Turizmin nabzı Alanya’da attı

MÜSİAD 105. Genel İdare Kurulu Toplantısı, Gold City Otel’de gerçekleştirildi. Zirvede ‘Nitelikli Turizm Kaynakları’ konuşuldu.

Turizmin nabzı Alanya’da attı

MÜSİAD Genel Merkezi tarafından organize edilen 105. Genel İdare Kurulu Toplantısı (GİK), MÜSİAD Alanya Şubesi'nin ev sahipliğinde Gold City Otel’de gerçekleştirildi. Zirveye MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve ALTİD Başkanı Burhan Sili, Türkiye Spor Turizmi Birliği Başkanı Arif Gözoğlu, MÜSİAD Antalya Üyesi Mustafa Türk konuşmacı olarak katıldılar. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişinin katıldığı toplantıya Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülbuğ Erol, Alanya İlçe Emniyet Müdürü Murat Kenan Patat, Alanya İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Engin Mindivanlı, protokol üyeleri, iş dünyasının tanınmış isimleri ve çok sayıda turizmci katıldı.

‘HEDEFİMİZ TÜRKİYE’Yİ TURİZMDE DÜNYA MARKASI YAPMAK’

Hedeflerinin Türkiye’yi turizmde dünya markası yapmak olduğunu belirten MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “MÜSİAD olarak her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de yenilikçi stratejilere, iş birliklerine ve yeni iş modellerine imza atarak ilerliyoruz. Türkiye’yi turizmde dünya markası yapana kadar çalışacağız. Doğal güzelliklerimiz, tarihi ve kültürel zenginliğimiz, kaliteli hizmetlerimiz ve yetişmiş insan kaynağımız, misafirperverliğimiz ve uygun fiyatlarımızla hem Türkiye’yi tercih edenler hem de cennet ülkemiz kazanıyor. Yaşanan tüm gelişmelere rağmen turizm sektörü, Türkiye’nin ulusal ve global perspektifteki algısını en üst düzeye çıkarabilecek bir güce sahip. Coğrafi konumunun sağladığı avantajları, farklı turizm alternatifleriyle değerlendirebilmeliyiz. 9 Mayıs’ta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan ‘Türkiye’nin Gücü Ödülleri’ programı da turizmden otomotive, tekstilden savunma sektörüne kadar pek çok alanda önemli başarılara imza atan Türkiye’nin üretim, hizmet ve yatırım potansiyeline ışık tutacak” dedi.

‘TURİZM BAKANLIĞI ETKİLİ BİR STRATEJİ UYGULUYOR’

Pandeminin ülke ekonomisine zararlarına da değinen Asmalı, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Salgının olumsuz etkilerine rağmen ülkemiz 2021’de yurtdışı ziyaretçi sayısında 29 milyonu, turizm gelirlerinde ise 24 milyar doları aştı. Bu rakamlar 2020'ye göre ziyaretçi sayısında yüzde 83'lük, gelir noktasında ise yüzde 100'lük bir artışa tekabül ediyor. Daha önceki dönemlerde turizm sektörü genelinde yaşanılan zorlukları ustaca yönetmiş olmamız, Türkiye için güçlü bir rekabet avantajı sağlamaya devam ediyor. Tüm krizlere karşı bağışıklık elde etmenin en önemli yöntemi ise pazar çeşitliliğine yönelmek. Turizm sektöründe de alternatif turizm çeşitleriyle iç turizmi hareketlendirmeye yönelik adımlar atılmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu noktada çok etkili bir strateji uyguluyor. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hem de Turizm Geliştirme Ajansı’nın yenilikçi atılımlarını MÜSİAD olarak yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Bu eylemler doğrultusunda 2022 yılında 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelire ulaşmak hedefleniyor. Sektörün 2028 yılı projeksiyonu ise 120 milyon turist ve 100 milyar dolar gelire ulaşmak.”

‘TÜRKİYE TURİZMİNİ AYDINLIK YARINLARA TAŞIYACAĞIZ’

“2022 ve sonrasında Türkiye’nin turizm potansiyelini hizmet, deneyim ve memnuniyet ekseninde çok daha aydınlık yarınlara taşıyabilecek tecrübe ve istihdam gücüne sahibiz. Turizm sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katma değeri çok daha ileri seviyelere taşımayı ilke edinen, değerli paydaşlarımızla geleceğe yön verebilecek stratejiler geliştirebilmeyi temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘ALANYA ÜLKE TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP’

Alanya’nın ülke turizmi için önemine vurgu yapan MÜSİAD Alanya Şube Başkanı Mustafa Durusoy, “Akdeniz’in incisi Alanyamız, ülke turizmi açısından, önemli bir rol üstlenen şehir olmasının yanında, tropikal iklimi ile tarımın, özellikle dış talebe dayalı inşaatın önemli merkezlerinden birisi. Alanya’mız turizm, tarım ve inşaat alanında yaptığı başarılı girişimleri ile ülkemiz ekonomisine ve tanıtımına ciddi katkılar sağlayan bir şehir olmanın yanında, 112 farklı ülkeden vatandaşın, yaklaşık 45 bin konut satın alarak yaşamayı tercih ettiği önemli bir kültür ve medeniyet şehridir. Bu güzide şehrimiz, az ilçeye kısmet olacak düzeyde 2 adet üniversitesi ile eğitimin, özellikle güçlü sosyal belediyeciliği ile hizmetin, centilmenliği ve süper ligdeki başarılı temsili ile Alanyaspor’umuz, plaj voleybolu, bisiklet vb. aktif spor dalları ile sporun, ülkemizin ve medeniyetimizin temsili noktasındaki başarısı ile göğsümüzü kabartan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile diplomasinin önemli aktörlerinden birisidir. MÜSİAD genel merkezimizin 105. Genel İdare Kurulunu nitelikli turizm teması ile turizm başkentlerinden Alanya’mızda yapması oldukça mana yüklü ve anlamlıdır. Bize bu anlamlı programa ev sahipliği yapma fırsatı sunduğu için kıymetli genel başkanım Mahmut Asmalı beyin şahsında yönetim kuruluna, turizm sektör kurulu başkanımız ve ekibine, kıymetli panelistlerimize, sponsorlarımıza, bu güzel programa ev sahipliği yapan Goldcity Otel sahibi Kerim Aydoğan ve ekibine, organizasyonda görev alan yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma, her biri birbirinden kıymetli misafirlerimize ve sayın bakanımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

‘HEDEFİMİZ TURİZMİ ANADOLU’NUN HER NOKTASINA YAYABİLMEK’

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ise şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde turizm sektöründe de, sektör paydaşlarına, pandemi ve olumsuz süreçlerden en az etkilenmesi adına devletin yapabileceği, firmaların devlete olan yükümlülüklerini ötelemesi, hayatta kalabilmeleri için kredi desteği dahil olmak üzere çok ciddi katkıları olmuştur. Tüm bu desteklerle beraber Turizm Geliştirme Ajansı’nın almış olduğu kararlar, Türkiye’nin turizm değerlerinin tanıtılması, en önemlisi de bir marka olan Güvenli Turizm Sertifika Programının da uygulanmasıyla birlikte rakip ülkelere ve dünyada turizmde marka haline gelmiş pek çok noktaya göre daha az zarar ile kapatmış olduk. Güvenli Turizm Sertifika Programı elbette devam edecek. Bu bizim için bir marka. Tabii günün şartlarına göre oluşturulan kriterler güncellenecek. Bunun da yanında geçen yıl çıkarttığımız bir kanunla biz, Güvenli ve Yeşil Sertifika Programını Sürdürülebilir Turizm Sertifika Programına dönüştürüyoruz. Pandemi döneminde de gördüğümüz gibi çevreye duyarlılık artarak devam edecek. Biz bu anlayışla geleceği öngörerek, nitelikli turizm adına daha iyi yerlere gelebilmek adına, sürdürülebilir sertifika programını, önümüzdeki yıllardan itibaren kademe kademe güçlendirerek hayata geçireceğiz. Bununla ilgili olarak bakanlık çatısı altında tüm paydaşlarla beraber kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Çok yakında sayın bakanımız bunu zaten kamuoyu ile de paylaşacak. Türkiye turizmde, 2019 koşullarında çok iyi bir duruma gelmişti. 52 milyon turist, 34 buçuk milyar dolar turizm gelirine ulaşmıştık. Bu geldiğimiz en iyi noktaydı. Bakanlığımız nezdinde yaptığımız çalışmalar 2020 yılının çok çok daha başarılı olacağını gösteriyordu. Bizim bakanlık olarak her zaman ifade ettiğimiz, turizmin Anadolu’nun her noktasına yayılması ve 12 ay turizmin devam etmesidir. Bu kapsamdaki çalışmalarımız da artarak devam edecektir."

İki oturumdan oluşan 105. Genel İdare Kurulu'nun birinci oturumunda, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, ALTİD Başkanı Burhan Sili, Spor Turizm Birliği Başkanı Arif Güzoğlu, SAN Bilgisayar Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Türk soruları yanıtladı. Oturumun sonunda panelistlere isimlerine özel yaptırılan Aytemiz Alanyaspor forması ve çeşitli hediyeler takdim edildi. Toplantının ikinci oturumunun son konuşmacısı olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’a ise, Alanya’nın tarihi noktalarının yer aldığı bir tablo hediye edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER