Vali Şahin: Tarımın Prestijini Çocuklarımıza Aktarmalıyız

Antalya Valisi Hulusi Şahin: Çocuklarımıza Tarımın İtibarını Anlatmalıyız

Vali Şahin: Tarımın Prestijini Çocuklarımıza Aktarmalıyız

Antalya Tarım Konseyi'nin konuğu olarak katılan Vali Hulusi Şahin, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik vurgusu yaparken, "Çocuklarımıza tarımla uğraşmanın çok itibarlı bir iş olduğunu anlatıp, kabul ettirmemiz lazım" ifadesini kullandı. ATB'de düzenlenen toplantıda konuşan ATAK Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın tarımını detaylı bir şekilde özetledi. Çandır, Antalya'nın tarım alanlarının daraldığına dikkat çekerek, tarımın genişlemesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Vali Şahin, Antalya'nın tarımsal faaliyetlerde öncü bir konumda olduğunu vurgulayarak, tarımın önemine dikkat çekti.

Çandır'ın verdiği bilgilere göre, Antalya, Türkiye'deki tarım alanlarının yüzde 1.5'ine sahip olmasına rağmen, 2021-2022 döneminde tarım alanının yüzde 2.3 oranında azaldı. Çandır, özellikle örtüaltı tarımında Antalya'nın Türkiye'de lider konumda olduğunu ancak son yıllarda diğer kentlerdeki örtüaltı tarım alanlarının artışıyla bu liderliğin azaldığını belirtti.

Toplantıda tarımın önemi vurgulanırken, Antalya'nın sebze ihracatının yüzde 46'sını gerçekleştirdiği ve sebzede birim ihracat değerinin yükselişte olduğu ifade edildi. Çandır, pandemi ve pazar genişlemesinin etkisiyle sebze birim fiyatının ton başına 928 dolara yükseldiğini belirtti. Ayrıca, Antalya'nın Türkiye meyve üretiminin yüzde 7.2'sini karşıladığını ve ihracatının yüzde 7.1'ini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Konuşmasında sürdürülebilir tarım konusuna vurgu yapan Çandır, geçen yıllarda muz üretimi konusunda yapılan uyarıları hatırlatarak, tropikal meyvelere yönelik su tüketimine dikkat çekti. Ayrıca, Antalya'nın kesme çiçek üretiminde Türkiye genelinde yüzde 60'lık bir paya sahip olduğunu ve kesme çiçek ihracatının yüzde 98'ini gerçekleştirdiğini söyledi.

Çandır, keçi yetiştiriciliğinde Antalya'nın Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldığını belirterek, küçükbaş hayvan tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Antalya'nın coğrafi işaretli ürün sayısının artacağını da belirten Çandır, şehirde üretilen 16 coğrafi işaretli ürünün bulunduğunu kaydetti.

Toplantıda konuşan Vali Hulusi Şahin, Antalya'nın tarımsal faaliyetlerde öncü bir konumda olduğunu belirterek, Antalya Tarım Konseyi'nin önemli katkıları olduğunu ifade etti. Şahin, tarımın daha ileriye götürülmesi için çaba sarf edeceklerini ve 21. yüzyılın tarım önceliklerine hazırlanacaklarını söyledi. Sürdürülebilirlik ve karbon ayak izinin önemine vurgu yapan Şahin, suyun doğru şekilde kullanılması, gübre kullanımının kontrollü olması ve toprağın doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Vali Şahin, tarımın turizm ve sanayiyle birlikte var olabileceğini vurgulayarak, Antalya'nın denizle dağlar arasında sıkışmış bir şehir olduğunu ve bu toprakların korunarak en iyi şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Tarımın önemine dikkat çeken Şahin, çocuklara tarımla uğraşmanın itibarlı bir iş olduğunu anlatmanın önemine vurgu yaptı. Dünya nüfusunun arttığını ve tüketimin de arttığını belirten Şahin, geleceğin trendinin kaliteli beslenme olduğunu ifade etti.

Muz üretiminin maksimum noktaya ulaştığını belirten Şahin, Antalya çiftçisinin gelişmelere açık olduğunu ve bilgiye yatırım yaptıklarını söyledi. Konuşmaların ardından Konsey üyeleri tarımla ilgili görüşlerini dile getirdi. Toplantının anısına Başkan Ali Çandır, Vali Hulusi Şahin'e plaket takdim etti. Toplantıya, Antalya Valisi Hulusi Şahin'in yanı sıra; Antalya Tarım Konseyi (ATAK) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ev sahipliğinde ATB Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, ATAK İcra Kurulu Üyeleri ATSO Başkanı Ali Bahar, BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Ant.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER