Ev kira fiyatları niye yükseldi?

Teknoloji odaklı olan bir gayrimenkul değerleme platformu, son dönemlerde yüksek bir hızla artış gösteren konut kiralarını incelemeye aldı. Peki, Kiralık evler ne kadar? Kiralar ne zaman düşer?

Ev kira fiyatları niye yükseldi?

Pandemiyle birlikte konut yapımında görülen maliyetlerdeki artışla birlikte yurt dışından gelip Türkiye'de ev alma isteği ile hareket edenlerin yarattığı talepten ötürü konut üretimi hem yavaşladı hem de talebi de yükseltti. Bu durum da halihazırda bulunan konutlara zam olarak yansımış durumda. Buna göre İstanbul, son 1 yıl içerisinde yüzde 80, son 3 yılda ise yüzde 94 kadar konut kiralarında en çok artış yaşayan il olmayı başardı.

İSTANBUL’DA KİRALIK EVLER NE KADAR?

Yıllık değer artışlarında İstanbul'da kiraların en fazla artış göstermiş olduğu ilçeler sırası ile beraber Zeytinburnu, Şile ve Gaziosmanpaşa olarak kayıtlara geçti.

Megakent genelinde ortalama metrekare kira 33,33 TL, ödeme olarak bakıldığında ortalama kira ise 3 bin 666 TL'ye artmış durumda.

ANKARA'DA KİRALIK EVLER NE KADAR?

Türkiye'nin başkenti Ankara'da ise ortalama metrekare kira fiyatları 25,81 TL olurken ortalama kira ise 2 bin 839 TL olarak kayıtlara geçti.

Ankara'da kiraların en fazla artış gösterdiği ilçeler de sırası ile birlikte Gölbaşı, Akyurt ve Çankaya'yken, Gölbaşı'nda konut kiraları son 1 yıl içerisinde yüzde 76, son 3 yıl içerisinde ise yüzde 182 kadar yükselmiş durumda. Ortalama metrekare kira 24,55 TL olurken ortalama kira ise 2 bin 946 TL olmuş durumda.

İZMİR DİKİLİ'DE KİRALAR SON 1 YILDA YÜZDE 183 YÜKSELDİ

Ege Bölgesi'nin öne geçen şehirlerinden olan İzmir'de ortalama metrekare kira 21,38 olurken ortalama kira ise 2 bin 352 TL olmuş durumda.

İzmir'de kiraların en fazla yükselmiş olduğu ilçeler sırası ile birlikte Dikili, Seferihisar ve Güzelbahçe.

BURSA'DA KİRALIK EVLER NE KADAR?

Bursa'da ortalama metrekare kira fiyatları 15,71 TL olurken ortalama kira ise 4 bin 383TL değerlerinde olmakta. Marmara Bölgesi'nde bulunan kentte kiraların en fazla yükselmiş göstermiş olduğu ilçeler sırası ile birlikte İnegöl, Mudanya ve Kestel.

ANTALYA'DA KİRALIK EVLER NE KADAR?

Antalya'da ortalama metrekare kira fiyatları 25,81 TL olurken ortalama kira ise 2 bin 839TL olarak kaydedilmiş. Antalya'da kiraların en fazla yükselmiş olduğu ilçeler ise sırası ile birlikte şu şekilde; Finike, Aksu ve Gazipaşa.

Kononavirüs pandemisine rağmen kiralık konut fiyatlarındaki artış dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Haliyle söz konusu bu durum da cevaplanmayı bekleyen pek çok soruyu beraberinde taşıyor. Bu sorulara örnek vermek gerekirse;

- Kiralık Ev Fiyatları son birkaç aydır neden büyük bir hızla arttı?

- İstanbul başta olmak üzere kiralık ev sıkıntısı neden yaşanıyor?

-İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'deki diğer illerde kiralık konut fiyatlarında yaşanan son durum nedir?

-Fiyatlardaki artış ne kadar daha devam edecek?

-Bu problem nasıl çözülür?

Bu soruları elimizden geldiğince bu haberimizde sizler için cevaplandırdık.

EV KİRA FİYATLARI NİYE YÜKSELDİ?

Son birkaç yıldır büyük şehirlerdeki konut kira fiyatlarında ciddi derecede artışlar bulunuyor. Haliyle akıllardaki ilk soru, bu durumun altında yatan temel nedenin ne olduğu yönünde. 2018 tarihinde yaşanan kur şoku ve ardından da kredi faizlerindeki artış, konut üreticilerinin yeni projelere başlamasını önemli bir ölçüde yavaşlatmış durumda.

Bir başka yandan da ilk sırada İstanbul olmakla birlikte İzmir ve Ankara gibi diğer büyük şehirlerde merkezi lokasyonlar içerisinde kiralık ev bulmanın gün geçtikçe zorlaştığına dair pek çok haberler medya içerisinde yer alıyor. Piyasada kiralık ev az bulununca vatandaşlar da emlak ofislerine isimlerini yazdırıp sıraya girerek kiralık ev beklemeye başlamış durumda. Bu durum da bir süre daha böyle devam edeceğe benziyor.

İSTANBUL'DA KİRALIK EV SIKINTISI NEDEN YAŞANIYOR?

Özellikle İstanbul'da görülen kira artışlarının daha fazla olduğu bölgelerin ortak bir özelliğinin daha yüksek bir oranda kentsel dönüşüm yaşaması olduğu söylenebilir. Haliyle bu dönüşüm esnasında insanlar, oturmuş oldukları bölgeden çok da fazla uzaklaşmak istemiyor. Bu nedene ek olarak aşağıda sıralayabileceğimiz nedenler de kira fiyatlarının artışında büyük birer olarak görülmelidir.

- Konut üretimi yavaşlayınca arz sorunu ortaya çıkmış durumda.

- Artmış olan konut kredi faizi nedeniyle orta gelirli vatandaş ev alımından uzaklaştı, kiraya yöneldi.

- Kısıtlamaların gevşetilmesi ile birlikte ertelenmiş olan düğünler yapılınca kiralık eve karşı gelen talep artmış durumda.

- Hem bu yıl üniversiteyi kazanan, hem de pandemi seebiyle evini kapatan öğrenciler ev arayışına girdi veya döndü.

- Kimi bölgelerde kentsel dönüşüm sebepli evini tahliye etmek durumunda kalan vatandaş kiralık eve geçti.

- Yabancı ve göçmenlerden gelen konut talebi de çeşitli ilçelerde kiralık ev sıkıntısında etkili olmuş durumda.

KİRALIK EV PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Kentssel dönüşüme girip yıkılan binalarda yeni kapasite artışı yaşanacak. Ev sahipleri de kirada oldukları evlerden ayrılıp tekrar evlerine dönecek. Yani kentsel dönüşüm güzel bir şekilde gerçekleştiği takdirde bu söz konusu sıkıntı 1 - 2 yıl içerisinde normal şartlar altında bitecektir.

Koronavirüs salgınının etkilerinin kesintiye uğraması üretimin hızlanması ve daha güvenli bir çalışma şart ve durumlarına da tekrardan kavuşulmasıyla birlikte tüm sektörlerde bir canlanma görülecektir. Piyasalarda yaşanacak olan canlanmaya paralel olacak bir biçimde konut satışlarının eski günlere benzer oranlarda hız kazanması, orta vade içerisinde kiralık konutlara olan ilginin de daha ılımlı bir şekilde seyir elde etmesine neden olabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER