COP26'nın anlaşma taslağı yayımlandı

Glasgow COP26 iklim zirvesinin anlaşma taslağı, gelecek yıldan itibaren daha fazla sera gazı salınımının azaltılmasını ve fosil yakıtlardan kademeli olarak çıkılmasını öngörüyor.

COP26'nın anlaşma taslağı yayımlandı

Glasgow COP26 iklim zirvesinden çıkan anlaşma taslağına göre, ülkelere gelecek yıl sera gazı salınımını azaltmaya başlamaları, fosil yakıt ve kömür sübvansiyonlarını bırakmaları çağrısında bulunuldu.

Eğer anlaşma taslağında herhangi bir değişiklik yapılmazsa, fosil yakıtların kullanımının azaltılmasına ilk defa bir anlaşmada açık bir şekilde değinilmiş olacak. Anlaşma taslağı aynı zamanda tarafları 2030 karbon salınımı hedeflerini gözden geçirerek yükseltmelerini söylüyor.

Gelişmiş ülkelerin iklim finansmanı konusundaki provizyonlarını en az iki katına çıkarmaları çağrısında bulunan anlaşma taslağı, böylece gelişmekte olan ülkelerin daha fazla desteklenmesinin sağlanacağını belirtti.

Taslağın büyük ihtimalle birçok değişikliğe uğraması beklenirken haftasonu yapılacak görüşmelerde anlaşmanın son hali şekillenecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Müzakereciler COP26’nın son günlerinde taahhütleri aksiyona çevirmek için sıkı bir şekilde çalışıyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER