TC kimlik numarasının bilinmeyen özellikleri

T.C Kimlik Kartı'ndaki ilginç sırlar, TC kimlik numaram neye göre sıralanıyor, TC kimlik numarasının bilinmeyen sırları

TC kimlik numarasının bilinmeyen özellikleri

Türkiye nüfusu her geçen gün artmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün uzun uğraşları sonucu tüm vatandaşlara dağıtılıyor. Ancak bu kimliklerin sırrı, çok ilgi çekici. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün uzun yıllar sürdürdüğü çalışmaları sonucu her vatandaşa 11 haneli bir kimlik numarası vermiştir. Önceleri boyutu ve şekli farklı olan bu kimlik kartları yeni alınan kararla değiştirildi. Bununla birlikte yeni kimlik kartları çipli ve daha küçük şekilde tasarlandı. Başvurular, yurt içinde, Genel Müdürlük web portali üzerinden veya çağrı merkezleri aracılığıyla randevu alınarak yapılıyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise dış temsilcilikler vasıtasıyla başvurularını tamamlayabilirler. İlk defa kimlik kartı başvurusu yapacak vatandaşların; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile işlemlerini tamamlaması gereklidir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik kartları, taklit edilemez, tahrip ve tahrif edildiğinde tespit edilmesini sağlayan görsel ve mantıksal güvenlik özelliklerini taşımaktadır. Bu kartlar, en az 10 yıl dayanacak malzemeden üretilmiştir ve uluslararası standartlara uygundur. TC. Kimlik Kartı, vatandaşlara özel nüfus bilgilerin güvenli bir şekilde kaydedilmesini sağlar. Özel olan bu bilgilerin değiştirilmesi de imkansız hale gelir. Bunun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan (elektronik) sağlanan hizmetlerde vatandaşların kişisel kimliklerini doğrulamak amacıyla da kullanılabilir. Ancak kimlik numaralarının üzerinde basit bir formülle fark edilebilecek hata var. İşte o hata...

1

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/2pzgpemaoe6b9btexdo7na.jpg

Basit bir matematik formülü ile bu hatayı siz de fark edebilirsiniz. Üzerinde basit bir pariteyle hata bulma özelliği bulunmaktadır.

2

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/56c04fd6a781b61cb4fc708c.jpg

ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı vermekte...

3

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/unnamed110.jpg

Bunun yanı sıra yeni basılan kimlik kartlarının da ilginç özellikleri bulunuyor.

4

https://img.cdn.haber365.com.tr/uploads/images/gallery/72548.jpg

Ayrıca; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamın toplamının 9 katının toplamının birler basamağı 10. rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 8 katının birler basamağı 11. rakamı vermektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER