İpek Böcekçiliğinin Ödüllü Hikayesi

Yazar Filiz Durak Elibol, ÇYDD Başkanı Nilgün Özcan ve kurucu üyesi Mehmet Hacıkadiroğlu öncülüğünde Alanya'da başlatılan ipekböcekçiliğinin hikayesini anlattı

İpek Böcekçiliğinin Ödüllü Hikayesi

Alanya'da istihdam sağlayan ipek dokuma ve ipek böcekçiliği, 1990-2000 yılları arasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) kurucu üyesi Mehmet Hacıkadiroğlu ve Başkan Nilgün Özcan tarafından hayata geçirilen ödüllü bir projenin ardından büyük bir başarı elde etti. Projenin öncülerinden Yazar Filiz Durak Elibol, projenin başlangıcını ve başarı hikayesini şu şekilde anlattı:

'BİRÇOK KİŞİ İÇİN EMNİYETLİ BİR EMEKLİLİK HAYALİ GERÇEKLEŞTİ'

Alanya'da ipek böcekçiliği üzerine yazılan proje, ÇYDD Başkanı Nilgün Özcan liderliğinde, Mehmet Hacıkadiroğlu'nun ikinci başkan olarak öncülüğünde geliştirildi. Türkiye genelinde birincilik ödülü kazanan proje, dönemin 57. hükümeti tarafından 25 bin TL destek ödülü almaya hak kazandı. Proje, Sapadere Mahallesi'nde başlayan dut fidanı bağışı ile hayata geçirildi ve sonrasında kurulan tesisle birlikte birçok kadın ve genç kızın üretime katılmasını sağlayarak gelir elde etmelerine yardımcı oldu. Bu sayede birçok kadın, ipek böcekçiliği sayesinde emeklilik hayallerine bir adım daha yaklaştı.

Dönemin ALTSO Başkanı Müstakbel Dim döneminde Alanya'da yapılan İpekçilik İl Milli Komitesi, Meftune Eminoğlu'nun başkanlığında, "İpekçilikte ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması, ÇYDD ve Mehmet Hacıkadiroğlu'nun önderliğinde geliştirilen projenin sürdürülmesine bağlıdır." ifadeleriyle resmi kayıtlara geçirildi. Alanya'da yürütülen ipek böcekçiliği projesi, makaleler ve dergilerde büyük bir başarı öyküsü olarak geniş bir yer buldu.

'ALANYA'DA İPEKEVİ KURULDU'

Fakat ne yazık ki zaman içinde Sapadere bölgesinin kırsalda kalması, ekonomik şartlar sonucu genç neslin şehre göç etmesi bu bölgedeki ipekböcekçiliği ve ipek dokuma faaliyetleri unutulmaya yüz tutmuştur. Konu 2019 yılında bölgeye fide dağıtımı için gelen Antalya Büyükşehir çalışanları Başkan Muhittin Böcek ile paylaşıldı ve sonucunda taşımalı eğitim sebebiyle 8 yıl önce kapanan bölgenin tarihi ilkokulu tahsisi alınarak restore edildi ve bugün belkide ülkemizde örnek olacak bir ipekevi kuruldu. İpekevi kente göçün önlenmesi, kültürel değerlerin yaşatılması ve bölge halkı için ciddi gelir kaynağı yaratılması adına hizmete geçirilmektedir. Bölgeye ve İpekböcekçiliği ve ipek dokumasının yeniden hayata geçirmek üzere harcanan ciddi emek ve bütçe için Muhittin Böcek ve tüm ekibi de teşekkürü hak etmektedir. Başarı öyküsünü başlatan başta ÇYDD ve Mehmet Hacıkadiroğlu olmak üzere devamı için katkıda bulunan herkese teşekkür etmek gerekir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER