tarafından fark edilmesine yol açar. Daha sonra ebeveyn çocuğu uzman bir doktora götürür.

Bir çocuğa tıbben hiperaktivite tanısı konulması için çocuğun en az 6 yaşında olması gerekir. Hekim, bu durumda çocuğun ailesinden, çocuğun yaşam öyküsünü değerlendirir ve emin olmak için birtakım testler yapar. Çocuk endokrinolojik açıdan değerlendirilir ve hormon testi yapılır. Daha sonra ayrıntılı değerlendirme ile çocuğa dikkat bozukluğu tanısı konur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER