Alanyalılar bu balığa dikkat! Akdeniz sularına yerleşti

Akdeniz'e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin'de alanında uzman akademisyenlerin keşif dalışında bu kez bölge de ilk defa istilacı türlerden zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) görüntülenirken kıyıya kadar yerleştiği belirlendi. Aynı dalışta ekipler bölgede 10 yıl önce Akdeniz'den gelen sivri burun barbun balığının da yoğunlaştığını yerli barbunun popülasyonunu daralttığını kayıt altına aldı. Akdeniz'e yerleşen balık için Alanyalıların çok dikkatli olması gerekiyor

Alanyalılar bu balığa dikkat! Akdeniz sularına yerleşti

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ile birlikte 6 kişilik ekip Erdemli-Silifke ilçeleri arasında "Deniz canlıları müzesi faaliyeti altyapısının geliştirilmesi" projesi nedeniyle istilacı türlerle ilgili keşif dalışı gerçekleştirdi. 2 gün süreyle dalış yapan ekip, pilot bölge Akkum kayalıkları çevresinde Kızıldeniz'den Türkiye'ye gelen zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığını 321 kilometre Akdeniz'e kıyısı bulunan Mersin'de ilk defa görüntüledi. Ekip aynı zamanda 10 yıl önce Akdeniz'e giren 1 yıldır da takip edilen yerli barbunun popülasyonunu etkileyebileceği değerlendirilen sivri burun barbunların yoğun olarak ürediğini kaydetti.

ALANYALILARIN DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR

Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelerek yerleşen bu balığın istilacı olduğuna özellikle dikkat çekilirken çalışmalar türün burada aslında ciddi anlamda popülasyon kurduğunu gösteriyor. İklim değişikliği sebebiyle daha önce Akdeniz'e göç eden balon balığı gibi bulunduğu yerleştiği popülasyonu ciddi şekilde etkileyebilir. Balon balığının ardından ikinci bir tehlikeye daha sebep olabilecek bu çizgili kedi balığı için Alanyalıların dikkatli olması gerekiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER