Japonya'da beklentileri aşan daralma

Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış olarak bir önceki çeyreğe göre yüzde 3 daraldı. Beklenti yüzde 0,7 daralma açıklanması yönündeydi.

Japonya'da beklentileri aşan daralma

Japonya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde, tüketicilerin evlerinde kalması ve fabrikaların üretimlerini azaltması ile birlikte beklenenden daha fazla daraldı.

Kabine Ofisi’nin açıkladığı verilere göre, gayri safi yurtiçi hasıla Eylül sonunda biten üç aylık dönemde önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3 daraldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ekonominin yüzde 0,7 daralmasını bekliyordu.

Tüketim, Kovid-19 vakalarının yaz döneminde hızla artması ve bunun sonucu acil kısıtlamaların yeniden başlatılması ya da süresinin uzatılması ve alışveriş yapanların daha temkinli hareket etmesi ile birlikte düştü.

Tedarik zinciri sorunları, Japon firmaların çip ve diğer parça sıkıntısı çekmeleri ve bunun da aralarında Toyota Motor Corp.’un bulunduğu ülkenin en büyük imalatçı şirketlerini daha az üretmek zorunda bırakması ile birlikte üretimi olumsuz etkiledi. Bu sorunlar aynı zamanda şirketlerin yatırım planlarını askıya almaları için ilave bir sebepler oluşturdu.

Teşvik beklentileri arttı

Veriler yeni Başbakan Fumio Kishida’nın teşvik paketi için beklentileri de artırdı.

Başbakan Kishida’nın, ekonomik toparlanmayı yeniden başlatma ve önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesi iktidarını pekiştirme çabaları dahilinde, bu haftanın sonunda paketin detaylarını açıklaması bekleniyor.

Mitsubishi UFJ Research & Consulting baş ekonomisti Shinichiro Kobayashi, “Bugünkü veriler Kishida’ya daha büyük bir teşvik paketi hazırlaması için daha fazla alan sağlamalı. Tüketici harcamaları Kovid dolayısıyla beklenenden daha yavaştı ve bu durum ekonominin otomotiv sektörü kötü olduğunda durgunlaştığına yönelik belirtileri güçlendiriyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER