Alanya'ya ihracatta seviye atlatacak proje

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya'yı ihracatta zirveye taşıyacak Avokado Paketleme Tesisi'nin tarihini verdi. Sevilgen, "Bu tesisin bölgeye ve üreticilere çok büyük katkısı olacak" sözlerinde bulundu.

Alanya'ya ihracatta seviye atlatacak proje

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya'yı ihracatta daha iyi bir konuma getirmek için üretimlere devam ettiklerini ve bu çalışmayı bir adım daha ileriye taşıyarak ihracata önemlikatkı sağlayacak Avokado Paketleme Tesisi kurulacağını bildirdi. Geçen yıla oranla daha fazla ürün beklediklerini dile getiren Sevilgen, rekoltenin çok güzel olup tek sorunun sıcak havalar olduğunu ve bu sıcaklıktan dolayı dökülmeler olacağını söyledi. Bu dökülmelerin zaten her yıl olduğunu ancak daha fazla dökülme olmaması için normalde 2-3 günde bir sulama yapılıyorsa ara sulama da yapılması gerektiğini vurgulayan Sevilgen, "Çünkü biz nasıl terliyorsak ağaçlar da terliyor. O ağaçlar da bir enerji sarfediyor ve üzerindeki meyveleri taşıyamaz duruma geliyor. Biz burada üreticilere ara su vermeyi tavsiye ediyoruz. Bu sıcakta aşırı yükleme yapılıp ilaç, gübre vermelerine çok gerek yok. 10-15 gün veya Temmuz ayı bitene kadar su verip bu günleri atlatacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"AVOKADO SATMAYAN MARKETLER BİLE AVOKADO İSTİYOR"

Sevilgen, bu sene avokadoya aşırı talep olduğunu ifade ederek, bunun özellikle dış firmalardan olduğunu da beirtti. Market zincirleri ve avokado satmayan marketlerin dahi bu sene avokado istediklerini söyleyen Sevilgen, şu sözleri kaydetti: "Dün bir görüşme yaptık, Hindistan'dan bir ekip geldi. 'İlla ürün yapalım' dediler. Benim için sürpriz oldu, zaten balkan ülkelerinin hepsine gönderiyoruz. Avrupa ülkeleriyle de görüşüyoruz, Hollanda'dan da iyi bir firmayla görüşüyoruz. İhracat iyi, fiyatlar yüksek olacak, yüksek olması da gerekiyor, biliyorsunuz bütün ürünler, işçi, elektrik, mazot olsun her şey zamlandı." Avokado ve tropikal ürün üreticilerine tavsiyelerde bulunan Sevilgen, üreticilerin telaşlanacakları bir durum olmadığını, sadece geçiş dönemlerinde sulamaya dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

 "HEDEFİMİZ KASIM GİBİ AVOKADO PAKETLEME TESİSİNİ KURMAK"

Sevilgen, avokadoyu çok sevdiklerini ve işlerinin de avokado olduğunu söyleyerek, iki yıldır tesis yapma projesi içinde olup, 3-4 aydır ustaları beklediklerini ifade etti. Sevilgen, "Hedefimiz Kasım gibi avokado paketleme tesisini kurmak. Burada amacımız daha kaliteli ürün, daha düzgün hasat yapılması. Tesis kurma amacımız ise; ihracat için mal üretmek, ki ihracata çok talep var. Bu tesisin bölgeye ve üreticilere çok büyük katkısı olacak, çünkü yurt dışına gitmeyen ürün yurt içindeki pazarda üreticiyi kurtarmıyor. Avokadonun yurt dışına gitmesi daha avantajlı olacak." açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2023, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER