ENDİŞE YARATAN TETİKÇİ İDDİASI!

Alanya'da ayağından kurşunlanan kiracının "Sorun yaşadığım ev sahibim tetikçi tutup beni vurdurdu" demesi şehirde endişe yarattı.

ENDİŞE YARATAN TETİKÇİ İDDİASI!

İYİ Parti İlçe Başkanı Bahçe "Nedeni ekonomik kriz ve krize bağlı psikoloji bozulmaları" derken, Emlakçılar Derneği Başkanı Erbaş "Bu tür olaylar daha çok yaşanır" dedi. Seaside Kurucusu Tuncer ise "Eğer olay gerçekten tetikçi tutma boyutuna geldiyse durumun ne kadar vahim hale geldiği ortadadır, etkin bir çözüm bulunmalıdır" şeklinde konuştu.

Alanya'nın Kestel Mahallesi’nde bulunan Kestel Sun Sitesi içerisinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve duyanların inanamadığı olayda sitedeki bir dairede kiracı olarak oturan Zafer Kıpman, ev sahibinin kendisini evden çıkarmak için tetikçi tutup vurdurduğunu iddia etmişti. Olayın duyulması üzerine duruma tepki gösteren Alanya'daki siyasi parti ve emlak sektörü temsilcileri, gelecekteki olası tehlikelerine ilişkin konuştular.  

'NASIL OLSA BANA BİR ŞEY OLMAZ'

İyi Parti Alanya İlçe Başkanı Şefik Bahçe, olayın ekonomik kriz ve psikoloji bozulmalarının bir sonucu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ev sahibinin kiracısını vurmak uğruna evden çıkarmak istemesinin ana kaynağı ekonomik kriz ve krizin getirdiği psikoloji bozulmaları. Bu eylemlerde bulunanların kafasında ise ‘Nasıl olsa bana bir şey olmaz, serbest bırakırlar’ rahatlığı ve düşüncesi olması. Ayrıca yaz sezonunda olan bu olaylara baktığımızda kış aylarını düşünmek bile istemiyoruz. Şehrimizdeki disiplinsizlik her alana yansıdı. Muhtarlıklar tamamen icra tebligatlarıyla boğuşuyor. Bunun altındaki neden de ekonomik problemler."

'KİRACI DA HAKLI, EV SAHİBİ DE'

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş ise Alanya’da konut sorununun ciddi boyutlara ulaştığını ve bu tür olayların daha çok yaşanacağını ifade etti. Erbaş, şunları söyledi: “Alanya’da ev sahibinin kiracısını vurdurmaya kadar gideceğini biz zaten birkaç yıldır söylüyoruz. Çünkü Alanya’daki konutların yüzde 80’i yabancılar için. Türkler için konut sayısının az olması kiralık sorununu tetikliyor. Zaten buraya dünyanın her yerinden gelen giden var, sürekli göç alan bir şehir. Eğer bu şehrin kiralık konut sorunu çözülmezse bu olaylar daha çok başımıza gelecek. Alanya’da en düşük kira 10 bin liradan başlıyor. Bir ev sahibi bir dairesini 10 bine kiraya veriyor, diğerinde 2-3 bine kiracı oturuyorsa bunu hazmedemiyor. Burada kiracı da haklı, ev sahibi de. Devlet normalde yüzde 25 zam sınırı getirdi ama bu çözüm değil. Biz bunu şöyle öneriyoruz; kira artışı yüzde 25 olsun ama o binada en yüksek kira ne kadarsa bunun üzerine endeksli olsun. Yani dengeli olsun ve bu denetlensin. Devlet bunu denetlemeyip, kiralama yetkisini emlakçılara vermediği sürece fiyat uçurumları devam edecek. Bu daha bilinmeyenler. Her yerde her gün ev sahibi kiracı arasında büyük olaylar oluyor.”

'DURUMUN NE KADAR VAHİM HALE GELDİĞİ ORTADA'  

Alanya'nın köklü gayrimenkul firmalarından Seaside Alanya Real Estate'in kurucusu Abdullah Tuncer ise "Hukuki olarak ispat edilmediğinden henüz iddia boyutundaki bu olay son derece vahim bir hadise olup. bu gibi olayların hiçbir zaman yaşanmasını istemeyiz. Maalesef geldiğimiz noktada hemen hemen her sektörde oluşan astronomik fiyat artışları kira bedellerinde de görülüyor ve yıl bazında düşünüldüğünde kira fiyatlarındaki artış yüzde yüzün üzerinde yaşandı diyebiliriz. Diğer taraftan insanların gelirinde kira artışındaki gibi bir artış olmadığı ortadayken, ev sahipleri uzun süreli sözleşmeleri olsa bile mülkünü piyasa raicinde kiraya vermenin yollarını arıyor. Eğer gerçekten tetikçi tutma boyutuna da geldiyse durumun ne kadar vahim hale geldiği ortadadır.  Mülk sahipleri ve kiracılar sık sık karşı karşıya gelmekte ve bugün yaşanan olaylar benzeri birçok olay yaşanmaktadır. Her ne kadar arabuluculuk merci de ihtilafların çözümünde memur kılınmışsa da bence daha etkin bir çözüm bulunmalıdır. Bazı ülkelerde kiralamalardan sorumlu kurumlar var ve mülk sahipleri sadece bu kurumlar üzerinden mülklerini kiraya verebilirler. Böylelikle hem kira piyasası hem de mülklerin bakımı, kira sözleşmeleri ve tarafların hakları kontrol altında tutulur. Ülkemiz açısından bazı dezavantajları olsa da artık kökten çözümler de değerlendirilmelidir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2023, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER