Çin’den halka kış için gıda stoklarını artırma çağrısı

Çin’de hükümetin yerel yönetimlere kış mevsiminde yeterli gıda arzını sağlanması yolundaki çağrısına ilişkin açıklaması ve halkı bazı gerekli gıda maddelerinde stoklarını artırmaya teşvik etmesi, insanların bu durumu koronavirüs vakalarındaki artışa, soğuk hava tahminlerine ya da Tayvan ile artan gerilime bağlamaları ile birlikte, sosyal medyada endişelerin dile getirildiği yorumların artmasına neden oldu.

Çin’den halka kış için gıda stoklarını artırma çağrısı

Ticaret Bakanlığı, Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, yerel yönetimlerden bu kış ve gelecek ilkbahar için fiyatları istikrarlı hale getirmelerini ve sebze dahil günlük zorunlu ihtiyaçların tedarikini sağlama almalarını istedi. Çin halkı ayrıca, kış ayları ya da acil durumlar için günlük zorunlu ihtiyaçlarda stoklarını belli miktarda artırması için de teşvik edildi.

Bu açıklama, Ekim ayı başındaki tatil haftası öncesi, Eylül ayında yerel yönetimlerden tatil sırasında gıda arzını ve istikrarlı fiyatları sağlamalarını isteyen duyuruya benziyor. Buna karşın, bu yeni çağrı, durumun ülkedeki bölgelerin yarısına yayılmasının ardından yeni kapanmalara ve seyahat kısıtlamalarına yol açan artan koronavirüs pandemisi ile bağlantılı olduğu yolundaki spekülasyonu tetikledi.

Çin’in Twitter benzeri sosyal medya platformu Weibo’daki “Ticaret Bakanlığı halkı günlük zorunlu ihtiyaçlarında stokları gerektiği kadar artırmaları yolunda teşvik ediyor” başlığı Salı günü yerel saat ile 13:45 itibarıyla 17 milyon kez görüntülendi ve bu başlığa 5 binden fazla kişi yorumda bulundu. Yorumlardan bir kısmı, gıda stoklama çağrısının Tayvan’a yönelik bir saldırıya ilişkin planlarla ilgili olduğu şeklindeydi.

Yorumların bazıları ise, aşırı hava koşullarının sebze üretim ve nakliyesini olumsuz etkilediğine ilişkin endişeleri dile getirdi. Toptan sebze fiyatları son haftalarda, yoğun yağışların ülkenin kuzeyindeki önemli üretim merkezlerinde su baskınlarına yol açması ve en önemli üretim merkezi Shandong ‘da sellere neden olması ile birlikte halihazırda artış göstermiş ve bazı durumlarda et fiyatlarının da üzerine çıkmış durumda.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER