E-duruşma sistemi 81 ilde uygulanmaya başladı

Mahkemelerdeki duruşmaların online ortamdan yapılabildiği e-duruşma sistemi bugün 81 ilde 1400 hukuk mahkemesinde kullanılmaya başlandı. E-duruşma sayısı artırılacak.

E-duruşma sistemi 81 ilde uygulanmaya başladı

Koronavirüs pandemisinin hayatımıza girmesi ile birlikte eğitim, iş, toplantı gibi görüşmeleri internet üzerinden yapabilir hale geldik. Bu durum hukuk mahkemelerine de sıçradı ve e-duruşma dönemi başladı. Geçen sene pilot çalışmaları yapılan e-duruşma sistemi bugün itibariyle 81 ilimizde 1400 hukuk mahkemesinde uygulanmaya başladı.E-duruşma sistemi sayesinde hukuk mahkemeleri online ortama taşınıyor. Avukatlar sesli ve görüntülü bir şekilde duruşmalara katılma imkanı elde ediyor. Koronavirüs riski en aza indiriliyor ve ayrıca emek ve zaman tasarrufu sağlanıyor.

Bugüne kadar 36 bin 567 e-duruşma yapıldı

E-duruşma uygulandığı günden bu yana 36 bin 567 kez kullanıldı. Sistemin güçlendirilmesi ve etkinliğinin artırılmasıyla yıl sonuna kadar e-duruşma uygulayan mahkemeye sayısının 2 binin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Sistemi kullanmak isteyen avukatlar, ilk olarak UYAP Avukat Portalı'ndan duruşmalarını sorguluyor ve gerekçesini yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hakimin sistem üzerinden talebi kabul etmesi halinde avukat, duruşmaya video konferans ile bağlanabiliyor. E-duruşma, mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle başlıyor. E-duruşma uygulaması, adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması bakımından büyük önem taşırken, avukatlar açısından da emek ve zaman tasarrufu sağlıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER