Kanserli hasta malulen emekli olabilir mi?

Kansere yakalanmış olan hastaların en çok merak ettiği hususların başında emeklilik geliyor. Özellikle tedavi süreci çok zor geçen ve bunun yanı sıra işini yapamayacak kadar yıpranmış olanlar, malulen emekli olmak haklarından faydalanmak istiyorlar. Bunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Kanserli hasta malulen emekli olabilir mi?

Kanser Tedavisi Görenlerin Malulen Emekli Olması Mümkün mü?

Kanser tedavisi gören ve bundan dolayı iş gücü kaybına uğrayan kişilerin bundan dolayı ortaya çıkan zararı kapatmaları ve emekli olmaları mümkündür. Devlet tarafından onlara böyle bir hak tanınmıştır. Önemli olan ise belli şarları yerine getirmektir. Ancak bu şekilde sunulmuş olan fırsattan faydalanmak mümkündür.

Kanser Tedavisi Görenlerin Malulen Emekli Olması İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Kanserli hasta malulen emekli olabilir mi: Bazı kriterlere tam bir uyum sağlayan ve bunun sonrasında gerekli olan şartları yerine getiren kimselerin emekli olmalarının önünde bir engel yoktur. Dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir;

Bunun için ilk olarak sağlık kurulu raporunun alınması şarttır. Bu konuda yetkili olan hastaneler söz konusu. Üniversite ve devlet hastanelerinin ilgili kurullarından ilk olarak randevu almak şart. Bunun ardından kurulun rapor vermesi gerekiyor. Ancak bunun içinde yüzde 60'lık iş göremez ifadesinin olması son derce önemli. Yani malulen emekli olabilmek için bu şartın karşılanması gerekiyor.

Kanserli hastaların malulen emekli olması için tek başına rapor yeterli değildir. Bunun yanı sıra kişinin çalışırken hastalığa yakalanması gerekir gibi bir kural vardır. Tam tersi bir durum söz konusu olduğu vakit malulen emekli olması genel olarak çok kolay değildir.

Malulen emeklilik için dikkat çekici ve istenen bir diğer şart ise sigortadır. Yani sahip olunmuş olan sigortanın en az 10 yıllık olması gerekir.

Buna ek olarak tam 1800 günlük primin bulunması aranan bir diğer kural olarak dikkat çekmekte.

Fakat bu konuda bir istisna dikkat çekicidir. O da hastanın durumunun ne kadar ağır olduğu ile alakalı. Eğer kişi işlerini tek başına yapma konusunda sıkıntı yaşıyorsa ve ona bir kişi bakıyorsa, böyle hallerde 800 günlük bir primin olması yeterlidir.

Başvuru Süreci Nasıldır?

Kanserli hasta malulen emekli olabilir mi: Başvuru sürecini doğru bir biçimde tamamlayan kişiler malulen emekli olma hakkına sahip olabilirler. Buna göre eğer kişinin 4A ya da 4B gibi bir sigortası söz konusu ise yapılacak olan şey hemen il ya da ilçe sosyal güvenilir temsilciliklerine gitmektir. En kısa zaman dilimi içinde işlemler tamamlanır. Hali hazırda kamu görevlisi olanlar ise çalıştıkları kurum üzerinden süreci en kısa zaman dilimi içinde başlatabilirler. Bunun yanı sıra ayrılmış olanlar emekli hizmetleri genel müdürlüğü üstünden başvurularını yapabiliyorlar. Başvuru, raporun sunulması ve bunun onaylanması yaklaşık olarak 3 ay sürer.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER