Avrupa Birliği, ormansızlaşma ile mücadele eden bölgelerden yiyecek ithalatını yasaklamayı planlıyor

Çarşamba günü yapılan açıklamalara göre Avrupa Birliği, sürdürülebilirliği sağlamak için ormansızlaşma ile mücadele eden yerlerden ithalata kısıtlamalar getirebilir.

Avrupa Birliği, ormansızlaşma ile mücadele eden bölgelerden yiyecek ithalatını yasaklamayı planlıyor

Çarşamba günü yapılan açıklamalara göre Avrupa Birliği, sürdürülebilirliği sağlamak için ormansızlaşma ile mücadele eden yerlerden gıda ve odun ithalatını yasaklamayı öneren bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.Açıklamalara göre bu yasağın 27 Avrupa ülkesine de getirilmesi planlanıyor. Eğer yasa kabul edilirse şirketler; soya, sığır eti, palmiye yağı, kakao, kahve ve ahşap ürünleri ithal ederken ormansızlaşma olmayan bölgeden geldiğini kanıtlayan bir belge sunmak zorunda kalacak. Bunun yanı sıra da getirilecek ürünün ithal edilen ülke yasalarına uygun bir şekilde üretilmiş olması gerekecek.Bu öneri, geçtiğimiz hafta sona eren BM İklim Zirvesi’nde (COP26) alınan ve tüm ülkelerin 2030’a kadar ormansızlaşmayı sona erdirme kararının ardından geldi.AB’nin iklim politikalarından sorumlu komisyon üyesi Virginijus Sinkevicius da yaptığı açıklamalarda bu önerinin ‘çığır açıcı’ olduğunu ve ormansızlaşma ile mücadelede önemli bir etki yaratabileceğini ifade etti: “Sadece yasa dışı ormansızlaşmayı değil, aynı zamanda tarımsal genişlemeler sebebiyle oluşan ormansızlaşmaları da hedefleyen bir öneri.”

Brezilya'da geçtiğimiz ay rekor kırıldı

Komisyon, planın ne zaman kabul edilebileceği ile ilgili ise bir yorumda bulunmadı. Ancak plan yürürlüğe girerse Brezilya gibi ormansızlaşmanın yüksek olduğu ülkeleri etkileyebilir.Bilindiği üzere Brezilya’da bulunan yağmur ormanları; ülke yönetimi, yasadışı faaliyetler ve tarımsal genişlemeler sebebiyle büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Hatta geçtiğimiz günlerde Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları tarafından yayınlanan bir rapor, Amazon’daki ormansızlaşma oranının ekim ayında rekor kırdığını ortaya çıkarmıştı.

Avrupa küresel ormansızlaşmanın %16’sından sorumlu

Buna ek olarak Avrupa ülkelerinin ormansızlaşma konusunda suçsuz olduğunu da söylemek doğru olmaz. Çevre koruma vakfı WWF’ye göre Avrupa Birliği ülkeleri, ticari faaliyetler sebebiyle küresel ormansızlaşmanın %16’sından sorumlu olarak gösteriliyor.Bu yüzden AB’nin bu planının birçok çevre koruma grubundan ve uzmanından olumlu yanıtlar aldığını söyleyebiliriz. Ancak bu gruplar planda önemli eksikliklerin olduğunun da altını çiziyor. Greenpeace’e göre kauçuk, mısır, domuz ve kümes hayvancılığından kaynaklanan ormansızlaşmaların da bu plana dahil edilmesi gerekiyordu.

Ormansızlaşma dünya için büyük bir tehdit

Yine de bu tarz bir yasanın ormansızlaşma ve iklim değişiklikleri ile mücadelede oldukça önemli bir adım olacağını söylemek yanlış olmaz. Ne de olsa ‘dünyanın akciğerleri’ olarak nitelendirilen ormanlar, gezegenimiz için hayati bir önem taşıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER