Altında son dakika gelişmesi!

Haftanın son işlem gününe ise 1792 dolardan başlayan ons altın, önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0.16 oranında yükselişle 1796 dolardan işlem görüyor. Ons altındaki fiyatlamalar ve dolar kurundaki hareketler yurt içinde gram altını etkiliyor. Perşembe gününe 551 liradan başlayan gram altın, en yüksek 562 liraya kadar çıktı. Piyasa uzmanları ise 2022 yılında gram altın fiyatlarını 670 lira olacağını söylerken bazı uzmanlar ise tahminlerini 800 lira olarak güncelledi

Altında son dakika gelişmesi!

Altın fiyatları küresel gelişmelerden etkilenmeye devam ediyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz ve varlık alımlarıyla ilgili duyurusundan sonra ABD’de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Peki yurt içinde altın fiyatında son durum ne? İşte detaylar…

Altın fiyatları ABD’de açıklanan ekonomik gelişmelerle birlikte yön arayışını sürdürüyor. Çarşamba günü Fed toplantısı piyasalar tarafından yakından takip edildi. 

Fed, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmazken, varlık alım programında azaltıma kasım ayında başlayacağını açıkladı.

Bu gelişmeyle birlikte Fed, aylık 120 milyar dolarlık mevcut varlık alım programında 15 milyar dolarlık azaltıma gidecek.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, varlık alımı azaltımına başlamanın yakın zamanda faizlerin de artırılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Yüksek enflasyonun sebebinin pandemi kaynaklı faktörler olduğunu belirten Powell, enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefine doğru yumuşamadığını açıkladı.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI GERİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Öte yandan geçtiğimiz gün ABD’de Çalışma Bakanlığı tarafından haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 30 Ekim ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 14 bin azalarak 269 bine indi.

Bu gelişmeyle birlikte işsizlik maaşı başvuruları 14 Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ALTIN YATIRIMCILARI İSTİHDAM VERİSİNE ODAKLANDI

Fed Başkanı Powell, son gerçekleştirilen toplantıda faiz artışı için ABD’deki istihdamda da iyileşme görmek istediklerini belirterek, “Faiz artışında sabırlı olacağız” dedi. Powell, ABD’de tam istihdam seviyesine gelecek yıl ulaşabilecekleri öngörüsünde bulundu.

Altın yatırımcıları ise ABD’de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Altın fiyatları, Fed’in para politikasına yön verecek olan kritik gelişmeden etkilenebilir. Tarım dışı istihdam eylül ayında 194 bin kişi artarak, beklentilerin altında kalmıştı.

ONS ALTIN BUGÜN HAFİF PRİMLİ

Geçtiğimiz güne 1769 dolardan başlayan ons altın, Fed’in faiz oranlarına ilişkin duyurusunu fiyatladıktan sonra yönünü yukarıya çevirdi ve 1793 dolardan kapandı.

Haftanın son işlem gününe ise 1792 dolardan başlayan ons altın, önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0.16 oranında yükselişle 1796 dolardan işlem görüyor.

Ons altında gün içerisinde en düşük 1791 dolar, en yüksek ise 1798 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN YÜKSELİYOR

Ons altındaki fiyatlamalar ve dolar kurundaki hareketler yurt içinde gram altını etkiliyor. Perşembe gününe 551 liradan başlayan gram altın, en yüksek 562 liraya kadar çıktı ve günü 558 liradan kapattı.

Haftanın son işlem gününe 558 liradan başlayan gram altın, önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1.82 oranında yükselişle 562.2 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 557 lira, en yüksek ise 562 lira seviyeleri görüldü.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, "Kasım’da para piyasalarını neler bekliyor?" diye sorup cevabını da kendisi verdi. Kasım ayında beklediği gelişmeleri sıralayan İslam Memiş, "Eğer bu tahminim gerçekleşirse dolar/TL kuru 9,20, altının gram fiyatı 525, gümüşün gram fiyatı 7,15 liraya gerileyebilir" tahmininde bulundu.

Bu dönemde altın ve dolar almamak gerekiyor

Bu süreçte “Yüksek fiyatlardan dolar, altın veya gümüş almamak gerektiğini, TL’de yakalanmış kişilerin beklemesi gerektiğini, panik ve korkuyla alım yapmanın yanlış bir karar olduğunu” belirttiğimi anımsatmak isterim. Yine aynı öngörüm devam ediyor. Panik ve korkuyla kısa vadeli alım yapılmamalı.

Aşağı yönlü trendler başlayabilir

Kasım ayının sonuna kadar şu bant aralıklarını takip etmek gerekli! TCMB, Kasım’da dolar/TL kurunun 9,40-9,70 lira bant aralığında tutmayı başarırsa, Kasım toplantısında faizlere dokunmazsa, dış politikada olumlu açıklamalar gelirse (ki geleceğini öngörüyorum) dolar/TL kuru, altın ve gümüşün gram fiyatlarında aşağı yönlü trendler başlayabilir diye tahmin ediyorum.

Dolar 9.20, gram altın 525 TL, gümüş ise 7.15 liraya geriler

Eğer bu tahminim gerçekleşirse dolar/TL kuru 9,20, altının gram fiyatı 525, gümüşün gram fiyatı 7,15 liraya gerileyebilir. Ekim stresi, Kasım’da yerini normalleşmeye bırakabilir. Ondan sebep alım için uygun bir ortam görmediğimi tekrar belirtmek isterim.

TL'de bekleyenler sabırla beklemeye devam

Ancak yükselişlerin satış fırsatı, Kasım’da öngördüğüm düşüşlerin de alım fırsatı olacağını düşünüyorum. TL’de bekleyenlerin sabırla beklemeye devam etmesi gerektiğini, yılın son alım fırsatı olacağını düşündüğümden orta ve uzun vadeyi beklemenin önemli olduğunu tekrar belirtmek isterim.

Aralık ve Ocak piyasalar için daha stresli olacak

Aralık ve Ocak aylarının para piyasaları için daha stresli geçeceğini, Kasım’da öngördüğüm düşüşlerin orta ve uzun vade için “hazırlık ayı” olduğunu unutmamak gerek.

Piyasa uzmanları ise 2022 yılında gram altın fiyatlarını 670 lira olacağını söylerken bazı uzmanlar ise tahminlerini 800 lira olarak güncelledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER