Afgan hükümeti Taliban'a karşı 9 vilayet kaybetti

Afganistan'ın kuzeydoğusunda Tacikistan, Çin ve Pakistan sınırında bulunan Badahşan vilayetinin merkezi Feyzabad şehrinin Taliban kontrolüne geçmesiyle, Afgan hükümet güçleri toplam 9 vilayet merkezini kaybetti.

Afgan hükümeti Taliban'a karşı 9 vilayet kaybetti

Badahşan İl Şura Vekili Hüccetullah Hıradmand, basın mensuplarına karşı yaptığı açıklamasında, militanların, yaklaşık 2 hafta önce vilayet merkezi Feyzabad kentine hedef alarak saldırı başlattığını ifade etti.

Saldırının üç kez geri püskürtüldüğüne dikkat çeken Hıradmand, güvenlik güçlerinin dün gece saatlerinde vilayet merkezinden çekildiğini söyledi.

Hıradmand, Taliban'ın kent merkezini tamamıyla kontrolü altına aldığına dikkat çekti.

Diğer taraftan dün de ülkenin kuzeyinde bulunan Baglan ve batıdaki Farah vilayetlerinin merkezleri Taliban'ın eline geçmişti.

Cumhurbaşkanı Gani, siyasi liderle kuzeyde

Afganistan'ın kuzeyinde vilayet merkezlerinin arka arkaya Taliban kontrolüne geçmesinden sonra Cumhurbaşkanı Eşref Gani, siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum, Muhammed Muhakkik, Cuma Han Hamdard ile kuzeydeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif kentine gitti.

Belh Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gani'nin, siyasi lider ve Belh yerel yetkilileriyle güvenlik toplantısı yaptığı aktarıldı.

Açıklamada, kuzeydeki güvenlik sorunlarının değerlendirildiği belirtildi.

Diğer taraftan Raşid Dostum'un basın sorumlusu olan Habiburahman Kuyaş, toplantıda esnasında, Taliban kontrolüne geçen kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde kapsamlı operasyon yapılmasının planlandığı sözlerine yer verdi.

TALİBAN KUZEY VİLAYETLERİ TEK TEK ELE GEÇİRİYOR

ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararından sonra saldırıları tepe noktaya çıkaran Taliban, ülkenin Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de tek tek kontrolü altına alıyor.

ABD ile Taliban arasında imzalanan Doha Anlaşması'na göre, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021'den önce vilayet merkezlerine saldırmayacağını açıklayan Taliban, ABD hava saldırılarını gerekçe göstererek vilayet merkezlerine yöneldi.

Taliban, son 6 günde biri ülkenin güneybatısında, biri batısında, diğer yedisi kuzey ve kuzeydoğuda olmak üzere toplam 9 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldı.

Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 25'ini halen kontrolünde tutuyor.

Taliban'ın kontrolüne giren yerlerdeki ilk icraatlarından biri, cezaevlerinde bulunan tüm mahkumları serbest bırakmak oluyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2021, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER