WhatsApp’a ülkemizde dev ceza

Kullanıcı sözleşmesine kişisel verilerin Facebook’a gönderilmesini de ekleyen ve bunu kullanıcılara zorla imzalatmaya çalışan WhatsApp’a tazminat cezası verildi.

WhatsApp’a ülkemizde dev ceza

Milyarlarca kullanıcısı olan WhatsApp iletişim platformu ne yazık ki bu kullanıcıların verilerini korumak söz konusu olduğunda hassas olamıyor. Pek çok ülkede kullanıcı verilerinin kanuna aykırı kullanılması nedeniyle tazminata mahkûm oldu. Ülkemizde de yüklü bir miktar tazminat ödeyecek. 

Yılın başlarında WhatsApp’ın kişisel verileri Facebook’a gönderme hakkını kullanıcı sözleşmesine dahil etmesi ve bunu da kullanıcılara dayatması fırtınalar koparmıştı. Sayısız insan platformu terk ederken ardı ardına soruşturmalar açıldı. Bunlardan birisi de ülkemizdeydi.  KVKK Ocak ayı sonunda kullanıcılara zorla sözleşme dayatılması ile ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturmada WhatsApp’ın kullanıcıya seçme hakkı sunmadan kişisel verilerin işlenmesi iznini almaya çalıştığı, verilerin hangi amaçlarla kullanılacağına dair net açıklamalar yapılmadığı ve ayrıca verileri yurt dışına gönderme konusunda herhangi bir taahhüt vermeyerek Kanuna aykırı davrandığı belirtildi.  Bugün yayınlanan soruşturma sonucunda WhatsApp toplamda 1 milyon 950 bin TL idari para cezasına çarptırıldı. Ayrıca uygulamaya konulmadığı belirtilen 04.01.2021 tarihli Hizmet Koşulları ve Gizlilik İlkesi metinlerinin, halihazırda kullanıcılara geçerli sürüm olarak sunulduğu anlaşıldığından, ilgili kişilerin doğru bilgilendirilmesi için söz konusu metinlerin üç ay içerisinde Kanuna uygun hale getirilmesi istendi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER