Mangal mide kanserini tetikliyor

Yüksek ateşte pişen yiyeceklerin çok tüketilmesinin doğru olmadığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Sık sık mangal ateşi gibi harlı ateşte yapılan yemeklerin tüketilmesinin mide kanserini tetiklediği biliniyor.

Mangal mide kanserini tetikliyor

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mangal, küçüğünden büyüğüne neredeyse herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Çeşitli et türlerinin mangalda yapılarak servis edilmesi mümkün, fakat sürekli mangalda pişirilen yemeklerin tüketilmesi sağlık açısından olumsuz etkilere sahip.

Mangalda pişirilmiş yiyecekler ile ilgili açıklama yapan Dr. Necdet Yetim, ara sıra yemenin bir sakıncası olmadığını, fakat sık sık tüketmenin mide kanseri bakımından sakıncalı olduğunu aktardı.

Sağlık Bakanlığı tarafından da mangalın sık yapılmasının, çeşitli tehlikeleri beraberinde getirdiği biliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, yüksek ateşte pişirilen yemeklerin çok tüketilmesinin zararından bahsederken, bazı pişirme yöntemlerinin kimyasallar oluşturması nedeniyle mideyi tahriş ettiğini ve bunun sonucunda ülser, kanser  gibi hastalıkların çıkabildiğini aktardı. Ayrıca pişirme yöntemleri sebebiyle, mideye en çok zararı olan yiyecek gruplarından bahsen Uzm. Dr. Yetim, ‘Bunların başında özellikle et grubu yiyecekler gelmektedir. Etlerin direkt ateşte pişirilme sırasında ya da tütsülenme sırasında ortaya çıkan kimyasallarla midenin çok etkilendiği ortaya çıkmıştır. Direkt alevli ateşlerde iyi hazırlanmamış mangal ateşinde yiyeceklerin pişirilmesi doğru değil. Arada bir yenilirse sakıncası olmaz ancak sık sık yemek mide kanseri açısından sakıncalıdır.’ ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER