Otomotiv pazarındaki daralmaya ÖTV freni

2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 24.3 oranında artarak 501 bin adet seviyesine yükseldi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, toplam pazar Ağustos ayında yüzde 5 azalarak 58 bin 454 adet oldu. Temmuz ayında yüzde 45 oranında daralan pazar, Ağustos ayında sürpriz ÖTV değişikliği ile karşıya kalmış ve birçok modelin fiyatında önemli oranda indirimler meydana gelmişti

Otomotiv pazarındaki daralmaya ÖTV freni

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.3 artarak 501 bin 4 adet olarak gerçekleştiğini açıkladı.

PAZARIN YARISINDAN FAZLASI C SEGMENT

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre ise yüzde 1 seviyesinde azaldı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre yüzde 1.6 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı da, 10 yıllık Ağustos ayı ortalama satışlara göre yüzde 8.8 azaldı.

Otomobil pazarı segmentlere göre incelendiğinde, pazarın yüzde 85.6’sının A, B ve C segmentlerindeki araçlardan oluştuğu, C segmenti otomobillerin 214 bin 939 adetle yüzde 54.9 pay, B segmenti otomobillerin de 117 bin 649 adetle yüzde 30,1 pay aldığı açıklandı.

ÖTV DÜZENLEMESİ FİYATLARI AŞAĞI ÇEKMİŞTİ

Otomotiv pazarı Temmuz ayında yüzde 45 oranında daralmıştı. Pazar Ağustos ayında sürpriz ÖTV değişikliği ile karşıya kalmış ve birçok modelin fiyatında önemli indirimler meydana gelmişti.

Öyle ki, başta yerli modeller olmak üzere B ve C segmentindeki birçok otomobil yüzde 80'lik ÖTV'den yüzde 50 ÖTV'ye düşerken, fiyatlarda da 50 bin TL'lik indirimler dikkat çekmişti. Gelişmeler, çip krizi ile boğuşan sektörün ÖTV düzenlemesi sonrası patlak veren yüksek talebe yetişememesine ve bayilerde araç bulma sorununa yol açmıştı.

Sonuçlara ilişkin değerlendirmede bulunan ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, ÖTV'de yapılan düzenlemenin satışlara etkisinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER